Dragonfly in amber

Titel: Dragonfly in amber
Genre:  Fantasy, geschiedenis
Schrijver: Diana Gabaldon
Verteller: Davina Porter
Duur van het boek: 38 uur 54 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Het boek is ook te beluisteren in het Nederlands, maar het verschil in uitvoering is niet te vergelijken! Als je redelijk goed bent in het luisteren van boeken in het Engels, ga dan voor de Engelse uitvoering van Davina Porter, het is puur genieten om naar  haar versie te luisteren. De Nederlandse versie is wel voldoende, maar de Nederlandse voorlezer leest het verhaal voor, terwijl Davina Porter het verhaal tot leven brengt.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Het verhaal begint 20 jaar na het einde van deel 1. Claire is weer terug in het heden. Haar man Frank Randall is al twee jaar dood. Ze heeft haar dochter Breanna meegenomen naar Schotland. Het wordt tijd om haar dochter te vertellen wat ze heeft gemaakt en kan ze eindelijk de waarheid vertellen over Breanna’s vader.
Claire vraagt een historicus in Schotland, Roger MacKenzie Wakefield, haar te helpen uitzoeken wat er met de mannen van Lallybroch is gebeurd.

Wat is er dan misgegaan? Waarom is ze nu terug in het heden? Hebben ze de tragische gebeurtenissen bij Culloden dan toch niet kunnen ontlopen?
Dit boek kan als audioboek gedownload worden in iTunes.

Verhaallijn en ontknoping

Het verhaal begint gelijk in het heden. Ik vond het wel eerst even verwarrend, want Frank Randall, haar man, is inmiddels twee jaar dood. Waarom is ze teruggegaan naar haar leven met Frank? Wat is er misgegaan met Jaimie Fraser? Je zit als lezer gelijk met behoorlijk wat vragen, omdat je in de tijd vooruit bent gespoeld. Je hebt als het ware een stuk overgeslagen.
Claire’s dochter is inmiddels 20 jaar. Zo lang leeft ze dus al in haar eigen tijd.
Na deze lange inleiding is het tijd voor ons lezers (luisteraars) om te ontdekken wat er allemaal in de tussentijd is gebeurd na de avonturen van deel 1.

Verteller

Ik vind deze verteller enorm prettig om naar te luisteren. In deel 1 vond ik haar ook al erg goed. Het lijkt alsof ze nu nog beter is geworden! In dit deel komt er nog een personage bij met een ander accent. Dat doet ze echt heel goed. Soms tijdens het luisteren naar een personage komt de stem zo duidelijk over dat ik me niet kan voorstellen hoe zij dit doet. Het lijkt dan alsof een mannelijke verteller het stuk heeft gedaan. Heel knap dus!

Mijn mening

In het begin moest ik erg inkomen in het verhaal. Er is duidelijk heel wat gebeurd waardoor Claire weer terug is in haar eigen tijd. Dat niet alleen! Ze heeft zelfs een dochter van bijna 20 jaar oud!
Het voelt alsof ik een heel boekwerk aan verhaal heb gemist. Dat klopt ook, want als Claire haar verhaal vertelt neemt dit een heel boek in beslag.
Uiteindelijk wordt alles duidelijk.

Hoewel het begin verwarrend is, wordt dit heel goed opgepakt in het verhaal. Je weet dus al wat het einde is en dat maakt dat je zeer graag wil horen wat je allemaal hebt gemist.
De schrijver heeft dit heel mooi en goed vormgegeven.
Ik heb zeker geen spijt dat ik deel 2 heb geluisterd. Deze eerste twee delen van deze serie zijn zeker een aanrader. Ik ben benieuwd of de schrijver dit weet te vast te houden bij de volgende delen.

Het verhaal gaat vooral om wat er gaat gebeuren met de Schotten bij Culloden. Al vanaf deel 1 weten we dat het rebellenleger in de pan wordt gehakt en dat er dan zeer slechte tijden volgen voor de Schotten. Kunnen Jaimie en Claire hier verandering in brengen. Kunnen ze samen de geschiedenis herschrijven? Terwijl we dit als luisteraar ontdekken worden we meegenomen naar het leven aan het hof in Frankrijk.
Ik heb enorm genoten van het verhaal en vond het boek geweldig. Terwijl ik dit schrijf ben ik al begonnen met boek 3. Ik kon echt niet een dag wachten totdat ik deze review af had!

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *