De kraaien 2 – Kraai & koninkrijk

Titel: De Kraaien 2 – Kraai & koninkrijk
Titel Engels: Crooked kingdom
Genre: Fantasy, Young Adult
Schrijver: Leigh Bardugo 
Verteller: Barbara Sloesen
Verteller (Engels): Roger Clark, Jay Snyder, Elizabeth Evans, Fred Berman, Brandon Rubin, Kevin T. Collins, Lauren Fortgang, Peter Ganim
Uitgever: Rubinstein Audio
Duur van het boek: 
21 uur 15 minuten
Duur van het boek (Engels): 
17 uur 58 minuten
Alle luisterboeken uit deze De Kraaien Duologie (The Six of Crows Duology) :

Het verhaal van De kraaien 2 – Kraai & koninkrijk

Dit boek speelt zich af in dezelfde wereld als de fantasytrilogie De Grisha. Deze gebeurtenissen spelen zich af na de Grisha trilogie en in een ander deel van de wereld. Soms wordt er gewezen naar wat er zich tijdens de burgeroorlog in Ravka heeft afgespeeld en sommige personages uit de Grisha trilogie spelen mee in dit boek.
Dit verhaal gaat verder waar deel 1 List & leugens was gebleven. Deze serie gaat vooral over het plannen en uitvoeren van onmogelijke missies. Dit is waar Kaz Brekker griezelig goed in is.

Als je de serie Shadow and Bone op Netflix hebt gezien ben je al bekend met de personages in deze serie. In seizoen 1 van de serie op Netflix voeren ze onder leiding van Kaz Brekker een onmogelijke opdracht uit. Een soortgelijke opdracht voeren ze uit in boek 1 van deze serie. In dit boek probeert Kaz Brekker het onderste uit de kan te halen. Hij en zijn team zitten in de penarie. Alles lijkt voor niets te zijn geweest en ze zijn vogelvrij verklaard. Het lijkt allemaal te draaien om deze zin: Alleen een stommeling maakt Kaz Brekker kwaad! Hij en zijn team proberen hemel en aarde te bewegen om alsnog hun beloofde geld (en meer) te krijgen en ze willen wraak in deze door en door corrupte stad!

Dit verhaal wisselt tussen de perspectieven van de zes personages: Kaz Brekker, de schim Inej Ghafa, de Hartenwringer Nina Zenik, de ex-gevangene en Fjerd Matthias Helvar, de scherpschutter Jesper Fahey en Wylan.

Met dit boek volgen we de Droesem (de bende) die keer op keer de trucs opvoeren die Kaz Brekker weet te bedenken. Het verhaal biedt veel actie, maar romantiek speelt ook een grote rol.

Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Te koop bij Bol.com

Verteller

Ik vind deze Nederlandse uitvoering een goed waard. Ze heeft een prettige stem om naar te luisteren en vertolkt de stemmen goed.

Mijn mening

Dit is een geweldige serie, absoluut een aanrader, om te lezen na de Grisha trilogie. Je kan deze serie stand-alone lezen, maar door eerst de Grisha trilogie te lezen heb je meer informatie over deze wereld en aangezien enkele personages uit de Grisha trilogie meedoen in dit boek is het wel prettig om te weten wie ze zijn.
Het leukste aan deze serie vind ik de plannetjes van Kaz Brekker. Je beleeft de gebeurtenissen vanuit de verschillende perspectieven van de verschillende personages, dus wanneer een situatie uit de hand loopt en hun plannen mislopen of worden gedwarsboomd, krijg je dit meerdere keren vanuit de verschillende personages aangeboden. De schrijver maakt ook gebruik van verschillende foefjes die je tijdens spannende situaties op de verkeerde been zetten. Keer op keer ontdek je achteraf hoe alles werkelijk in elkaar zat en wat Kaz Brekker vaak (stiekem) heeft uitgevoerd om voor de juiste resultaten te zorgen. Dat vind ik steeds de leukste momenten van deze serie.

De schrijver weet haar personages heel mooi en interessant neer te zetten. Hoewel deze serie vooral draait om de vindingrijkheid van Kaz, zijn de andere personages minstens net zo belangrijk en worden ze erg goed uitgewerkt. Daarnaast weet ze Kaz toch net zo neer te zetten als de rest. Hij is niet meer of minder dan de rest, ook al staat of valt alles met wat hij wel of niet kan bedenken en bereiken.

Romantiek speelt ook een grote rol in dit boek, maar is gelukkig niet zoetsappig en voert ook niet zozeer de boventoon, maar het is wel geheel met het verhaal verweven.
Dit boek voelt aan als categorie Young Adult. De personages houden van elkaar, maar verder dan dat komt het meestal niet op heel soms een kus of aanraking na. Het is fijn dat zowel deze serie als de Grisha serie losbreken van vaste patronen over man/vrouw relaties. In deze serie voelen twee mannelijke teamleden van de Droesem zich enorm tot elkaar aangetrokken en dat wordt heel mooi gebracht en beschreven.

Bekijk ook mijn lijst met fantasy boeken en Young Adult romans.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • iTunes: E-book (alle twee boeken) in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
  • Bol.com: Ebook en hardcover in het Nederlands. Duologie als E-book in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Ebook in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • Audible: Engelse luisterversie.
De kraaien 2 Kraai & koninkrijk is boek 2 van de serie De Kraaien Duologie (The Six of Crows). Deze fantasyserie is het vervolg op De Grisha.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *