Outlander

Titel: Outlander
Genre:  Fantasy, geschiedenis
Schrijver: Diana Gabaldon
Verteller: Davina Porter
Duur van het boek: 32 uur 38 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Het boek is ook te beluisteren in het Nederlands, maar het verschil in uitvoering is niet te vergelijken! Als je redelijk goed bent in het luisteren van boeken in het Engels, ga dan voor de Engelse uitvoering van Davina Porter, het is puur genieten om naar  haar versie te luisteren. De Nederlandse versie is wel voldoende, maar de Nederlandse voorlezer leest het verhaal voor, terwijl Davina Porter het verhaal tot leven brengt.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Een verhaal over een vrouw uit 1945 die per ongeluk in 1743 terecht komt.
Claire Randall is in Schotland op vakantie met haar man Frank Randall.
Door de Tweede Wereldoorlog zijn ze jaren uit elkaar geweest. Om elkaar weer te herontdekken zijn ze op hun tweede huwelijksreis in Schotland. Frank is zich hier aan het verdiepen in zijn stamboom. Wie waren zijn voorouders? Hoe hebben ze geleefd?
Zo komt het dat Claire per ongeluk een reis maakt naar het verleden. Ze gaat 200 jaar terug in de tijd. Ze was zuster van beroep. Dat is nog best handig zo in het verleden, maar hoe kan ze weer terug naar haar eigen tijd? Is het wel mogelijk?
Dit boek kan als audioboek gedownload worden in iTunes.

Verhaallijn en ontknoping

Het verhaal begint in 1945 tijdens de tweede huwelijksreis van Claire en Frank.
Frank duikt in zijn familiegeschiedenis om zijn stamboom te ontdekken. Claire zelf heeft ook al een brede algemene kennis wat de wereld en de geschiedenis betreft omdat ze door haar oom is opgevoed. Hij was een archeoloog en historicus. Zo heeft ze haar man Frank, ook een historicus, ontmoet. Wanneer Claire al snel per ongeluk in het verleden terecht komt heeft ze gelukkig veel kennis tot haar beschikking. Ze heeft al best veel ervaring opgedaan toen ze een zuster was en aan het front van het slagveld werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eenmaal in het verleden heeft Claire met behoorlijk wat problemen te maken. Ze is een Engelse en de Schotten hebben een gruwelijke hekel aan de Engelse overheersers. Ze zien haar dan ook aan voor een spion. Wat te doen met haar? En de Engelsen? Daar hoeft ze helemaal niet op te rekenen. Ze zal wel een Franse spion zijn! Ze hoeft niet te rekenen op hulp bij het terugkeren naar de toekomst.

Ze wordt gelijk tegen haar zin meegenomen door een groep Schotten die haar aanzien voor een Engelse spion. Dat is altijd nog beter dan meegenomen worden door de Engelsen wiens kapitein haar al bij de eerste aanvaring wil verkrachten!

Samen met Claire ontdek je als lezer meer over het clanleven van de Schotten in die tijd. Het leven die hen is afgenomen door de Engelsen tijdens hun onderdrukking.

Samen met Claire beland je in het ene avontuur na het andere. Ze zal hier een eigen leven moeten opbouwen, maar kan ze haar man Frank loslaten? Is het mogelijk om weer bij hem terug te keren?
Is het verkeerd om weer verliefd te worden in haar nieuwe leven? Breekt ze hiermee haar belofte aan haar man, een man die nog niet eens is geboren?
Hoe gevaarlijk is het voor haar in 1743? Kan ze iets doen met haar voorkennis over de naderende doem voor het Schotse clanleven?
Kan en mag ze haar kennis gebruiken en de toekomst veranderen?

Verteller

De verteller heeft een prettige stem. Heerlijk om zo meer dan 30 uur naar te luisteren. Haar stemmen voor de personages zijn ook heel fijn en best wel herkenbaar. Ik vind deze uitvoering heel goed. Echt een genot om naar te luisteren!

Mijn mening

Ik begon met twijfels aan dit boek. Ik houd niet zo van serieuze boeken. Mijn hoofd dwaalt dan snel weg en het lukt me niet om het verhaal goed op te nemen. Ik had besloten om dit boek te proberen en zodra ik zou afdwalen, zou ik met het boek stoppen.
Voor ik het wist luisterde ik het grootste gedeelte van de daaropvolgende dagen, omdat ik het enorm spannend vond!
Het verhaal werd al heel snel heel spannend, omdat Claire direct terug in de tijd werd geslingerd.
Het is best leuk om stil te staan bij hoe het leven van een moderne vrouw zou zijn in het verleden. Altijd maar gehoorzaam moeten zijn, enz! Leuk hoe dit wordt opgepakt in het verhaal.
Hoewel het verhaal best spannend is, is het ook wel prettig dat Claire niet gelijk op de brandstapel eindigt als heks gezien haar kennis en ervaring als zuster.
Toch is zeker niet alles koek en ei. Het waren zware tijden en de mensheid was best veel gruwelheden gewend.
Ik vond het verhaal erg bijzonder. Heel knap hoe Claire zich iedere keer weer weet te herpakken en weer verder kan gaan, hoewel ze van het ene levensbedreigende situatie in het andere rolt en er zeker niet zonder kleerscheuren weer uit komt.
Toen ik aan het boek begon dacht ik dat het verhaal maar uit één boek bestond. Ik wist nog niet dat dit het eerste deel was. Toen ik het boek uit had, vond ik het wel prima afgerond zo. Inmiddels had ik ontdekt dat er ook een serie op Netflix te zien is van deze boeken. Later zag ik dat dit verhaal uit meerdere boeken bestaat. Ik heb toen even getwijfeld. Ik was erg tevreden met het einde. Wilde ik dat echt veranderen door verder te luisteren? Wie weet gaat het verhaal dan helemaal een andere kant op en vind ik de gebeurtenissen helemaal niet leuk passen bij wat ik er nu van had gemaakt in mijn hoofd.
Maar omdat ik dit verhaal wel heel erg leuk en spannend vind, heb ik besloten om toch verder te gaan met deze serie. Ik zal de komende dagen weer 38 uur luisteren naar wat er nog meer gaat gebeuren in het leven van Claire.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *