De patisserie

Titel: De patisserie
Genre: Roman, geschiedenis
Schrijver: Charlotte Jacobi
Verteller: Sandra Jonkman
Duur van het boek: 11 uur 38 minuten
Alle boeken van de Patisserie serie

  • De patisserie
  • Boek 2 (Ik weet de Nederlandse titel nog niet)
  • Boek 3 (Ik weet de Nederlandse titel nog niet)

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het verhaal van De patisserie

Dit is deel 1 van een historische roman serie. Dit verhaal vertelt een familieverhaal vol met drama. Het gaat om een familievete waarvan de oorsprong zich afspeelt in de Frans-Duitse oorlog in 1871.
De Duitse familie van de negentienjarige Ida Tritschler verhuist naar Straatsburg om daar een patisserie te openen. Onmiddellijk ontstaat er een vete met de familie Picard die ook een eigen patisserie bezitten en dus de concurrenten zijn. Ida Tritschler en Lucien Picard worden hopeloos verliefd op elkaar, maar zijn familie zal een huwelijk tussen hen nooit accepteren, omdat de vader van Lucien een diepe haat koestert voor de vader van Ida.
Dit verhaal gaat over hun liefde waarbij ze veel verdriet, leed en vooroordeel moeten zien te overwinnen. Er komen veel onderwerpen aan de orde, zoals de rol van de vrouw en met name vrouwen die zelfstandig zijn, zich willen ontwikkelen en hun vrouwtje staan in moeilijke situaties, verliefd zijn op hetzelfde geslacht, minnaars en de schande voor de familie wanneer een vrouw haar man (tijdelijk) verlaat.
Het hoofdpersonage Ida verdiept zich vaak in de Frans-Duitse oorlog. Ze vindt het belangrijk dat de mannen eindelijk eens vertellen wat ze hebben meegemaakt, aangezien dat de reden is dat ze niet met haar geliefde mag trouwen. Naast deze weetjes ontdekken we ook het één en ander over de geschiedenis van lekkernijen, zoals de oorsprong van de tulband (cake).

Bekijk een inkijkexemplaar van het boek of luister een fragment van het verhaal.

Te koop bij Bol.com:

Verteller

Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Ik moest wel eerst behoorlijk inkomen in het verhaal. Ik vond het verhaal traag op gang komen en het heeft even geduurd voordat het echt mijn interesse trok. Ik heb zelfs even gedacht dat de stijl van dit boek misschien zelfs niets voor mij zou zijn. Gelukkig heb ik wel volgehouden, want toen het verhaal eenmaal lekker op gang kwam, vond ik het best interessant. Het was fijn om een inkijkje te krijgen in de levens van vrouwen in deze tijd. Dit komt aan de orde met een bijzondere familiesaga.
De strijd tussen de Fransen en de Duitsers (Pruisen) wordt uitgelegd aan de hand van de vete tussen deze twee families. Ik vond dit zeer interessant, aangezien ik al wel het een en ander wist over de constante strijd om Elzas-Lotharingen in de geschiedenis, al wist ik nog niet hoe dat zo ontstaan was en wat de oorsprong was. Dat heb ik dus geleerd in dit verhaal.

Het verhaal wordt gepromoot als feelgood. Zelf vind ik dat dit verhaal te veel drama beschrijft om er echt vrolijk van te worden.
Het liefdesverhaal tussen Ida en Lucien vind ik heel mooi en wordt goed door de schrijver beschreven. Ik vind alleen dat de schrijver wel erg veel drama op zoekt met de andere romances in dit boek. Verder hoopte ik dat dit verhaal me zou inspireren om vaker de keuken in te duiken om te gaan bakken. Dat was jammer genoeg niet het geval.

Ik vind dit boek 3.5 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer geschiedenis romans.
Leuke boeken die je inspireren om te gaan bakken:

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *