A Breath of Snow and Ashes – Sneeuw en as

Titel: A Breath of Snow and Ashes – Sneeuw en as
Genre:  Fantasy, geschiedenis
Schrijver: Diana Gabaldon
Verteller: Davina Porter
Duur van het boek: 57 uur 48 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek eerst in het Nederlands geluisterd met Storytel, omdat de Engelse versie niet beschikbaar was in Storytel. Al gauw heb ik het boek in het Engels gekocht bij Audible. Hieronder lees je meer over mijn besluit bij het hoofdstuk “verteller”.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Het verhaal gaat verder waar het vorige deel was afgelopen. Er schijnt een vervelende gebeurtenis te hebben afgespeeld op een Hollandse nederzetting. De mannen zijn er vermoord, ze zijn allen beroofd en de vrouw en kinderen zijn bijna allen verbrand. Er schijnen meer van deze branden te zijn geweest in de omgeving. Ergens is een criminele bende bezig met het beroven en afbranden van nederzettingen.

De aankomende oorlog begint vorm aan te nemen. Omdat de kolonisten niet meer kunnen rekenen op de beveiliging van de Engelse kroon beginnen ze hun eigen veiligheidsorganisaties. Dit klinkt erg nobel en handig, maar wie houdt ze in de gaten en grijpt in wanneer ze zich misdragen?

De toekomst hangt zwaar boven de hoofden van de Fraisers. In de toekomst zal er een artikel in de krant verschijnen over hun dood bij de brand van hun huis. Zowel Claire als Jaimie zullen daarbij omkomen en laten geen kinderen na. Hoe zullen ze tot deze situatie komen in de nabije toekomst? Gaan Roger, Brianna en hun zoon terug naar de toekomst waardoor ze alleen achterblijven? Heeft de brand te maken met wat er nu om hen heen gebeurt?
Beetje bij beetje worden wij als luisteraars meegenomen naar de Amerikaanse revolutie.

Verhaallijn en ontknoping

Het verhaal gaat in het begin vooral over het leven op het platteland van de kolonie voor de Amerikaanse revolutie. We hadden van het vorig boek al geleerd dat het leven toen heel zwaar en gevaarlijk was, maar in dit deel leren we hoe wreed en gemeen het was door toedoen van de medemensen. Rovende bendes trokken over het platteland en beroofden kleine nederzettingen. Ze roofden, moorden en ontvoerden. Ook Fraiser’s ridge krijgt al snel te maken met deze bende rovers. Het is duidelijk dat de kolonisten niet op veiligheid hoeven te rekenen vanuit Engeland. Ze staan er alleen voor. Ondertussen moet Jaimie de hulp van de oorspronkelijke bewoners (de verschillende stammen) van het land zien te krijgen. Hij moet hun hulp zien te winnen als afgezant van de koning. Jaimie komt hierdoor in een gevaarlijk pakket te staan. Het is bijna tijd om openlijk een kant te kiezen. Hij wordt nu overduidelijk gezien als koningsgezind. Hij zal binnenkort moeten laten zien dat hij voor vrijheid en onafhankelijkheid is, maar zal hij dit overleven? Zijn medebewoners op Fraiser’s ridge en bewoners uit de buurt zullen het waarschijnlijk wel accepteren, maar hoe zullen de verschillende stammen reageren? Hij onderhandelt nu met ze ten behoeve van de koning. Hij is ze nu aan het overtuigen dat ze voor de Engelse koning moeten vechten. Hoe zullen ze het opvatten als hij ineens van kant wisselt? Dat zullen ze toch zien als verraad? Zouden ze hem dan ter plekke doden?
En zijn voorkennis over het lot van deze inheemse bevolking speelt ook een rol. Wanneer zijn dochter Brianna hem vertelt over de “Trail of tears”, een gedwongen vertrek van de inheemse bevolking waarbij velen zijn omgekomen, vertelt ze hem ook dat enkelen het vertrek hebben weten te omzeilen en dit lot gespaard zijn gebleven. Het is net als toen in Culloden. Voorkennis heeft hem toen ook niet geholpen om de ramp bij Culloden en de gevolgen ervan tegen te gaan, maar hij heeft wel zijn eigen mensen ermee kunnen helpen. Kan hij ook nu een kleine groep helpen tegen wat er komen gaat?

Alsof dit niet allemaal moeilijk genoeg is speelt Claires reputatie ook nog eens een grote rol. Ze wordt door velen als een heks en als een afgezant van de duivel gezien. Ze past gewoonweg niet bij de andere bewoners. Ze gedraagt zich niet zoals een normale vrouw zich behoort te gedragen. Er is duidelijk iets mis met haar. Wat als er iets zou gebeuren met Jaimie? Hij is duidelijke de enige die tussen haar en een eventuele heksenvervolging staat.

Verteller

Ik heb het boek eerst in het Nederlands geluisterd met Storytel, omdat de Engelse versie niet beschikbaar was in Storytel. Ik heb dit anderhalf uur volgehouden en toen heb ik het boek maar in het Engels gekocht bij Audible. De Nederlandse verteller is wel voldoende, maar de Engelse verteller doet het vele malen beter. Naar haar luisteren is een genot! Ze leest niet alleen voor, maar geeft een geweldige uitvoering. Als ik toch 57 uur naar dit verhaal ga luisteren dan wil ik er ook optimaal van genieten, vandaar mijn keus. Dat is dan ook gelijk mijn tip aan jou. Davina Porter brengt dit verhaal echt prachtig over!

Mijn mening

Net zoals het vorig boek heeft dit boek veel tijd nodig om het verhaal op te bouwen. Wel heeft de schrijver het tempo meer opgevoerd vergeleken met het vorig boek. Als we nu een uur verder zijn is er wel meer gebeurd dan de vorige keer, maar er gebeurt heel erg veel in dit verhaal. Je zou zeggen dat alleen de revolutie al genoeg zou zijn net als het gevecht bij Culloden toen al voldoende was voor één boek, maar er speelt nu zoveel meer. Claires reputatie als heks, hun voorspelde dood zoals beschreven in het krantenartikel en de toekomst van de inheemse bevolking. Alles speelt zich allemaal tegelijkertijd af.
Dat vind ik wel jammer, want soms voelt het gewoonweg allemaal als te veel, terwijl ik me ondertussen al zo’n 20 uur af vraag waar “Bonnet” is gebleven….. Dat vond ik zelf al verhaal genoeg.
Het boek die ik gekocht heb bij Audible bestaat uit 7 delen. Ik ben nu inmiddels bijna klaar met deel 3. Ik ben benieuwd wat me nog meer als luisteraar te wachten staat voordat ik “The end” ga horen.

Nu een paar dagen verder heb ik zojuist “The end” gehoord.
Er speelt zich heel erg veel af in dit verhaal. Het voelt hier en daar aan als een soapserie waar je vervolgens middenin zit.
Het einde van het boek is heel fijn en geeft een gevoel van voldoening, maar het verhaal kan nu wel meerdere kanten uitgaan. Ik ben heel benieuwd en ga zeker snel verder met volgende deel. Gelukkig kan ik die wel in het Engels luisteren op Storytel.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *