Hoe wij het machtigste dier op aarde werden: Mysterie van de mens

Titel: Hoe wij het machtigste dier op aarde werden: Mysterie van de mens
Genre: Leuk voor kinderen, geschiedenis
Schrijver: Yuval Noah Harari
Verteller: 
Rik van de Westelaken
Duur van het boek: 4 uur 19 minuten

Vraag jij je af wat er met de andere soorten mensen is gebeurd in ons verleden?

Heel lang geleden hebben allerlei soorten mensen op onze planeet geleefd. Waarom behoren dan alle mensen van nu tot maar één soort? Wat is er gebeurd met de andere soorten mensen? Die zijn gestorven door een vreselijke ramp en daarna is alleen ons soort mens overgebleven. Nu wil je vast weten wat voor een ramp dat dan was. De schrijver had die vraag al verwacht. Mensen praten hier meestal niet over en dat maakt je natuurlijk nieuwsgierig naar deze ramp. In dit boek komt dit geheim uitgebreid aan de orde.

Hoe wij het machtigste dier op aarde werden: Mysterie van de mens, boek 1 van Yuval Noah Harari.

Het verhaal van Hoe wij het machtigste dier op aarde werden: Mysterie van de mens

Zijn wij mensen nog steeds de gevangenen van de verhalen van onze voorouders?

De schrijver spreekt kinderen direct aan in dit boek. Met dit boek onderwijst hij kinderen over het verleden van de mens en vertelt hij over belangrijke gebeurtenissen en de dramatische gevolgen ervan voor onze wereld. Hij legt het uit met simpele voorbeelden uit onze tijd, zoals waarom wij in staat zijn om waarde te hechten aan geld en hoe het kan dat er tegenwoordig bedrijven zijn zoals Google terwijl je Google zelf niet kan zien, voelen of aanraken. Google is bijvoorbeeld geen gebouw of persoon. Een betere wereld creëren is moeilijk en daarom schrijft hij dit boek voor kinderen, want alleen kinderen zijn in staat om de wereld ten goede te veranderen. Met dit boek hoopt hij de ogen van kinderen te openen door het verleden van hun voorouders te leren, zodat ze de verhalen los kunnen laten en een eigen betere wereld kunnen bedenken.

Wat heb ik aan geschiedenis?

Wil je begrijpen waarom het leven is zoals het nu is? De volgende onderwerpen komen aan bod in het boek.

  • Mensen zijn dieren
  • De superkrachten van sapiens (waarom heersen wij nu over de aarde?)
  • Hoe onze voorouders leefden (welke gewoontes hebben wij van onze voorouders?)
  • Groepsmensen
  • Waar zijn alle dieren gebleven?
  • Wetenschappelijke kennis en nog te ontdekken mysteries

Bekijk een inkijkexemplaar of luister naar een fragment van het verhaal.

Te koop bij Bol.com: Ebook en luisterboek zijn gratis in Kobo Plus voor abonnees.

Verteller

De verteller doet het erg goed! Hij praat heel duidelijk en heeft een prettige stem. Ik vind deze uitvoering een goed waard.

Mijn mening

De schrijver heeft een prachtige schrijfstijl waarmee hij direct tot kinderen spreekt. Hij maakt de geschiedenis goed te begrijpen voor kinderen en trekt duidelijke verbanden tussen het verleden en het heden zodat kinderen de opgedane kennis makkelijk een plekje kunnen geven bij de kennis die ze al hebben.

Waarom ben je ’s avonds bang voor monsters in het donker?

Duizenden jaren geleden, konden er ook monsters op je af komen in het donker. Het overkwam je voorouders dat ze ’s nachts wakker werden van een leeuw die op ze af kwamen. Dankzij hun angst konden ze snel genoeg reageren of juist vooraf betere besluiten nemen om ervoor te zorgen dat een leeuw ze niet in de nacht kon besluipen. De angst die je voelt is een erfenis vanuit de tijd van onze voorouders. Dit is een voorbeeld waarmee je het verleden ontdekt, maar wel gelijk kan plaatsen bij je kennis van het heden.

De geschiedenis herhaalt zich

Dit boek toont aan waarom de wereld op dit moment zo in elkaar zit en trekt verbanden vanuit de geschiedenis naar het heden. Onze voorouders konden toen niet zien wat hun daden voor gevolgen hadden op de lange termijn, maar door onze geschiedenis te kennen, hebben wij een beter beeld over waar we op af koersen. De mammoeten zijn uitgestorven doordat onze voorouders veel op ze gejaagd hadden, maar hoe zit dat met onze walvissen in onze tijd?

Een betere wereld begint bij jezelf.

Dit boek stimuleert kinderen om actiever door het leven te gaan. Denkwijzen zijn zo machtig dat ze grote groepen mensen tot handelen kunnen aanzetten, maar wij mensen zijn ook in staat om deze verhalen en manier van denken te evalueren en aan te passen. Een grotschildering kan zus of zo geïnterpreteerd worden, maar jij als kind kan zelf ook goed naar de schildering kijken en zelf logische verklaringen bedenken die evengoed waar kunnen zijn. Met zulke voorbeelden roept de schrijver de kinderen steeds op om zelf na te denken en niet alleen maar aan te nemen wat volwassen mensen zeggen.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Hoe wij het machtigste dier op aarde werden: Mysterie van de mens, boek 1 van Yuval Noah Harari.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *