De Grisha 1 – Schim en schaduw (Shadow and Bone)

Titel : Koninkrijk van as
Titel Engels: Shadow and Bone
Genre: Fantasy, Young Adult
Schrijver: Leigh Bardugo 
Verteller: Wynn Heliczer
Verteller (Engels): Lauren Fortgang
Duur van het boek: 
9 uur 17 minuten
Duur van het boek (Engels): 
9 uur 21 minuten
Alle luisterboeken uit deze Grishaverse serie:

Het verhaal van De Grisha 1

Ik ben bezig deze serie te kijken op Netflix. Iedere avond kijk ik één aflevering.
Dit boek is het eerste deel van deze fantasytrilogie De Grisha en gaat over het rijk Ravka. Vroeger was het een welvarend rijk, maar het is inmiddels al behoorlijk lang in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een vreselijke duisternis, vol met monsters die mensen eten. Alsof dit niet al erg genoeg is, is Ravka al sinds mensenheugenis lang verwikkeld in oorlog met twee andere rijken. Deze rijken vinden het geweldig dat de schaduwvlakte een deel van hun werk voor hen doet. Deze schaduwvlakte houdt Ravka zwak!
In dit verhaal volgen we Alina Starkov, een weeskind. Haar regiment is uitgekozen om de Schaduwvlakte te betreden, wat gelijk staat aan een zelfmoordmissie. Ook haar beste vriend Mal moet eraan geloven. Deze tocht gaat direct mis en ze worden aangevallen door de monsters in de duisternis. Tijdens de aanval probeert Alina haar beste vriend met haar eigen lichaam te beschermen en wanneer ook zij uiteindelijk wordt aangevallen breekt er een onbekende kracht vrij uit haar lichaam. Zij blijkt een lichtheerser te zijn en zij wordt gezien als de redding van Ravka.
Dit verhaal gaat over de plotselinge verandering die Alina meemaakt nu ze weet dat ze een zeldzame Grisha (het magische elitekorps) is. We volgen haar leven en training in het Kleine Paleis en de intriges die zich daar afspelen.
Haar gevoelens voor Mal komen uitgebreid aan de orde. De mysterieuze Duisterling toont veel interesse in Alina en het is zijn wens dat ze samen een einde zullen maken aan de Schaduwvlakte.
Dit boek komt aardig overeen met seizoen 1 van de serie op Netflix (ik moet nog wel de laatste twee afleveringen zien, dus het einde weet ik nog niet). De serie voegt absoluut een meerwaarde toe aan het boek. In dit boek volgen we alleen Alina, maar in de serie krijgen we ook de kant van Mal te zien en zien we wat hij allemaal meemaakt (en dat is best heftig!) Daarnaast speelt in de serie ook een groep dieven een grote rol en die komen niet voor in dit boek, maar ik geloof dat ik had gezien dat zij uit een eigen serie van deze schrijver komen. Die boeken zal ik ook zeker gaan lezen/luisteren.

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment.

Te koop bij Bol.com

Bekijk hieronder de trailer van deze serie op Netflix.

Verteller

Ik vind deze Nederlandse uitvoering een ruimvoldoende/goed waard.

Mijn mening

Dit boek biedt een mooi avontuur in een bijzondere magische wereld. Ik vind het een goed begin van deze serie. Ik denk dat ik het minimaal vier van de vijf sterren geef (misschien wel vier en een half).
Het verhaal heeft een prima tempo, verloopt soepel en deze wereld is behoorlijk interessant. De schrijver biedt zijn verhaal in prima porties aan. De liefdesgevoelens van Alina spelen een grote rol, maar is zeker niet mierzoet en de spannende gebeurtenissen bieden meer dan genoeg verhaal om van deze fantasiewereld te genieten.
Het boek biedt een beetje extra informatie vanuit Alina’s kant in vergelijking met de serie op Netflix. Ik vind deze Alina een stuk leuker dan in de serie. In de serie maakte ze steeds twijfelachtige keuzes die ik best onvergeeflijk vond en die keuzes gebeuren niet in dit boek. Hierdoor vind ik haar een stuk schappelijker.

Ik vind dit boek een aanrader en ik zal direct met boek twee beginnen. Ik hoop dat het net als dit boek een “pageturner” zal zijn. Dit boek wordt aangeprezen als een Young Adult boek, maar ik denk dat lezers van alle leeftijden zich zullen vermaken met dit boek!
Het einde was zeer bijzonder en ook het bonusmateriaal maakt het verhaal af tot een mooi geheel.

Bekijk ook mijn lijst met fantasy boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Ebook en paperback in het Nederlands. Trilogie als E-book in het Nederlands. Ebook is gratis in KoboPlus voor abonnees.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en E-book in het Nederlands en Engels.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: E-book (alle drie boeken) in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
  • Audible: Engelse luisterversie.
Recensie: De Grisha 2 van Leigh Bardugo

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel (maar nu is alleen de Nederlandse versie nog beschikbaar). Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *