The Witcher 1- De laatste wens

Nederlandse titel: The Witcher – De laatste wens
Engelse titel:  The Witcher – The Last Wish
Genre: Fantasy
Schrijver:  Andrzej Sapkowski
Nederlandse verteller: Jelle Amersfoort
Engelse verteller: Peter Kenny
Duur van het Nederlandse boek: 10 uur 24 minuten
Duur van het Engelse boek: 10 uur 27 minuten
Alle boeken van deze serie van The Witcher:

Het verhaal

Dit boek gaat over de avonturen van hekser Geralt. Het is een collectie korte verhalen vol magie en monsters. De verhalen spelen zich niet af in de juiste tijdslijn, wel passen ze allemaal binnen het geheel zoals het wordt gebracht.
Geralt heeft een indrukwekkende uiterlijk. Hij is dan ook geen normaal mens meer, maar een mutant met magische krachten: een hekser dus.

Geralt van Rivia, de hekser / The Witcher. Bron: Netflix serie.

Heksers worden ingehuurd om de monsters, die het land terroriseren, te verslaan.
Dit boek verloopt aardig zoals de eerste paar afleveringen van de serie op Netflix. Wel krijg je extra verhalen en extra informatie bij de gebeurtenissen.
Dit een fantasyverhaal vol avontuur en magie met monsters zoals de striga, vampiers, jinn (djinn) en andere demonen.
Het verhaal speelt zich niet af in de juiste tijdslijn. We beginnen bij de striga. Hierbij komen eerdere avonturen van Geralt aan de orde die we nog niet hebben gehoord (maar die je al wel kent als je de serie op Netflix al hebt gezien).
Geralt is in een soort tempel, omdat hij lichamelijke verzorging nodig heeft na zijn gevecht met de striga. Hij vertelt daar zijn avonturen en dit zijn dan ook de avonturen die wij als lezers aangeboden krijgen. We krijgen het verhaal aangeboden vanuit het oogpunt van Geralt. In dit boek ontdekken we waarom hij de Slachter van Blaviken wordt genoemd, dat hem nog heel wat te wachten staat doordat hij een verrassingsgeschenk heeft gevraagd en hoe hij Yennefer heeft ontmoet. Verder ontdekken we dat hij lichamelijk niet in orde is.

Bekijk hieronder de trailer van deze serie op Netflix (de serie is een aanrader!)

Personages

Geralt is niet alleen een zwaardzwaaiende held, maar ook een complex figuur met gevoelens, verlangens en dilemma’s. Hij wordt vergezeld door kleurrijke personages zoals Dandelion, een charmante bard en Yennefer, een krachtige tovenares met wie Geralt een gecompliceerde liefdesrelatie heeft. In dit boek ontdekken we hoe ze elkaar hebben ontmoet.

Sprookjes

In dit boek worden bekende sprookjes opnieuw verteld. Ze krijgen een nieuw leven en een verrassende wending. Het bekende verhaal van “Belle en het Beest” krijgt een andere wending in het verhaal over Nivellin, het monster. Hier komen reizende verkopers voor een merkwaardige afspraak: ze bieden hun dochters aan het beest aan, met de belofte dat de dochters een jaar bij hem zullen wonen. In ruil? Het beest, Nivellin, overlaadt hen met rijkdom.
Dan hebben we het verhaal van “Lesser Evil”, dat echo’s bevat van het sprookje “Sneeuwwitje”. Een vrouw genaamd Renfri is uit op wraak op een tovenaar die haar leven verwoest heeft. In haar jeugd heeft hij een jager op haar afgestuurd om haar te vermoorden in het bos. Toen de tovenaar later met haar wilde afrekenen in het bos, heeft hij haar betoverd, een betovering die later door een prins is gebroken. En nu wil ze deze tovenaar laten boeten!

Mythische wezens

De wezens in dit verhaal: de Striga – een nachtmerrieachtig wezen als gevolg van een vervloeking. Dan is er de Jinn, een entiteit vol mystieke krachten en onvoorspelbare temperamenten. Vampiers zijn niet nieuw in de wereld van de literatuur, maar de manier waarop ze in dit verhaal zijn verweven, is absoluut betoverend. Nivellin en Urcheon zijn personages met een diepe complexiteit, getekend door vervloekingen en omstandigheden buiten hun macht.

De korte verhalen in dit boek (pas op voor spoilers!)

De stem van de rede / The Voice of Reason: Dit kaderverhaal is de leidraad door het boek. Na elk avontuur keren we terug naar Geralt, die herstellende is in een tempel. Terwijl hij geneest, herinnert hij zich de verschillende avonturen die hij heeft beleefd, wat een perfecte overgang vormt naar elk nieuw kort verhaal.

De hekser / The Witcher: In het koninkrijk van Temeria heerst een probleem dat de koning, Foltest, nachtmerries bezorgt. Zijn dochter, prinses Adda, is op jonge leeftijd overleden en door een vloek herrezen als een Striga, een monsterlijk wezen dat ’s nachts op jacht gaat en dood en verderf zaait onder haar onderdanen.
Geralt besluit deze striga te bevrijden van de vloek.

Een korreltje waarheid / A Grain of Truth: Terwijl Geralt van Rivia door het bos reist, stuit hij op de lichamen van twee mensen die op gruwelijke wijze zijn vermoord. Ze blijken het slachtoffer te zijn van een monster, maar er is iets vreemds aan de hand. Geralt vervolgt zijn weg en komt bij een vervallen landhuis, dat wordt bewoond door een mysterieuze man genaamd Nivellen. Deze man is vervloekt en heeft het uiterlijk van een beest – een leeuw-achtige verschijning met scherpe klauwen en tanden. Nivellen vertelt Geralt zijn verhaal. Ondertussen probeert Geralt uit te zoeken hoe hij dit bos weer veilig kan maken.

Het kleinste kwaad/ The Lesser Evil: Geralt komt aan in het stadje Blaviken. Hier kruisen zijn paden met die van de tovenaar Stregobor, die zich in een toren heeft verschanst uit angst voor een jonge vrouw genaamd Renfri. Stregobor heeft in het verleden 60 meisjes waaronder Renfri geïsoleerd en onderzocht op mutatie tot hun dood erop volgde, maar zij ontsnapte en zwoer wraak op hem vanwege de vreselijke dingen die haar tijdens haar gevangenschap werden aangedaan. Geralt is in eerste instantie niet geïnteresseerd in het conflict tussen Stregobor en Renfri, maar dat verandert wanneer hij Renfri zelf ontmoet. Uiteindelijk besluit Geralt in te grijpen, wat resulteert in de bijnaam “De Slachter van Blaviken”.

Een kwestie van prijs / A Question of Price: In dit verhaal wordt Geralt uitgenodigd op een koninklijk feest aan het hof van Koningin Calanthe van Cintra. De jonge prinses Pavetta, de dochter van Calanthe, is op de leeftijd gekomen dat ze kan trouwen. Er zijn veel edelen aanwezig die hopen haar hand te winnen, maar er is een mysterieuze ridder, genaamd Urcheon, die een helm draagt en weigert deze af te zetten. De spanning stijgt als Urcheon zijn helm afzet. Dit verhaal introduceert ook de diepe band tussen Geralt en Ciri, die in latere verhalen en boeken verder wordt uitgediept.

De rand van de wereld / The Edge of the World: Samen met zijn vriend Dandelion (in sommige vertalingen bekend als Jaskier), komt Geralt in het dorp Dol Blathanna waar de grens tussen de wereld van mensen en mythische wezens vervaagt. Terwijl Dandelion en Geralt de omgeving verkennen, worden ze gevangengenomen door het toedoen van Torque, die hen naar de elvenleider, Filavandrel, brengt. Filavandrel is bitter over de manier waarop mensen de elven hebben behandeld, hen uit hun land hebben verdreven en hun cultuur hebben geminimaliseerd. Er is veel spanning en het lijkt erop dat de elven Geralt en Dandelion zullen doden.

De Laatste Wens / The Last Wish: In dit verhaal komen Geralt en zijn vriend Dandelion een krachtige geest tegen, een djinn, die wensen kan vervullen. Dit leidt tot een reeks gebeurtenissen waarbij Geralt kennismaakt met de beeldschone maar gevaarlijke tovenares Yennefer van Vengerberg. Hun paden kruisen op een explosieve manier, resulterend in een onverwachte wending die het begin markeert van een gecompliceerde liefdesrelatie.

Yennefer van Vengerberg in The Witcher. Bron: Netflix serie.

Verteller luisterboek

Ik vind de Nederlandse versie een ruimvoldoende waard en de Engelse versie een goed.

Mijn mening

Ik heb eerst de serie op Netflix gezien. Ik heb enorm van seizoen 1 van deze serie genoten en wilde daarom aan deze boeken beginnen.
Dit eerste boek is me prima bevallen en het was erg leuk om de extra avonturen en informatie te horen. Dit boek biedt veel dezelfde avonturen die ik ook al in de serie heb gezien. Het is leuk om te horen hoe bepaalde details anders zijn in het boek of net even anders aan bod komen. Het verschil met de serie op Netflix is niet zo heel groot. Je krijgt dus niet heel veel nieuwe informatie. Ook is het karakter, Geralt, in de serie vele malen leuker dan de Nederlandse verteller kan uitbeelden.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Hoewel de avonturen zich niet in de juiste tijdslijn afspelen zijn ze wel prima te volgen. Misschien komt dit omdat ik de serie al ken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: The Witcher 1 recensie,

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Later heb ik het verhaal in het Engels geluisterd om het verschil te ervaren.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *