Hoe overleef ik de brugklas?

Titel : Hoe overleef ik de brugklas? 
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Francine Oomen
Verteller : Francine Oomen
Duur van het boek: 3 uur 33 minuten
Andere boeken van deze serie:

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. 
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Rosa gaat naar de brugklas. Haar hele leven gaat nu veranderen. Het is best gek, want zij en haar vriendinnen waren eerst de oudste van de school en nu zijn ze ineens de jongste en zijn ze brugmuggen of brugpiepers.
Rosa gaat met haar twee vriendinnen, Sascha en Lidwien, naar dezelfde klas.
Ze ontmoeten Esther, een nieuw meisje.
Sascha is een bazige vriendin. Ze doet soms best vervelend tegen Lidwien, omdat haar ouders geen merkkleding voor haar kopen. Haar ouders hebben niet zoveel geld dus draagt ze altijd merkloze kleding. Sascha vindt dat ze daarom voor schut loopt. Zelf heeft Sascha vaak dure nieuwe spullen, maar hoe komt ze daaraan?
Vooral het nieuwe meisje Esther is behoorlijk de dupe. Sascha pest haar heel vaak en Rosa vindt het erg zielig. Esther lijkt juist een leuke meid. Esthers moeder is best arm en maakt zelf de kleren voor Esther. Deze kleren zijn eigen zeer origineel en ook heel mooi, maar omdat Sascha haar kleding belachelijk maakt, doen alle andere klasgenoten dat ook (meelopers!).
Nu vindt Sascha dat Rosa moet bewijzen dat ze nog steeds haar beste vriendin is, maar de test die Sascha verzint is belachelijk!
Deze brugklasperiode is een enorme tegenvaller en Rosa maakt een hele moeilijke periode door. Gelukkig heeft ze Jonas met wie ze, via de mail, over haar problemen kan praten.
Ondertussen geeft ze hem de nodige survival tips voor als hij volgend jaar zelf naar de brugklas gaat.

Meer weten? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

E-book en luisterboek in Kobo Plus is gratis voor abonnees:

Hoe overleef ik mezelf van deze serie kan als film gedownload worden in iTunes.

Dit boek kan als ebook (in het Nederlands) gedownload worden in iTunes.

Verteller

Dit verhaal wordt aan je voorgelezen door de schrijver zelf. Dat is natuurlijk heel bijzonder! Wel vind ik de kwaliteit van de audio tegenvallen.
De audio is niet zo goed als je gewend bent van de meeste boeken (op Storytel). Je hoort veel achtergrondgeluiden die de verteller maakt. Ik vind deze uitvoering matig.

Mijn mening

Ik vind dit luisterboek extra leuk omdat de schrijver zelf het verhaal aan je voorleest. Dat vind ik wel een bijzondere gedachte. Alleen jammer van de kwaliteit.

Het onderwerp van dit boek spreekt veel kinderen aan (vooral als ze zelf naar de brugklas gaan). Dit boek kaart wel herkenbare onderwerpen over de brugklas aan.

Dit boek is een onderdeel van een serie. Je leeft helemaal mee met Rosa en ontdekt tegen welke problemen ze aanloopt. Ze maakt behoorlijk wat mee als puber en heeft het ook wel zwaar, maar het is wel goed voor kinderen om dit via deze verhalen te ervaren en voor zichzelf na te denken wat zij zouden doen. Wie weet herkennen ze deze problemen later bij zichzelf of bij hun vrienden en weten ze op tijd om hulp te vragen.

Verder vind ik het wel fijn dat dit boek een prima afronding krijgt.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Pukkels
 • Pesterij en meelopen
 • Bazige vriendin en meidengedoe
 • Geen merkkleren 
 • Stelen in winkels
 • Roken om erbij te horen (gelukkig is Rosa ertegen)
 • Kinderen met veel of weinig spulletjes afhankelijk van hoeveel geld hun ouders hebben.
 • Ouders met drankproblemen
 • Verwaarlozing
 • Ruzies en pesterijen oplossen

In het boek komen ook handige tips aan bod, zoals:

 • Survivaltips voor de brugklas
 • Tips voor huiswerk

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 11 jaar.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *