Wat lees ik deze maand? September leeslijst 2022

1 september

Ruby fever

Ik had even zin in een urban fantasy avontuur. Ik volg nu al een poos de Hidden Legacy serie en het nieuwste boek was laatst uitgekomen met weer een spannend avontuur over House Baylor. Deze serie speelt zich af in de gewone wereld, maar dan leven gewone mensen samen met magiërs. In feite waren de magiërs vroeger ook gewone mensen, maar door een serum, die nu zwaar verboden is, hebben mensen krachten verworven. De wereld van de magiërs is anders dan het gewone leven van de mensen. Zij mogen “house warfare” voeren. Dat betekent dat ze elkaar mogen bevechten, zo lang ze zich maar aan bepaalde regels houden. Na afloop krijgen ze te maken met de regels. Dan moeten de agressors flinke boetes betalen voor het starten van de aanval. Meestal maakt ze dat niet uit, want ze hebben hun tegenstanders volledig uitgeroeid. Mochten de verdedigers het hebben overleefd, dan wordt er volgens de regels gekeken waar ze nu recht op hebben en of ook zij eventuele boetes krijgen. Tijdens zo’n “house warfare” zal geen enkele (hulp)organisatie zich in de oorlog mengen (ambulance en politie bellen heeft geen zin) en als “house” (een familie van magiërs) kan je alleen op hulp rekenen van je bondgenoten. Een boek uit deze serie geeft ons vaak één van deze house warfares vol met spannende magische vechtscènes. Romantiek speelt ook een rol in deze serie, maar voert meestal niet de boventoon. De eerste drie boeken van deze serie gaan over de oudste zus die na de dood van haar vader haar familie probeert te redden. De vier boeken die daarna komen gaan over haar jongere zus die plotseling de verantwoordelijkheid voor hun “huis” op zich moet nemen en als hoofd van de familie iedereen in leven moet zien te houden en ze veilig door alle “house warfares” heen te loodsen. De serie is nog lang niet klaar. Ik benieuwd of de laatste delen over de jongste zus zullen gaan.

Zie ook mijn leeslijst van augustus.

4 september

Deze maand wil ik veel kinderboeken lezen/luisteren die passen bij de Kinderboekenweek 2022. Het thema is dit jaar  Gi-ga-groen! Kinderboeken over dieren en natuur dus. Ik ga nu verder met deel twee van de Soul Riders serie. Dit is een fantasy serie voor kinderen over paarden en magie. Het gaat over het spel Star Stable die zo populair is of was bij kinderen.

8 september

Ik zag de film Purple hearts op Netflix en besloot eerst het boek te lezen om te zien of ik het wat vond.
Ik heb het boek gisteren uitgelezen en heb gelijk daarna de film gekeken. Bekijk de trailer van de film hieronder. Ik vond het boek best aardig, maar niet echt geweldig. Zie het als een voldoende +. De film vond ik een voldoende waard. Prima voor een doordeweekse avond.

9 september

Perfecte resten / Perfect remains van Helen Fields

Ik ga deze maand de Schotse misdaadserie over inspecteurs Ava Turner en Luc Callanach lezen. Ik ken deel 2 van deze serie al en die vond ik erg goed, dus nu begin ik bij deel 1 en ga de serie helemaal langs. Ik wissel deze boeken wel af met de kinderboekenserie waar ik ook mee bezig ben. Ik ben niet zo goed in het achter elkaar lezen van een misdaadserie. Te veel akeligheden in zulke boeken, dus moet ik een misdaadboek altijd even afwisselen met luchtige boeken zoals kinderboeken, romance of fantasy.

Terwijl ik dit schrijf ben ik al over de helft van het boek en tot nu toe vind ik het verhaal erg goed. Veel beter dan de meeste misdaadverhalen. Normaal stoor ik me aan de voorspelbaarheid en dat speelt geen factor in dit boek. Mijn man vroeg aan me: “Je hebt nog niet geraden wie de moordenaar is?” Toen pas stond ik erbij stil dat ik al vanaf het begin weet wie de moordenaar is, omdat de schrijver dat gelijk heeft vertelt in het verhaal, maar daar draait dit verhaal niet om. Het gaat om het kat en muisspel. De moordenaar is enorm slim en heeft alles tot in de puntjes uitgedacht en uitgewerkt. Hoe goed is Luc Callanach in zijn werk? Kan hij verder kijken dan zijn neus lang is?
Luc Callanach is interessant als personage. Hij is net overgeplaatst vanuit Frankrijk en heeft moeite met zijn nieuwe Schotse collega’s. Ze zijn moeilijk te verstaan en hij houdt niet echt van mensen. Gelukkig kan hij het goed vinden met zijn nieuwe collega Ava Turner. Zij zegt alles recht voor z’n raap en hoewel ze vaak advies geeft dat hij niet wil horen, is haar advies wel altijd het beste voor hem. Dit verhaal gaat over twee misdaadzaken. Callanach onderzoekt de moorden op twee vrouwen en Ava Turner onderzoekt het ten vondeling leggen van twee baby’s.

Edit 11 september: Ik heb het boek uit.
Ik vond het boek erg goed! Een zeer goed begin van een misdaadserie. De verhaallijn voor de komende boeken maakt het volgen van deze serie extra interessant. Het leven en werk van Luc Callanach is plotseling erg gecompliceerd geworden en het is duidelijk dat dit een grote rol gaat spelen in de komende boeken. Boek twee ken ik al, dus binnenkort ga ik verder met boek 3 van deze serie, maar eerst ga ik boek 3 van de Soul riders lezen om de serie af te maken. Ik kan meestal geen twee misdaadboeken achter elkaar lezen, omdat ik dat te zwaar vind. De akelige daden van de seriemoordenaars wegen te zwaar op mijn boekbeleving. Ik moet dat altijd even kwijt door een kinderboek of een ander boek met een luchtig verhaal te lezen.

12 september

Reminders of him van Colleen Hoover

Houd je van from enemies to lovers romance? Ik ook, maar dit boek is tot nu toe een pareltje in deze categorie.

Terwijl ik dit schrijf zit ik halverwege het boek en wat een prachtig verhaal zeg! Een vrouw komt na 5 jaar uit de gevangenis en ontmoet een man waar ze op slag sterke gevoelens voor heeft. De man ervaart dezelfde gevoelens voor haar, maar er staat een groot probleem tussen hen in: Zij heeft zojuist vijf jaar vast gezeten omdat ze een auto-ongeluk heeft gehad, waarbij haar vriend (zijn beste vriend) is omgekomen. Ze dacht dat hij op slag dood was en is er toen vandoor gegaan. Toen de politie haar vond kreeg ze te horen dat haar vriend nog minstens een uur heeft gekropen, op zoek naar hulp.
Om het verhaal nog meer lading te geven: ze is in de gevangenis bevallen en de ouders van haar overleden vriend hebben de volledige voogdij over het kind gekregen. Haar aanspraak op de voogdij is verjaard door haar lange gevangenisstraf. Nu is ze terug in de hoop dat ze haar kind mag zien. Dit verhaal is een echte page-turner, ik ga het niet opzij kunnen zetten voordat ik het uit heb. Met nog ruim vijf uur te gaan, zal het lastig worden wanneer ik vanavond op tijd naar bed wil gaan!

15 september

Perfecte dood / Perfect death van Helen Fields

Het is fijn om een goede misdaadserie te ontdekken. Ik ben nu bezig met deel 3 van de misdaadserie over Ava Turner en Luc Callanach. De serie blijft aantrekkelijk en de personages Luc en Ava zijn intrigerend. Het is jammer dat hun karakters niet verder worden uitgebreid. Het grootste deel van het verhaal blijven ze vooral in hun eigen sop gaarkoken in plaats van dat ze een persoonlijke ontwikkeling doormaken. Luc heeft net een akelige feit over zijn verleden ontdekt en Ava probeert verborgen te houden dat haar voormalige baas en goede vriend waarschijnlijk een grote misdaad heeft begaan. Daar staat dan wel tegenover dat het verhaal van de misdaden erg goed is. Je hoort het verhaal vooral vanuit drie kanten: Luc, Ava en de seriemoordenaar. Je hoort het verhaal soms ook kort vanuit één van de bij personages. Hiermee probeert de schrijver de identiteit van de moordenaar te maskeren. Ik denk niet dat het haar goed is gelukt, want ik vermoed al een poos wie de moordenaar is. Nu is de vraag: gaat Luc Callanach hem ontdekken en te pakken krijgen? Vast wel…

Weet jij al wat er met de andere soorten mensen is gebeurd?

17 september

Het mysterie van de mens 1 – Hoe wij het machtigste dier op aarde werden

Even een misdaadserie afwisselen met een kinderboek. Ditmaal een geschiedenisboek die op een prachtige wijze aan kinderen wordt verteld. Het papieren exemplaar lijkt me erg mooi met leuke illustraties, maar de luisterversie wordt zeer goed verteld.

Het mysterie van de mens 1 – Hoe wij het machtigste dier op aarde werden van Yuval Noah Harari

Wil jij ook ontdekken hoe het kan dat er van bepaalde dieren veel verschillende soorten zijn, maar dat er maar één soort mens is? Hoe komt het dat er zoveel verschillende soorten beren zijn (poolberen, pandaberen, enz.), maar dat er maar één soort mens op aarde is. De schrijver vertelt aan het begin van het boek dat dit eigenlijk een geheim is waar wij mensen liever niet over praten, maar hij praat er juist wel over en legt je dit haarfijn uit in het boek. Omdat het een kinderboek is, vertelt hij alles op een simpele wijze en gebruikt hij voorbeelden die begrijpelijk zijn voor kinderen. Denk daarbij aan papier met een waarde van 10 bananen (geld) en papier dat je kan ruilen voor hamburgers bij Mac Donalds. Ik heb het boek bijna uit en ik denk dat ik toch maar de volwassen versie van dit boek op mijn leeslijst moet plaatsen. Hij leert me wel zeer interessante dingen over de geschiedenis van de mens.

Heb jij je ooit afgevraagd waar de sprookjes vandaan komen?

18 september

De school van goed en kwaad / School for good and Evil

Ga jij deze film binnenkort op Netflix kijken? Ik ook! Daarom begin ik vast de boeken te lezen/luisteren.

Bekijk de trailer hieronder.

Het verhaal begint erg goed. Twee meisjes wonen in een dorpje tussen de bossen. Om de vier jaar verdwijnen twee kinderen uit het dorp. In het begin gaven de dorpelingen de beren de schuld, later ontdekten ze de verdwenen kinderen in de sprookjesboeken die steeds op een magische wijze in hun boekwinkel verschenen. Nu geloven ze dat de directeur van de School van goed en kwaad de kinderen ontvoert. Ze hebben eens geprobeerd de kinderen terug te halen. Ze stormden de bossen in en toen ze er aan de andere kant weer uitkwamen vielen ze het dorp aan waar ze bij uitkwamen, om te ontdekken dat het hun eigen dorp was. Het maakt niet uit waar ze de bossen in gaan, wanneer ze er weer uitkomen staan ze altijd weer voor hun eigen dorp. Ze kunnen hun dorp dan ook nooit verlaten!
Het is weer zover, vannacht zullen er twee kinderen worden meegenomen: een lief kind en eentje die als slechterik kan dienen. Alle lieve kinderen worden al ruim een week aangemoedigd om stoute dingen te doen, en vieze kleren te dragen in de hoop dat ze niet ontvoerd zullen worden voor de rol van een held in een nieuw sprookje. De stoute kinderen gaan juist elke dag naar de kerk en doen hun best een weekje lief in de hoop dat de directeur hen niet zullen kiezen als slechterik.
Dit verhaal gaat over Sophie, die juist graag gekozen wil worden. Ze wil een sprookjesprinses zijn met mooie baljurken aan en knappe prinsen om haar heen. Om dat te bereiken is ze vrienden geworden met Agatha, het lelijke meisje buiten het dorp. Agatha stinkt, is lelijk en draagt altijd vieze kleren. De dorpelingen zeggen dat zij en haar moeder heksen zijn.
Je raadt het al: ze worden meegenomen, maar wie gaat naar de school met de knappe prinsen en prinsessen en wie is voorbestemd om een lelijke, gemene heks te worden? Het verhaal begint zeer interessant!

Voordat je over mij oordeelt: ben jij perfect?

21 september
Perfecte stilte van Helen Fields

Ik heb deel 4 van deze misdaadserie uit. Ditmaal heeft het verhaal een duidelijk thema. Het gaat over je oordeel klaar hebben over andere mensen en daarnaar handelen. Er komen verschillende voorbeelden aan de orde in het verhaal. Van rijkelui jochies die zich boven de wet voelen, tot aan simpele kleine voorbeelden in het werkleven, waarbij je de ander totaal verkeerd inschat omdat je te snel je oordeel klaar had.
Dit boek is beter dan boek 3 en de schrijver houdt haar seriemoordenaar goed verborgen. Het is niet voorspelbaar wie de moordenaar is.

Deze misdaadserie wordt wel erg spannend!

Met boek 5 en boek 6 te gaan kies ik ervoor om deze twee boeken achter elkaar te luisteren. De conclusie van deze serie wordt nu wel erg aantrekkelijk. Ik ben me er wel van bewust dat het niet perse hoeft te eindigen met boek 6. Wie weet heb ik straks boek 6 uit om te ontdekken dat ik nog één of meerdere boeken te gaan heb. Ik hoop het niet, want hoewel ik deze serie wel goed vind (gemiddeld 4 van de 5 sterren), wordt het patroon van de verhalen wel zeer voorspelbaar. Steeds krijgen we twee moordzaken waarvan één een seriemoordenaar betreft en dan een race tegen de klok. Op zich is niets mis met een serie over het onderzoeken van één of meerdere moorden, maar het feit dat elk boek op dezelfde wijze twee moordzaken biedt, waarvan één altijd een seriemoord is, is te veel van hetzelfde. Laat ook eens een seriemoordenaar weg of biedt eens een ander soort onderzoek aan. De schrijver vervalt nu te veel in een vast patroon.

27 september

Ik heb boek 6 net uit. Dat was enorm spannend!
Ik vind het wel knap dat de schrijver haar format heeft losgelaten voor dit boek. Het blijven nog wel steeds twee moordzaken, maar dit keer zonder haar voorspelbare patroon van een seriemoordenaar.
Met dit boek krijgt deze serie een prima einde. Wel zag ik dat boek 7 van deze serie in het Engels te luisteren is bij Storytel, dus hoewel ik dacht dat ik klaar zou zijn na boek 6, heb ik toch nog één boek in deze serie te gaan.

30 september

Op de valreep van deze maand heb ik boek 7 van deze spannende misdaadserie uit. Wat een schokkend en droevig verhaal! Na boek 5 was ik aan het twijfelen of ik verder wilde gaan met deze serie, omdat de schrijver in een duidelijk patroon van herhaling was gevallen. Elk boek was meer van hetzelfde en daar had ik geen zin meer in. Met boek 6 had de schrijver dit al aangepast en gaf ze een interessante draai aan deze serie, maar dit boek zet het allemaal behoorlijk op de kop. Ik heb totaal geen idee wat boek 8 zal brengen, maar ik weet wel dat ik het boek zeker zal willen lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *