De school van goed en kwaad

Titel: De school van goed en kwaad
Engelse titel: The school for good and evil
Genre: Leuk voor kinderen (vanaf 12 jr), Young Adult
Schrijver: Soman Chainani
Verteller (Engels): 
Polly Lee
Duur van het boek (Engels)13 uur 45 minuten
Alle boeken van deze The school for good and evil serie:

Wat als Zweinstein bestond uit twee gebouwen: de goede tovenaars aan de ene kant en de slechteriken aan de andere kant?

Aan welke kant van de toren zou de vogel jou laten vallen? Goed of kwaad? Stel je eens voor: je droomt ervan om een echte sprookjesprinses te worden. Je trekt de mooiste kleren aan en laat je van je beste kant zien in de hoop dat jij wordt meegenomen en naar de school voor prinsessen mag gaan. Maar waar word jij geplaatst? Lees verder en ontdek hoe dit verhaal verloopt voor de prachtige Sophie en de chagrijnige Agatha.

De school van goed en kwaad van Soman Chainani.

Het verhaal van De school van goed en kwaad

Echte sprookjes zijn niet lief en schattig

Heb jij veel sprookjesfilms van Disney gezien? Dan heb je vast een lieflijk beeld van sprookjes, maar de originele sprookjes waren helemaal niet schattig. Ze gingen over gevaar en akeligheden en de slechteriken wonnen erg vaak. Je weet helemaal niet wie er aan het einde gaat winnen. Dat is wat de schrijver je biedt met dit verhaal: kwaad heeft evenveel kansen als goed.

Fan van Harry Potter? Kijk uit: dit verhaal is vreemd en donker….

Dit is een leuke serie voor de fans van Harry Potter, maar deze personages spreken meer mensen aan. In Harry Potter is het vanaf het begin af aan al duidelijk wie goed en wie kwaad is en de schrijver geeft haar aandacht vooral aan de goede personages. In dit boek is het niet zo zwart/wit. Zijn de leerlingen van de goede school wel altijd goed en zijn de leerlingen van de kwade school echt slecht? Je kan je als lezer identificeren met meerdere personages. Ze zijn absoluut niet zwart/wit. Wat als je helemaal geen prinses wil zijn en een hekel hebt aan aanstellerige jongens? Wat als je liever een goede vriendin hebt dan een sprookjesprins? Vind jezelf in één of meer van de personages.

De hoofdpersonen Sophie en Agatha

Deze twee beste vriendinnen worden ontvoerd en naar de legendarische School van goed en kwaad gebracht. Sophie heeft er altijd van gedroomd een prinses te worden. Het is haar grootste wens en ze heeft er flink haar best voor gedaan om deze wens te vervullen, maar ze wordt geplaats in de school voor kwaad samen met allerlei monsters en moordenaars. De lelijke en chagrijnige Agatha is altijd een zonderling geweest. De kinderen in het dorp willen niet met haar omgaan en noemen haar een heks. Agatha wordt geplaatst in de school voor goed tussen de mooiste prinsessen en de knapste prinsen. Zelfs op een school met alleen maar goede prinsen en prinsessen kan Agatha geen vrienden maken. Ook hier vindt niemand haar aardig. Niemand wil een kamer met haar delen, omdat ze allemaal bang zijn voor de lelijke heks. Ondertussen zit de knappe Sophie op een nare plek waar niemand haar vrolijke humeur en constante glimlach kan uitstaan. Waarom zijn ze per ongeluk verwisseld?

Korte samenvatting van het verhaal

Dit verhaal speelt zich af op de School van goed en kwaad. Sophie probeert van school te ruilen. Ze hoopt de plek van Agatha te kunnen innemen tussen de andere mooie prinsessen en ze wil de knapste prins voor zich winnen. Agatha doet haar best om samen met Sophie naar huis te gaan. Thuis, samen met Sophie vond ze het fijn. Ze is niet bereid zonder Sophie terug te keren en als het moet, zal ze het zo lang tussen de prinsessen volhouden totdat ze een manier vindt om samen met Sophie te ontsnappen. Ondertussen lopen ze groot gevaar, want tijdens iedere uitdaging krijgen ze een score. Heb je drie keer de laagste score dan moet je voor je leven vrezen, want je bent dan automatisch gefaald en falen wordt zwaar gestraft. Agatha moet dus met de andere prinsessen strijden om keer op keer te laten zien dat zij ook een prinses is, ook al heeft ze een hekel aan mooi zijn, lachen, jurken, jongens, zingen, dansen, enz. Sophie moet haar best doen om niet als laatste te eindigen wanneer het gaat om lelijk en angstaanjagend te zijn.

Blader in een inkijkexemplaar of bekijk hieronder de trailer van de verfilming van het boek.

Te koop bij Bol.com:

Verteller

Je kan het boek in het Engels luisteren. Ik vind deze uitvoering een ruim voldoende waard.

Mijn mening

Goed en kwaad is niet zwart/wit

De schrijver geeft goed en kwaad een eerlijke kans. Er is een balans in het verhaal. Goed is in dit geval niet “puur goed” en slecht is niet “door en door” slecht. Als lezer is de kans groot dat de schrijver iemand heeft beschreven waarmee jij je kan identificeren en dan maakt het helemaal niet uit of de personage naar de school voor goed of slecht gaat. Een personage in het verhaal kan zich soms anders gedragen dan de norm is, dat maakt de personage niet door en door goed en dus ook niet door en door slecht.

Vriendschap overwint verschillen.

De vriendschap tussen Agatha en Sophie wordt heel mooi beschreven. Soms twijfel je aan de oprechtheid of aan hoe sterk de band is wanneer het getest wordt en dat maakt dat dit verhaal en de vriendschap en verschillen tussen Agatha en Sophie nooit voorspelbaar wordt.

Wat ontdek jij over jezelf?

Het verhaal gaat over jezelf leren kennen. Mooi zijn is niet alleen het uiterlijk, maar het is ook het gevoel dat je uitstraalt of de daden waarmee mensen een gevoel over je krijgen. Hetzelfde geldt voor goed en kwaad. Je bent niet kwaad wanneer je eens een fout maakt, maar je bent ook niet goed, als je eens een goede daad verricht. Wie ben je echt en wie wil je zijn?

Wie zit er nu op een prins te wachten?

De rol van meisjes wordt erg mooi belicht wanneer het om verwachtingen gaat. De prinsessen krijgen lessen als: mooi glimlachen zodat een prins je wil komen redden en mooi zingen om de aandacht van een prins te krijgen. Is er geen knappe prins in de buurt om je te komen redden? Leer dan met dieren te praten zodat zij hun levens voor je komen opofferen. De heksen leren juist hoe ze gemene streken kunnen uithalen, welke gevaarlijke spreuken ze kunnen gebruiken en welke schurken ze als voorbeeld kunnen gebruiken om de prinsen en prinsessen uit te schakelen. Een prins raakt dan ook helemaal van slag wanneer hij te maken krijgt met een prinses die niet op zijn hulp zit te wachten en zich niet hulpeloos gedraagt. Ze moet haast wel een heks zijn!

Wat oneerlijk!

Het verhaal belicht hoe ongelijk de kansen zijn voor jongens en meisjes. Het bal is daarbij een duidelijk voorbeeld. Als een prins geen partner kan vinden voor het bal, daalt hij in rang op de uiteindelijke ranglijst. Als een meisje door niemand gevraagd wordt, faalt zij haar opleiding, want alle prinsessen kunnen een prins als partner krijgen. Wanneer niemand jou kiest ben je geen prinses, maar een heks en dan faal je. Tijdens het lezen ontdek je dat falen het ergste is dat je kan overkomen in het verhaal!

Dit boek is een goed begin van een nieuwe serie. Ik vind het zeker een aanrader en ben heel benieuwd naar de film. Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer Young Adult boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

De school van goed en kwaad van Soman Chainani.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *