Hoe overleef ik mezelf?

Titel : Hoe overleef ik mezelf?
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Francine Oomen
Verteller : Francine Oomen
Duur van het boek: 4 uur 13 minuten
Andere boeken van deze serie:

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. 
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Het verhaal gaat over het 14 jarig meisje Rosa. Rosa is in de puberteit en ze maakt behoorlijk veel moeilijke dingen mee op het moment. Het is jammer dat ze er niet met haar moeder en stiefvader over kan praten, want ze worstelt behoorlijk met alle moeilijkheden en het gaat al snel van kwaad tot ERGER!

Rosa is verhuisd en op zich is dat natuurlijk al moeilijk genoeg. Op school wordt ze gepest en eigenlijk beginnen de problemen hiermee uit de hand te lopen. Het loopt thuis al niet zo lekker. Ze kan niet opschieten met haar stiefvader en ze heeft steeds ruzies met haar moeder. Nu blijkt dat ze haar op school ook nog eens “miss Piggy” noemen.
Ze vinden haar dus veel te dik!
Rosa besluit zichzelf opnieuw uit te vinden zodat ze hopelijk wel geaccepteerd gaat worden op school. Ze brengt een nieuwe versie van zichzelf in het leven: Rooz!
Rooz komt voor zichzelf op, ze is moedig en doet hele stoere dingen. Rooz weet haar uiterlijk zeer opvallend en geheel eigen te maken. Ook leert Rooz nieuwe dingen die heel bijzonder en zeer spannend zijn. Met Rooz slaat ze een nieuwe richting in. Maar Rooz komt met enkele zeer grote nadelen. Rooz is altijd boos, ze maakt veel ruzie, steelt en gaat constant over de grens. De dingen die ze doet kunnen niet door de beugel!

Dit verhaal bestaat grotendeels uit mailgesprekken tussen Rosa en haar twee vrienden. Ook stuurt ze vaak berichten naar zichzelf.
Hieronder kan je zien hoe zulke gesprekken eruit zien.

Meer weten? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

E-book en luisterboek in Kobo Plus is gratis voor abonnees:

Dit boek kan als film gedownload worden in iTunes.

Dit boek kan als ebook (in het Nederlands) gedownload worden in iTunes.

Verteller

Dit verhaal wordt aan je voorgelezen door de schrijver zelf. Ik vind deze uitvoering voldoende.

Mijn mening

Het is bijzonder dat dit verhaal met zoveel mailwisselingen aan je wordt gebracht. Hierdoor is het verhaal vaak erg direct en worden de problemen en oplossingen duidelijk naar voren gebracht.

Ik vind het ook heel bijzonder hoe Rosa tegen zichzelf praat via de mail waarin ze zichzelf in twee rollen verdeelt. Ze jut zichzelf op om stoer te zijn, waarbij ze zich ook steeds naar beneden haalt door zichzelf een varken en een watje te noemen, terwijl haar andere kant wil ophouden met haar boze gedrag. Ze wil niet meer zulke lastige en moeilijke dingen doen, maar de boze Rooz heeft op het moment de overhand.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Onzekerheid over je uiterlijk
 • Je te dik voelen
 • Lijnen om af te vallen
 • Overgeven om af te vallen.
 • Stemmen in je hoofd.
 • Verliefdheid
 • Puberen!
 • Graffiti spuiten
 • Gescheiden ouders

In het boek komen ook handige tips aan bod, zoals:

 • Hoe kan je je benen ontharen?
 • Omgaan met pubers en moeilijke ouders
 • Graffiti spuiten en regels
 • Lijnen
 • Geen ruzie meer maken
 • Niet boos meer worden

Ik vind deze tips heel erg waardevol en ze werken ook best inspirerend. Ik kan me voorstellen dat wanneer kinderen zelf ook een beetje in de knoop zitten ze best wat zouden kunnen opsteken van deze tips. Ouders ook trouwens, want de tips over omgaan met pubers en lastige ouders kunnen best handig zijn voor ouders!

Ik vind dit boek zeker een aanrader. Het verhaal is leuk en spannend en kan best waardevol zijn voor kinderen bij hun eigen moeilijkheden.
Geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Een gedachte over “Hoe overleef ik mezelf?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *