Hoe overleef ik mijn eerste zoen?

Titel : Hoe overleef ik mijn eerste zoen? 
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Francine Oomen
Verteller : Francine Oomen
Duur van het boek: 4 uur 10 minuten
Andere boeken van deze serie:

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. 
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Rosa’s ouders zijn gescheiden. Ze hadden best veel ruzie met elkaar. Rosa is heel boos op Alexander, de nieuwe vriend van haar moeder, omdat alles nu heel moeilijk is en volgens haar is het allemaal zijn schuld.
Ten eerste kan ze helemaal niet met haar stiefvader overweg, omdat hij zo streng is. Hij heeft haar al zelfs twee keer geslagen! Ze is nog nooit eerder in haar leven door haar ouders geslagen.
Daarnaast heeft ze het naar op school. Ze is zo onzeker dat ze niet met haar klasgenoten om durft te gaan. Zij denken nu dat Rosa het hoog in de bol heeft en zeer verwaand is. Rosa kan haar houding niet veranderen door haar enorme onzekerheid.
Rosa’s moeder heeft een moeilijke bevalling in het ziekenhuis waardoor Rosa dagenlang helemaal alleen thuis is (ook ’s nachts!). Hierdoor komt Rosa in de problemen en er is niemand op wie ze terug kan vallen of om hulp kan vragen. Ook wanneer haar moeder weer thuis komt met de nieuwe baby heeft niemand tijd om echt met haar te praten en naar haar te luisteren. Intussen stapelen Rosa’s problemen zich op totdat ze zo wanhopig wordt dat ze domme dingen doet.
Rosa’s leven verandert behoorlijk in een korte periode en haar hele wereld staat op de kop. Ze is verhuisd, moet leren leven met een stiefvader, heeft een nieuw broertje, ze krijgt totaal geen aandacht en daarmee ook geen hulp. Ze heeft vaak buikpijn door alle stress, ze is voor het eerst verliefd, ervaart haar eerste zoen en moet leren besluiten wat te doen met een vriendje die dingen doet die zij niet wil.

Meer weten? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

E-book en luisterboek in Kobo Plus is gratis voor abonnees:

Hoe overleef ik mezelf van deze serie kan als film gedownload worden in iTunes.

Dit boek kan als ebook (in het Nederlands) gedownload worden in iTunes.

Verteller

Dit verhaal wordt aan je voorgelezen door de schrijver zelf. Dat is natuurlijk heel bijzonder! Ik vind deze uitvoering voldoende.

Mijn mening

Ik vind dit luisterboek extra leuk omdat de schrijver zelf het verhaal aan je voorleest. Dat vind ik wel een bijzondere gedachte.
Dit verhaal laat zien hoe een kind in de knoop kan komen in het leven. In dit geval komt Rosa in de knoop door verschillende redenen: haar moeder heeft geen tijd en aandacht voor haar, ze kan niet met haar stiefvader overweg, ze is net verhuisd en kan door haar onzekerheid geen vrienden maken, ze krijgt een vriendje die helemaal niet goed voor haar is en ze wordt voor het eerst ongesteld en al die hormonen helpen ook niet bepaald mee.
Op zich vind ik het best goed dat kinderen en vooral pubers door dit boek kennis maken met deze situaties. Het kan helpen bij het herkennen van hun eigen probleem.

Dit boek is een onderdeel van een serie. De problemen van Rosa worden dan ook niet opgelost in dit boek. Ik ken het volgende deel ook en ik weet dus dat haar problemen eigenlijk alleen maar erger worden, voordat ze richting een oplossing kan gaan. Wel kan dit boek best waardevol zijn voor kinderen bij hun eigen moeilijkheden. Het is altijd makkelijker om in te zien wat een ander fout doet, terwijl je dat liever niet wil inzien van jezelf. Door eerst de problemen van een ander, in dit geval Rosa, te herkennen is er een kans dat een kind het ook wel van zichzelf gaat inzien.

Verder vind ik het wel fijn dat het boek kinderen laat zien dat ook al is een stiefvader erg streng en lijkt hij een nare vent. Als het erop aankomt kan je hem met je leven vertrouwen!

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Moeite hebben met jezelf zijn.
 • Hooghartig doen op school om onzekerheid te verbergen.
 • Liegen tegen je ouders dat het goed met je gaat.
 • Geld stelen van je ouders.
 • Meelopen/meedoen.
 • Je eerste vriendje.
 • Je eerste zoen.
 • De eerste keer, wat te doen als je geen condoom hebt gebruikt?
 • Dingen doen waar je niet aan toe bent.
 • Stoer doen tegen tegen je vriendje omdat je bang bent dat hij het anders uitmaakt.
 • Wiet en pilletjes. Gelukkig is Rosa hier tegen en geeft ze het goede voorbeeld!

In het boek komen ook handige tips aan bod, zoals:

 • Verkering vragen
 • Verkering krijgen
 • Tongzoenen
 • Survivaltips voor ongesteldheid
 • Survivaltips voor liefde op afstand

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *