Always and forever, Lara Jean

Titel : Always and forever, Lara Jean
Nederlandse Titel : Aan alle jongens van wie ik hield – Veel liefs, Lara jean
Genre: Young adult
Schrijver: Jenny Han
Verteller : Laura Knight-Keating
Duur van het boek: 9 uur 05 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Je kan de Nederlandse versie van dit verhaal als E-book lezen met Storytel.

Het verhaal

Dit is deel drie van deze serie over alle jongens van wie Lara Jean heeft gehouden. We komen nu op het moment waarop ze in dezelfde schoenen komt te staan als haar grote zus.
In deel 1 was Lara Jean ervan overtuigd dat haar zus verkeerd bezig was toen ze haar relatie met Josh had verbroken, omdat ze naar de universiteit (in Schotland) ging.
Ze wist zeker dat als zij een geweldige vriend had ze hem nooit opzij zou zetten. Ze zou hem voor eeuwig omarmen. Wel…. het is nu haar beurt! Hoe gaat zij deze situatie aanpakken?

Ook dit boek is straks te zien als film op Netflix. Deel 1 van deze serie is al te zien op Netflix en ik kan je die van harte aanraden! Boek twee en drie zijn ook al in productie voor hun eigen film. Boek 2 is te zien vanaf februari 2020 (waarschijnlijk voor Valentijnsdag?). Terwijl ik dit schrijf is nog niet bekend wanneer de derde film op Netflix te zien zal zijn. Maar het is al goed nieuws dat het wel zal komen!

Bekijk de trailer van de eerste film hieronder.

E-book is gratis voor abonnees in Kobo Plus

Verhaallijn en ontknoping

In het eerste uur van het verhaal gebeurt er niet veel. Het gaat meer over het klaarmaken voor collegekeuzes en gekozen worden door de universiteiten. Er komen veel alledaagse dingen aan bod zoals samen uitgaan, leuke dingen doen, enz.
Daarna kan je lekker genieten van hun verkering. Ze hebben het leuk samen en Peter is zo ontzettend lief voor haar. Dan begint Lara Jeans probleem in de vorm van haar opleiding. Waar gaat ze naar de universiteit? Ze heeft haar plan al klaar, want ze wil graag dicht bij huis blijven, maar in Amerika werkt het anders dan bij ons. Daar kiezen de universiteiten uit de kinderen die zich aanmelden. Er is dus een redelijke kans dat de school waar Lara Jean heen wil gaan haar afwijst.
Als Lara Jean niet wordt uitgekozen door de universiteit waar zij en Peter zich allebei voor hebben aangemeld zullen ze straks te maken krijgen met een moeilijke situatie. Ze zullen elkaar nog maar weinig zien en kunnen hun levens dan niet meer samen delen en samen groeien.
Kunnen ze dan nog wel verder gaan met hun relatie? Er hangt zoveel af van wat de universiteit gaat beslissen.

Dit boek kan als luisterboek (in het Engels) gedownload worden in iTunes.

Dit boek kan als ebook (in het Nederlands) gedownload worden in iTunes.

Verteller

Deze verteller doet het heel goed. Ik vind haar stem heel fijn om naar te luisteren. Haar stemmen voor de andere personages klinken ook heel goed en best passend. Ik vind deze uitvoering een goed waard.

Mijn mening

Naar de universiteit gaan is voor Amerikaanse jongeren heel anders dan voor ons.
Dit heeft best grote gevolgen voor de levens van Amerikaanse kinderen. Hun relaties worden extra moeilijk gemaakt doordat er een grote afstand hierdoor als gevolg kan zijn. Kinderen moeten wel uit huis gaan en op kamers gaan wonen om dichtbij hun school te zijn. Dit laat toch wel weer even zien hoe veel makkelijker onze kinderen het hebben. Natuurlijk kan je ook hier op kamers gaan, maar de reistijd hier in Nederland is altijd kort genoeg dat je weer snel bij je ouders, vrienden en verkering kan zijn.

Het is mooi om te zien hoe Lara Jean op hetzelfde punt terecht komt waar haar zus in deel 1 haar besluit heeft genomen en toen deze hele serie van start is gegaan. Lara Jean had haar oordeel al helemaal klaar. Ze wist zeker wat zij zou besluiten! Na twee boeken komen we op het moment waarop Lara Jean moet laten zien wat ze nu echt gaat besluiten. Gaat ze haar moeders advies volgen en aan haar universiteitservaring beginnen zonder een vriendje? Of gaat ze haar best doen in deze relatie met Peter te blijven?

In dit verhaal komt het maken van koekjes enorm veel aan bod. Inmiddels ben ik ook begonnen mijn eigen koekjes te bakken (terwijl ik naar dit verhaal luister). Zelfgemaakte koekjes zijn zoveel lekkerder dan de koekjes uit de supermarkt! En het is inderdaad super makkelijk. Ik ben begonnen met een simpel gerecht, het deeg is snel klaar en dan heb ik voor twee dagen aan koekjes. Ik maak twee rollen met deeg. Eentje laat ik een uur koelen in de koelkast en daarna ga ik de koekjes bakken. De andere rol laat ik een dag in de koelkast en die bak ik vlak voordat mijn kinderen uit school komen.
Zo geweldig! En dat allemaal dankzij dit boek. Nu eten we hier thuis lekkere verse koekjes en dat is een enorme verbetering vergeleken met supermarktkoekjes.

Ook in dit boek komt het onderwerp seks aan bod. Lara Jean is nu 18 jaar en dan komt het moment van haar “eerste keer” steeds dichterbij. Ze begint hier nu serieus over na te denken, want ze wil dat dit een bijzondere herinnering zal zijn voor de rest van haar leven. Ze is hier in haar hoofd verstandig mee bezig. Hiermee vormt ze een goed rolmodel voor jonge meiden, ook al is ze een personage uit een boek.

Het verhaal heeft een prettige (open)einde. Je voelt je extra vrolijk door deze boeken. Het geeft jonge meiden wel een goed voorbeeld van hoe mooi en liefdevol een eerste relatie zou kunnen zijn. Ik hoop stiekem op een deel 4. Hoe gaat Lara Jean zich verder ontwikkelen op de universiteit? Maar op dit moment kan ik online nog helemaal niets vinden over een deel 4. Tja, ik zal weer op zoek moeten naar een nieuwe serie. Ik moet toch ergens naar luisteren terwijl ik al mijn koekjes maak en bak?

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *