Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)

Titel : Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Francine Oomen
Verteller : Daphne Holtland
Duur van het boek: 4 uur 9 minuten
Andere boeken van deze serie:

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. 
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Het gaat steeds beter met Rosa en dit keer ook met haar moeder. Je leeft mee met Rosa terwijl ze een mooie groei doormaakt en zich steeds verantwoordelijker begint te gedragen.
Maar het leven is niet altijd even makkelijk en ook nu weer komen de problemen om de hoek kijken. Rosa’s vriendin Esther begint steeds bozer te worden, omdat ze vindt dat Rosa haar steeds meer links laat liggen. Nu Rosa weer verkering heeft en het goed kan vinden met een paar klasgenootjes heeft ze weinig tijd over voor haar mailwisseling met Esther en Jonas.
Rosa’s vriend Neuz hoopt aangenomen te worden op Het Rietveld College in Amsterdam. Als dit lukt zal het ook heel fijn zijn voor hun verkering, want dan kunnen ze elkaar veel vaker zien.
Ondertussen vindt Rosa een bijbaantje. Ze wil haar eigen geld verdienen. Dit is best een volwassen stap van haar, maar haar moeder vindt haar hier veel te jong voor. Als Rosa vindt dat ze straks ook graag uit wil gaan als ze 16 jaar is geworden, wordt haar volwassenheid toch echt te veel voor haar moeder. Hoe moet haar moeder haar 16 jarige dochter overleven en hoe overleeft Rosa haar bezorgde moeder?
En Rosa’s vader dan? Is hij nu echt “out of the picture”? Of wil hij toch graag een grote rol blijven spelen in het leven van zijn dochter?

Meer weten? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

E-book en luisterboek in Kobo Plus is gratis voor abonnees:

Hoe overleef ik mezelf van deze serie kan als film gedownload worden in iTunes.

Dit boek kan als ebook (in het Nederlands) gedownload worden in iTunes.

Verteller

Deze verteller klinkt heel fijn. Ze heeft een mooie stem die ook vrolijk kan klinken wanneer het bij het verhaal past. Ik vind deze uitvoering een goed waard.

Mijn mening

Dit boek is een onderdeel van een serie. Met dit boek komen we in wat rustiger vaarwater. In de vorige boeken hebben we meegemaakt hoe moeilijk Rosa het had met de nieuwe relatie van haar moeder en hoe agressief die man kon zijn. Het ging helemaal de verkeerde kant op en Rosa had steeds vaker blauwe plekken om te verbergen. Na deze moeilijke periode brak een nog zwaardere tijd aan voor Rosa, maar met haarzelf ging het al wel een stuk beter. Haar moeder zat juist in de problemen. In dit boek gaat het al best goed met Rosa en haar moeder. Natuurlijk is niet alles rozegeur en maneschijn, maar Rosa beseft wel dat zij enorm blij mag zijn met haar leven en thuissituatie. Haar vriendinnen hebben het veel moeilijker dan Rosa het heeft. Ze zouden maar wat graag met Rosa willen ruilen!
Het is erg fijn om door middel van deze serie met een ander mee te leven en te leren van de moeilijke situaties die Rosa heeft meegemaakt. Met alle survivalstips in deze boeken krijgen kinderen handvatten die hopelijk van pas kunnen komen als ze zich in één of meerdere situaties bevinden.

De volgende onderwerpen komen aan bod in dit boek:

 • Uitgehuwelijkt worden en geen eigen keuzes hebben
 • Hartoperatie 
 • Boosheid op vader (in de steek gelaten voelen)
 • Uit de kast komen tegen ouders (verliefd zijn op hetzelfde geslacht)

In het boek komen ook handige surival tips aan bod, zoals:

 • Hoe overleef ik mijn dochter?
 • Als je je zin wil krijgen van je ouders
 • Wat te doen als je in onzekerheid zit
 • Hoe overleef ik ruzie?
 • Hoe houd je een goede relatie met je dochter als je gescheiden bent?

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 13 jaar.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

 • Bol.com: E-book, luisterboek (luisterboek in Kobo Plus gratis voor abonnees), paperback en hardcover in het Nederlands.
 • Storytel: Luisterversie in het Nederlands.
 • Itunes: E-book in het Nederlands.
 • Luisterrijk: Luisterversie in het Nederlands.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *