Drums of autumn

Titel: Drums of autumn
Genre:  Fantasy, geschiedenis
Schrijver: Diana Gabaldon
Verteller: Davina Porter
Duur van het boek: 44 uur 48 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Het boek is ook te beluisteren in het Nederlands, maar het verschil in uitvoering is niet te vergelijken! Als je redelijk goed bent in het luisteren van boeken in het Engels, ga dan voor de Engelse uitvoering van Davina Porter, het is puur genieten om naar  haar versie te luisteren. De Nederlandse versie is wel voldoende, maar de Nederlandse voorlezer leest het verhaal voor, terwijl Davina Porter het verhaal tot leven brengt.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Zouden Jaimie en Claire dan nu eindelijk samen een leven kunnen opbouwen?
Ze zijn in Amerika in de periode dat Amerika nog gekoloniseerd was.
“The land of opportunity”! Welke mogelijkheden komen ze tegen?
Jaimie moet nog steeds veel geld betalen aan zijn “tweede vrouw”. Hij houdt niets over voor een leven met Claire.
Wat zal hij doen wanneer er een grote kans op zijn pad komt? Wat zal het hem kosten?
Claire heeft zijn grafsteen in Schotland gezien. Zo lang ze in Amerika blijven is hij redelijk veilig, maar wat als hij mensen moet halen in Schotland om hier samen een toekomst op te bouwen? Gaat hij dan letterlijk richting zijn graf?

Ondertussen gaat het leven van hun dochter Brianna gewoon door. Zij leeft weliswaar in haar eigen tijd in hun toekomst, maar aangezien ze maar een steensprong van elkaar verwijderd zijn kan je het wel als tegelijkertijd beschouwen.
Ze mist haar moeder en ze voelt zich vaderloos. Frank was haar vader, maar ze weet nu dat ze een andere vader heeft. Haar biologische vader. Wie moet ze nu als vader beschouwen? Het is toch niet eerlijk tegenover Frank als ze informatie gaat zoeken over haar biologische vader?

Haar vriend Roger vindt per ongeluk informatie over haar ouders in het verleden. Brianna mag dit niet te weten komen! Straks doet ze het ondenkbare……
Dit boek kan als audioboek gedownload worden in iTunes.

Verhaallijn en ontknoping

Claire en Jaimie zoeken hun geluk in Amerika. Het verhaal begint gelijk aan de galg. Een oude vriend van Jaimie, één van zijn vroegere medegevangenen, is berecht voor stelen en zal geëxecuteerd worden.
Het geluk is dus nog ver te zoeken.

Jaimie heeft een tante in Amerika wonen en ze zijn op weg naar haar stuk land. Misschien kan zij hen op weg helpen. In elk geval zullen ze bij haar een plek hebben vanwaar ze even op adem kunnen komen van al hun avonturen.

Amerika is wel duidelijk het land van vele mogelijkheden. Jaimie wil dolgraag een waardevolle leven opbouwen. Hij is bij Culloden alles kwijtgeraakt. Hij was een Laerd en hij heeft zijn landgoed weg moeten geven aan zijn neefje om het uit de handen van de Engelse overwinnaars te houden. Nu is hij een Laerd zonder land. Wat zou hij graag weer een eigen plekje willen hebben waar hij en zijn mensen samen vrij kunnen leven. Wat heeft hij daar voor over? Er zullen vast mogelijkheden zijn, maar alles heeft een prijs! Hoe hoog zal de prijs zijn?

Net als Claire weten wij dat er een oorlog gaat komen. De Amerikanen zullen op een gegeven moment hun vrijheid gaan eisen. Willen ze zich daar echt in mengen? Gaan ze na alles wat ze in Schotland hebben meegemaakt weer tegen de Engelsen vechten? Het is hun zaak toch niet? Of toch wel? Jaimie weet dat zijn dochter Brianna in Amerika geboren en getogen is (200 jaar in de toekomst!). Kan hij een bijdrage leveren aan haar leven? Is wat hij nu doet van belang voor haar leven in de toekomst? Wat een bijzondere gedachte!

Verteller

Ik ben dol deze verteller. Haar stem is echt heerlijk en ze is goed in verschillende personages.
Maar ik ben erg ontevreden over deze versie van het boek. Rond 14.00 uur in het verhaal hoor je een vervelend geluid ! Het is gelukkig geen kiespijngeluid, maar het is wel storend. Dit is wel heel vervelend en het is echt jammer dat je hier zo lang last van hebt bij het luisteren.

Mijn mening

Dit verhaal verloopt veel rustiger dan het vorig boek. Er zijn meer momenten van rust in het boek.
Ik heb al ruim veertien uren geluisterd naar het verhaal en heb nog ruim 30 uur te gaan.

Het verhaal is nog steeds best leuk om naar te luisteren hoewel het hier en daar wel vermoeiend is dat het verhaal uit zoveel factoren bestaat. Er komen best veel stukken in voor waarbij ik denk: “Moet dat? Zo duurt het inderdaad nog dagen voordat ik het boek uit heb!”
Maar uit ervaring met het vorig boek weet ik dat de schrijver alles aan elkaar knoopt en dat elk stukje belangrijk zal zijn in het verhaal.

Op een gegeven moment werd ik wel een beetje moe van de moeilijkheden in het leven van Claire en Jaimie. Na zoveel uren met ze mee te hebben geleefd wens je ze ook wel wat meer geluk toe.
De schrijver heeft dat prima weten op te lossen in het boek. Jaimie en Claire worden gespaard. Andere personages kunnen ook het één en ander gaan beleven!

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *