The fiery cross

Titel: The fiery cross
Genre:  Fantasy, geschiedenis
Schrijver: Diana Gabaldon
Verteller: Davina Porter
Duur van het boek: 55 uur 31 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Het boek is ook te beluisteren in het Nederlands, maar het verschil in uitvoering is niet te vergelijken! Als je redelijk goed bent in het luisteren van boeken in het Engels, ga dan voor de Engelse uitvoering van Davina Porter, het is puur genieten om naar  haar versie te luisteren. De Nederlandse versie is wel voldoende, maar de Nederlandse voorlezer leest het verhaal voor, terwijl Davina Porter het verhaal tot leven brengt.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Het verhaal gaat verder waar het vorig boek was gebleven. Ze zijn nog bij “the gathering”. Dit is een speciale bijeenkomst van de Schotse clans die nu in Amerika wonen. De mensen bij deze “gathering” zijn wat er nog over is gebleven van hun opstand tegen de Engelsen en de Engelse wraakacties die daarop volgden. Dit zijn de Hooglanders die geen toekomst meer hadden in hun eigen land. Zij hebben moeten vluchten voor hun aandeel in de opstand of voor de gevaarlijke periode vol hongersnood die daarop volgde.

Brianna en Roger willen tijdens deze bijeenkomst met elkaar trouwen. Ondertussen neemt Jaimie nieuwe mensen aan die op zijn land mogen komen wonen en breidt Claire haar roem als heler uit door daar een tijdelijke dokterspost op te zetten.

Jammer genoeg is niet alles koek en ei. Jaimie wordt min of meer gedwongen een militaire groep op te zetten om in actie te komen in oproep van de Engelse koning in de vorm van de gouverneur. Zijn situatie is erg lastig. Hij heeft voorkennis over de toekomst van het land. Net als destijds in Schotland zal er weer een opstand komen tegen de Engelse koning, maar in tegenstelling tot de vorige keer zal de opstand nu wel slagen. Hij moet nu zeer voorzichtig te werk gaan. Als hij nu weigert te vechten voor de gouverneur en daarmee dus de Engelse koning, wordt hij gezien als verrader en zal hij alles inclusief zijn leven verliezen. Hij moet nu dus wel gehoorzamen, maar hoelang moet hij gehoorzaam blijven? Uiteindelijk zullen de opstandelingen winnen en als hij dan aan de kant van de Engelsen wordt gezien, zullen zij hem na hun winst als verrader zien en ook dan zal hij alles inclusief zijn leven kwijt raken. Hij zal goed doordacht te werk moeten gaan!

Daarnaast weten ze wat er boven het hoofd hangt van Jaimie en Claire. Ze weten precies wanneer ze zullen sterven. Maar betekent het dus dat ze in de tussentijd veilig zijn? Staat de toekomst helemaal vast of kan de toekomst veranderd worden? Moeten ze in de tussentijd wel of niet voorzichtig zijn?

Dit boek kan als audioboek gedownload worden in iTunes.

Verhaallijn en ontknoping

Het verhaal begint bij de bijeenkomst van de Schotse clans. De mensen komen samen, vieren samen hun bestaan na alle ontberingen zie ze hebben meegemaakt, handelen met elkaar en versterken hun banden.
Zelf heb ik nog niet echt een idee welke rol deze bijeenkomst zal gaan spelen in het verhaal.

Tijdens deze bijeenkomst heeft Jaimie nieuwe mensen aangenomen om op zijn land te komen wonen. Ook heeft hij opdracht gekregen een militaire groep te starten in dienst van de Engelse koning. Dit gaat het leven op zijn land heel zwaar maken. De vrouwen mogen niet onbeschermd achter blijven op zijn landgoed. Hij moet hier wel gehoor geven aan deze oproep. Als hij weigert raakt hij alles kwijt!

De gouverneur roept hem al vrij snel op om zijn militia groep bijeen te zamelen en hem bij te staan tegen de opstandelingen.
Jaimie en zijn mannen gaan op pad en verzamelen onderweg extra mannen uit het gebied om samen een militia groep te vormen. Claire gaat mee omdat zij hun dokter is. De rest van de vrouwen en hun kinderen blijven thuis en moeten samen de boel draaiende zien te houden.
Tot twee keer toe worden ze als militia opgeroepen door de gouverneur. Zijn ze echt bereid te vechten tegen hun medemensen?

Ondertussen is Jaimie druk bezig met het uitbreiden en versterken van zijn landgoed “Fraser’s ridge”. Ze proberen een prettige gemeenschap op te bouwen op hun grondgebied. Dat gaat zeker niet zonder gevaar. Denk aan giftige slangen en wilde varkens in het bos. Het leven in deze tijd is zeker niet zonder gevaar. Is het niet beter als Roger en Brianna terug gaan naar de veiligheid van hun eigen tijd? Het leven is al gevaarlijk genoeg om van de toekomstige oorlog nog maar niet te spreken…….

Dit is de rode draad van het verhaal. Maar er valt nog meer dan genoeg te beleven in dit boek. Dat kan ook niet anders met ruim 55 uur luistertijd. Hoewel er meer te beleven valt in de laatste 10+ uren van het boek dan in de eerste 40+ uren. Ik verklap niets van de andere gebeurtenissen. Die mag je zelf ontdekken in het boek (als je het volhoudt en langs de eerste 40 uren komt!).

Verteller

Ik geniet enorm van deze verteller. Na deze serie ga ik denk ik maar eens opzoeken welke boeken ze nog meer heeft ingesproken. Wel laat ik daar natuurlijk wat tijd overheen gaan, want ze heeft zulke herkenbare stemmen voor iedere personage dat ik straks niet in de war wil raken met de personages uit dit boek. Haar uitvoering in dit boek is echt heel erg goed. Ze laat de verschillende personages echt heel goed en herkenbaar horen. Heel fijn om naar te luisteren.

Bij 25 uur is er wat mis met het geluid. Zo nu en dan hoor je wat geluid tijdens het voorlezen. Het klinkt alsof de verteller per ongeluk tegen de microfoon komt met het boek. Dat zal het vast niet zijn, maar zo klinkt het. Gelukkig duurt dit niet zo lang als in het vorig boek.

Mijn mening

Het verhaal verloopt in een traag tempo. Ergens tijdens “the gathering” kom ik tot de conclusie dat het al best lang duurt voordat het verhaal echt op gang komt. Ik heb het gevoel dat deze bijeenkomst een soort inleiding van het verhaal is. Wanneer ik naar de tijd kijk blijkt dat ik al meer dan 9 uur in het verhaal zit! Dit is wel een hele lange inleiding. Geen wonder dat het boek meer dan 55 uur duurt!
Ook wanneer ik er al 23 uur op heb zitten vind ik niet dat ik al veel nieuwe dingen kan vertellen. Het verhaal is niet saai, begrijp me niet verkeerd, ik luister erg graag naar het verhaal, maar de schrijver neemt wel behoorlijk de tijd om het verhaal te vertellen. Als ik de gebeurtenissen moet navertellen kan ik voor mijn gevoel maar heel weinig vertellen terwijl ik toch al zoveel uur heb geluisterd.

Er gebeurt niet heel erg veel in het boek en iedere gebeurtenis wordt urenlang beschreven. Op zich is dit helemaal niet erg, het is niet vervelend, maar het is wel anders dan ik gewend was vanuit de andere boeken. Op het laatst in de laatste 10 tot 12 uren komt het boek weer in dezelfde ritme als de vorige boeken. Er gebeurt dan heel veel vlak achter elkaar. Bijna alle belevenissen in hun leven komen nu in de laatste uren aan de orde.

Er is niet echt een conclusie aan het einde van het boek. Bij de vorige boeken stond er steeds één belangrijke gebeurtenis centraal die mooi afgerond werd aan het einde van het verhaal, maar dat is nu niet het geval. Het verhaal heeft wel een prettige einde wat heel erg knap gedaan is van de schrijver, aangezien er nog geen enkel probleem is opgelost tegen de tijd dat je “The end” hoort. En toch doe je je koptelefoon met een goed gevoel af omdat je net een mooi verhaal erop hebt zitten.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *