Beste boeken om tijdens de kerst te lezen

De afgelopen jaren heb ik uitgekeken naar de leukste boeken die zich afspelen tijdens de kerstdagen om voor mezelf lekker in kerstsfeer te komen en zo nu en dan alle hectiek rondom kerst even buiten te sluiten. Dit is mijn lijst met de beste boeken over de kerstdagen.

Een dag in december

Titel : One day in december
Titel Nederlands: Een dag in december
Genre: Romance
Schrijver: Josie Silver
Luisterboek:
Verteller: Charlie Anson, Eleanor Tomlinson
Duur van Engelse versie: 10 uur 27 minuten 
Duur van Nederlandse versie: 11 uur 51 minuten 
Goedkoopste prijs: Terwijl ik dit schrijf kan je het met 50% korting kopen voor 5 euro bij Bol.com.

Hartverwarmend of hartverscheurend tijdens de kerstdagen

Dit is een heerlijk verhaal om naar te luisteren. Het is soms hartverscheurend en dan weer hartverwarmend. De maand december staat iedere keer weer in de belangstelling in het verhaal. Het is een belangrijke maand in het verhaal. Het verhaal speelt zich af over jaren. Soms maak je sprongen van maanden en dan ben je zo weer een jaar verder in het verhaal. Deze sprongen gaan vanzelf en passen zeer goed binnen het verhaal. Het verhaal blijft enorm spannend en aantrekkelijk tot en met het eind

Het zal je maar gebeuren!

Op een dag in december zit Laurie in een overvolle bus. Wanneer de bus bij een halte stopt gebeurt het: ze ziet de liefde van haar leven. En nog beter: de liefde van haar leven ziet haar ook!
Ze hebben alleen nog maar aandacht voor elkaar en willen naar elkaar toe rennen, maar er is één probleem. Zij kan niet uit de bus en hij kan haar niet inhalen! Een paar jaar lang hoopt ze hem alsnog te ontmoeten. Ze heeft al die tijd op hem gewacht. Dan komt de dag waarop ze hem eindelijk weer ziet. Het is de dag waarop haar beste vriendin haar voorstelt aan haar nieuwe liefde en als het aan haar ligt, haar toekomstige echtgenoot! Haar beste vriendin heeft hem eerder gevonden en ze is ook verliefd op hem geworden.

Meer over dit boek.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

A Christmas cracker

Titel: A Christmas cracker
Genre: Romance (slow-burn en enemies-to-lovers), feel-good
Schrijver: Trisha Ashley
Luisterboek:
Vertellers: Scot Williams , Julia Barrie
Duur van het boek: 12 uur 51 minuten
Goedkoopste prijs: Terwijl ik dit schrijf kost het € 6,99 bij Apple Books

Feel-good kerstromance

Dit is een aanrader als je op zoek bent naar een leuke kerstromance. Het verhaal is heerlijk feel-good met leuke interacties tussen Tabby en de mannelijke personages in het boek. Tabby weet haar gemene ex vaak goed op zijn plek te zetten. Ze is lekker sarcastisch wanneer ze te maken heeft met egocentrische personages of met mensen die haar totaal verkeerd inschatten en behandelen.

Leuk voor dierenliefhebbers

Tabby heeft een zwarte kat en de verloofde van Randall heeft een hondje. Deze twee dieren spelen een leuke rol in het verhaal en dat maakt dit verhaal zeker extra leuk voor dierenliefhebbers.
Tabby’s zwarte kat heeft een dominant karakter en doet menig onaardige personages beven wanneer hij ze aankijkt.

Wanneer het leven je citroenen geeft….

Dit verhaal gaat over Tabby (Tabitha). Ze brengt haar kerstdagen door in de gevangenis nadat ze ten onrechte is beschuldigd van een zwendel. Hierdoor raakt ze niet alleen tijdelijk haar vrijheid kwijt, maar ook haar verloofde en haar vrienden keren haar de rug toe. Uiteindelijk krijgt ze een hand toegereikt door leden van Het Genootschap der Vrienden (Quakers). Hiermee krijgt ze een kans om opnieuw te beginnen en het leven in eigen handen te nemen.

Meer over dit boek.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Twaalf dagen voor kerst

Titel: Twaalf dagen voor kerst
Engelse titel: The Twelve Dates of Christmas
Genre: Feel-good, romance
Schrijver: Jenny Bayliss
Luisterboek
Verteller: Eva Damen
Verteller (Engels): Laura Kirman
Duur van het boek: 12 uur 37 minuten
Duur van het boek (Engels): 11 uur 31 minuten
Goedkoopste prijs: Terwijl ik dit schrijf kan je het met 50% korting kopen voor € 6,49 bij Bol.com.

12 dates!

Leuk concept met de 12 dates. Na de zesde date ga je je wel beginnen af te vragen in welk scenario ze nu weer terecht gaat komen. De dates verlopen zeker niet zoals Kate had verwacht en voor ons is het ook iedere keer weer een verrassing hoe de date gaat verlopen. Dit zijn natuurlijk veel personages en dat is wel even inkomen.

Ben je klaar om te bakken?

Liefde voor bakken van heerlijke hapjes komt op een mooie wijze aan bod. Zelf kreeg ik ook wel zin om een cake of taart te bakken. Houd je van dit soort verhalen die je inspireren om te gaan bakken dan kan ik je het boek De kleine bakkerij aan het strand van harte aanraden. Prima verhaal om te luisteren terwijl je bezig bent met het bakken van je kersthapjes.

Ik heb GEEN partner nodig!

Het is fijn dat dit verhaal niet gaat om een vrouw die wanhopig op zoek is naar een man. Ze is tevreden met haar leven en ze kan prima in haar eentje haar eigen leven leiden. Ze gaat deze 12 dates aan (op aandringen van haar beste vriendin) zodat ze met zekerheid kan zeggen dat ze heeft geprobeerd een partner te vinden, maar dat het er gewoonweg niet in zat voor haar.

Meer over dit boek.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

 • Storytel: Nederlandse luisterversie en Engelse luisterversie.
 • Luisterrijk: Nederlandse luisterversie.
 • iTunes: Luisterboek in het Engels en Ebook in het Nederlands.
 • Nextory: Luisterboek in het Nederlands en Engels.
 • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands en Engels.
 • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
 • Bol.com: Paperback, Ebook en luisterboek (gratis in Kobo Plus voor abonnees) in het Nederlands.
 • Audible: Engelse luisterversie.

A Cosy Christmas in Cornwall

Titel: A Cosy Christmas in Cornwall
Genre: Romance
Schrijver: Jane Linfoot
Luisterboek:
Verteller: Pene Herman-Smith
Duur van het boek: 15 uur 2 minuten
Goedkoopste prijs: Terwijl ik dit schrijf kost het € 7,99 bij Bol.com.

Haal alles uit de kast! Niets is te gek!

Dit verhaal is heerlijk als kerst romance verhaal. De kerstsfeer komt heel mooi aan de orde. Ivy haalt alles uit de kast om kerst zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Niets is haar te gek. Bill daarentegen lijkt een hekel aan kerst te hebben. Scrooge zou misschien nog meer kerstgevoel hebben! Iedere dag valt er weer wat te beleven in dit kerstverhaal.
Het verhaal begint erg ongemakkelijk, want arme Ivy komt helemaal klem te zitten in een kaal kasteel zonder behang aan de muren. Het lijkt alsof iemand is langs geweest en alles heeft weggehaald uit dit kasteel. Het is een zware taak om het kasteel zo vol mogelijk uit te laten zien en dan ook nog eens in kerstsfeer te brengen. Eigenlijk helpt ze Bill enorm, maar dat zou je niet merken als je naar zijn houding kijkt! En dan wanneer de familieleden aankomen…. 

Sterke vrouwen

De vrouwelijke personages zijn best sterke personages. Ivy heeft zich jarenlang klein laten houden door haar ex. Dat zal haar niet weer overkomen! De andere vrouwelijke personages zijn ook allemaal zeer bijzonder. Ze hebben allemaal hun problemen en lastige karaktereigenschappen, maar ze zijn allen moeders en hoe moeilijk hun kinderen ook zijn, ze laten zich niet uit het veld slaan en doen het prima, terwijl hun mannen afwezig zijn en ze het alleen moeten zien te rooien.

Mannen in de keuken!

Aan de andere kant zijn de mannelijke personages ook best geweldig. Als mijn man zulke heerlijke zoete hapjes kon maken, dan zou ik zeker geen weegschaal meer willen bezitten! Nu kan mijn man geweldig koken en worstel ik al genoeg met de weegschaal, maar de zoete taarten en gebakjes die in dit verhaal langskomen zijn om van te watertanden! Er wordt letterlijk een strijd gevoerd om te mogen bakken in de keuken.

Meer over dit boek.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Christmas shopaholic

Titel : Christmas shopaholic
Nederlandse Titel : Christmas shopaholic
Genre: Romance
Schrijver: Sophie Kinsella
Luisterboek:
Engelse Verteller: Nathalie Buscombe
Nederlandse verteller: Stephanie Julien
Duur van het Engelse boek: 12 uur 03 minuten
Duur van het Nederlandse boek: 9 uur 57 minuten
Goedkoopste prijs: Terwijl ik dit schrijf kan je het met 50% korting kopen voor € 4,99 bij Bol.com.
Bekijk alle boeken uit deze serie.

Zo gek als een deur!

Dit verhaal is op zich een kerstroman, maar het is geen verhaal over iemand ontmoeten en dan verliefd worden op elkaar. Dit verhaal gaat over hectische kerstdagen en een wel zeer bijzondere vrouw die eigenlijk zo gek als een deur is, maar aan de andere kant is ze ook wel een zeer toegewijde vrouw, moeder, dochter en vriendin. En haar man is ook erg geweldig, ook al leren we hem niet zo goed kennen als Beckie. Het is duidelijk dat ze allebei van geluk mogen spreken en dat weten ze heel goed! De romantische momenten zitten ‘m meer tussen hun erkenning van hun liefde voor elkaar.

Even genieten van een feel-good verhaal

Ik vind het verhaal zo fijn, omdat alles zo positief is en ook erg positief blijft. Het is echt een feel good verhaal en het is erg fijn om daar even van te genieten.
Het verhaal zet ook veel dingen in perspectief. Het valt voor mij allemaal mee als ik het vergelijk met deze Christmas shopaholic. Vijf kerstbomen voor maar één kerstdiner? Dat past niet eens in mijn huis (of tuin!).
Met alle hilarische avonturen van Beckie zie je al snel in dat je eigen kerstdrukte wel meevalt. Heerlijk om zo wat feestdagenstress weg te luisteren. Verder draagt dit boek wel een fijne boodschap uit: Alles dat de Grinch kan stelen is niet waar het om draait met kerst!

Maak kennis met Beckie

Beckie is behoorlijk behulpzaam en liefdevol. Als zij iemand blij wil maken slaat ze helemaal door. Ze heeft er letterlijk ALLES voor over om iets voor iemand te regelen.
Ondertussen speelt er van alles en belandt ze in allerlei avonturen. Van ontmoetingen met haar ex-vriend tot aan het helpen van haar vriendinnen. Dit verhaal zit vol met bijzondere en vooral hilarische momenten in het leven van Beckie.
Uiteindelijk gaat het er om dat Beckie de kerstgedachte voor ogen moet houden in deze drukke tijden.

Meer over dit boek.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

 • Bol.com: Ebook (gratis in Kobo Plus voor abonnees), luisterboek
  (gratis in Kobo Plus voor abonnees) en paperback. Taal: Nederlands en Engels.
 • Storytel: Nederlandse versie.
 • Luisterrijk: Nederlandse versie. Let op: Niet alle boeken van deze serie zijn te koop bij Luisterrijk!
 • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
 • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
 • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
 • Audible: Een lange Engelse versie.

Kerst met Hercule Poirot

Titel: Kerst met Hercule Poirot
Titel Engels: Hercule Poirot’s Christmas
Genre: Misdaad mysterie
Schrijver: Agatha Christie
Luisterboek:
Verteller: Hugh Fraser
Duur van het boek: 6 uur 8 minuten
Goedkoopste prijs: Terwijl ik dit schrijf kost het € 2,99 bij Bol.com.

Zin in een kerstverhaal zonder romance?

Dit is een mysterie over een moord op kerstavond. Simeon Lee heeft ervoor gezorgd dat al zijn zonen en hun vrouwen de kerstdagen bij hem op zijn landgoed komen doorbrengen. Dit heeft hij niet gedaan omdat hij graag mooie herinneringen wilde maken met zijn kinderen nu hij zo oud is. Nee hij wilde voor opschudding zorgen!
De gemoederen op het landgoed blijken nog hoger op te kunnen lopen, wanneer later op de avond een vreselijke gil te horen is en de oude Simeon Lee in een grote plas bloed wordt gevonden. Zijn keel is doorgesneden. 

Samen met de plaatselijke politie onderzoekt Hercule Poirot de moord. Het oplossen van deze moordzaak is erg lastig, omdat Simeon Lee geen makkelijke man was en al zijn familieleden een motief en de mogelijkheid hadden om de oude man te vermoorden.

Ken je de film Knives out al?

Ik moest wel even goed in het verhaal komen, omdat ik niet lang geleden de film Knives out heb gezien en het verhaal uit die film vertoont veel overeenkomsten met dit verhaal van Agatha Christie. Het is duidelijk dat de schrijvers van de film geïnspireerd waren door dit verhaal. Daardoor hadden mijn gedachten de neiging om bepaalde kanten uit te gaan tijdens dit verhaal, omdat ik dit verhaal dus al eerder had beleefd (natuurlijk wel in een andere uitvoering).
Wel wil ik duidelijk vermelden dat dit verhaal niet hetzelfde verloop en uitkomst heeft als de film (gelukkig!).

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *