Iron gold

Titel: Iron gold
Genre:  Science Fiction (SciFi)
Schrijver: Pierce Brown
Verteller: Tim Gerard Reynolds, John Curless, Julian Elfer en Aedin Moloney
Duur van het boek: 23 uur 23 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 15 euro per maand (maar ik zie dat het nu al 17 euro per maand kost voor nieuwe leden) om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Het verhaal speelt zich tien jaar na deel 3 af.
Het verhaal gaat vooral over de stand van zaken. Hoe gaat het nu met de republiek? Is het Darrow en zijn vrienden gelukt om de wereld te verbeteren of zijn ze in dezelfde valkuilen gevallen als hun voorgangers?

Hoe is het leven nu voor de verschillende mensen in de republiek? Is het verbeterd met de verwijdering van de tirannie of is het geluk nog ver te zoeken?

Dit boek kan als audioboek gedownload worden in iTunes.

Verhaallijn en ontknoping

In het begin volg je het leven van Darrow, Lysander, Lyria en Ephraim. Je leert hoe het nu gaat met de republiek 10 jaar na de revolutie. Je bekijkt de republiek vanuit de ogen van vier zeer verschillende mensen.
Na bijna 9 uur in het verhaal vraag ik me nog wel af welke kant het verhaal uit gaat. Komen de levens van deze 4 mensen later in het verhaal samen of blijven ze losse onderdelen in het geheel? Om en om komen ze aan de beurt. Elk met hun eigen verteller.

Verteller

Sommige andere stemmen zijn echt heel erg wennen. De eerste vrouw, Lyria, heeft een zwaar accent waardoor ik zo afgeleid ben dat ik maar de helft hoor en kan verwerken. Ze heeft geen prettige stem en ze legt de emoties er zo dik op dat er geen verschil meer lijkt tussen emotionele momenten en gewone momenten.
De stem van Lysander is op zich wel fijn om naar te luisteren. Zijn personagestemmen zijn ook wel aardig, maar wanneer hij spannende gebeurtenissen voorleest doet hij dat best saai. De stem van Darrow is natuurlijk zeer herkenbaar door de vorige delen en het is steeds een verademing wanneer hij weer aan de beurt is. De stem van Ephraim klinkt wel voldoende.

Mijn mening

Het is lastig inkomen in het verhaal. De toon is heel anders dan de eerste 3 boeken.
De stemming is heel donker. In de eerste delen was de stemming vooral hoopvol, nu wordt Darrow gelijk een tiran genoemd en strooit hij met mensenlevens. Hij stuurt miljoenen soldaten hun dood tegemoet. Alles om zo snel mogelijk een einde te maken aan de oorlog.
Het klinkt allemaal heel slecht en depressief.

Het duurt even voordat je in de levens komt van de nieuwe personages en begrijpt waarom hun levens toegevoegd zijn aan het verhaal. Ik heb vooral het gevoel dat ik me door dit boek heb geworsteld. Nog één deel te gaan, maar omdat die op het moment nog niet te beluisteren is op Storytel sla ik het voorlopig nog even over. Als ik een serie echt heel leuk vind koop ik de laatste delen op Audible, zodat ik de serie kan afmaken, maar ik kies ervoor om dat nu niet te doen. Dat zegt wel genoeg denk ik.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *