Perfecte prooi

Nederlandse titel: Perfecte prooi
Engelse titel: Perfect Prey
Genre: Misdaad
Schrijver: Helen Fields 
Nederlandse verteller: Ad Knippels
Engelse verteller: Robin Laing
Duur van het boek (Nederlands): 14 uur 50 minuten
Duur van het boek (Engels): 13 uur 26 minuten
Alle boeken van deze DI Callanach serie:

Het verhaal

Dit is deel twee van de serie met inspecteurs Luc Callanach en Ava Turner in de hoofdrol. Je kan dit boek stand-alone lezen (zelf kende ik deel 1 nog niet).
De stad Edinburgh lijkt wel een oorlogsgebied wanneer de lijken zich beginnen op te stapelen, waarbij de ene moord nog gruwelijker is dan de ander. Deze moorden houden de stad in een greep van angst terwijl de politie in het duister tast.
Dit verhaal wordt vooral verteld vanuit Luc Callanach. Hij is een Fransman die in Schotland is komen wonen en is nog steeds bezig zijn draai te vinden op zijn werk en in zijn privé leven. We volgen hem terwijl hij grip probeert te krijgen op deze moordzaken. Deze moorden zijn anders dan de norm. Ze worden uitgevoerd vanuit een bijzondere beginsituatie en het is dan ook lastig voor Luc en zijn collega’s om een patroon te ontdekken en deze moorden te begrijpen. Naast deze moordzaken speelt ook Lucs eigen leven een grote rol. Daarbij wordt vooral de nadruk gelegd op zijn vriendschap met zijn collega Ava en zijn werkrelatie met enkele andere collega’s (zowel positieve als negatieve ervaringen). De persoonlijke omstandigheden van enkele van zijn collega’s spelen ook een rol, zelfs al leer je deze personages in dit boek niet kennen. Zo speelt vooral de zwangerschap van één van de agenten een rol en de seksuele geaardheid van een andere agent.

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment.

Verteller

Ik ben met de Nederlandse versie begonnen en vond die versie een voldoende waard. Omdat het verhaal zich afspeelt in Schotland, werd ik behoorlijk ontevreden met de Nederlandse versie. Ik houd ervan om Schotse personages ook met Schotse accenten te horen. Daarom was ik na 2 uur luisteren overgestapt op de Engelse versie. Is je Engels goed genoeg dan is dat mijn tip aan jou. De Engelse versie klinkt vele malen beter!
Ik vind die versie een goed waard. De Engelse stemacteur laat de accenten van de verschillende personages heel mooi horen. Zowel de Fransman als zijn Schotse collega’s komen veel mooier tot hun uiting. Daarnaast speelt hij het verhaal ook veel mooier uit met zijn stem. Zijn vrouwelijke stemmen vind ik ook prima klinken. De Nederlandse verteller gebruikt geen verschillende stemmen voor zijn personages. Iedereen klinkt vrijwel hetzelfde.

Mijn mening

Geweldig boek! Ik vind het een aanrader. Deel 1 van deze serie gaat bij deze direct op mijn leeslijst voor de volgende maand.

De moorden en de achtergrondsituatie van deze moorden zijn lange tijd onmogelijk om te begrijpen. De schrijver geeft je op de helft van het verhaal veel inzicht over deze moordzaken en je krijgt een deel van het verhaal vanuit anderen verteld. Dit is op zich wel fijn om meer te begrijpen, maar ik vraag me wel af of dit niet anders had gekund. Je leert deze personages niet echt kennen anders dan deze snippers en hiermee wordt het verhaal zeer voorspelbaar. Met nog zo’n zes uur te gaan wist ik alles al dat Luc nog moest ontdekken over deze moordzaken. Alle twists in het verhaal zie je dan ook ruim van te voren aankomen. Dat vind ik wel heel jammer, want de eerste helft van het verhaal zat ijzersterk in elkaar en als lezer tastte je toen evenveel in het duister als Luc zelf.

In het verhaal komt zo nu en dan wat vakjargon aan de orde met woorden zoals mise-en-scène.

Het verhaal biedt voldoende verdieping. Je ontdekt veel over het leven van Luc en hij is een prettige personage om een verbinding mee te voelen. “The dark web” komt nadrukkelijk aan de orde en het “hacken en beveiligen” van je computer speelt een grote rol in dit verhaal. De onderlinge relaties komen heel mooi aan de orde en maken het geheel prima af. De moorden zijn best gruwelijk, maar worden gelukkig niet zo gruwelijk beschreven (dit vergelijk ik met een ander verhaal die ik laatst had gehoord waarbij ik de beschrijving wel erg gruwelijk vond).

Verder vind ik dit verhaal meer een misdaadverhaal dan een thriller. Ik vond het verhaal wel geweldig, maar ik miste de spanning van een thriller.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie Perfecte prooi

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel (maar nu is alleen de Nederlandse versie nog beschikbaar). Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *