Hoe overleef ik een gebroken hart?

Titel : Hoe overleef ik een gebroken hart? 
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Francine Oomen
Verteller : Daphne Holtland
Duur van het boek: 3 uur 57 minuten
Andere boeken van deze serie:

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. 
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Het lijkt al een stuk beter te gaan met Rosa. Ze heeft verkering met Neuz en dat schijnt haar wel goed te doen. Ze kan zich beter open stellen dan voorheen. Thuis gaat het niet zo goed. Haar moeder en stiefvader hebben vaak ruzie en er hangt een nare sfeer thuis.
Ze kan nog steeds niet overweg met haar stiefvader en het wordt alleen maar erger. Hij is niet meer alleen streng, maar hij wordt steeds agressiever en drinkt veel. Steeds vaker grijpt hij haar hard beet of slaat hij haar. Ze heeft steeds blauwe plekken, maar haar moeder komt niet voor haar op.
Ze ziet dan ook enorm op tegen de vakantie. Met z’n allen in een kleine appartementje in Barcelona. Dat bedenk je toch niet?! Zo dik bovenop elkaars lip zitten, dan gaat nooit goed! Wat jammer dat haar moeder en stiefvader dat niet zelf kunnen bedenken…..
Tijdens hun vakantie is de sfeer heel naar. Ook hier blijft Rosa de ene straf na de andere krijgen waar zij zich zoals gewoonlijk niets van aan trekt. Alexander wordt steeds onredelijker en haar armen zijn steeds vaker bont en blauw.
Wanneer hij zelfs haar babybroertje slaat en haar moeder duwt is wat haar betreft de maat vol! Als hij haar broertje nogmaals aanraakt doet ze hem wat aan, want dat pikt ze niet!
Alsof dit allemaal niet erg genoeg is is ze ook nog eens enorm onzeker over haar relatie met Neuz. Vijf weken vakantie zonder Neuz. Wat als hij verliefd wordt op een ander?

Meer weten? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

E-book en luisterboek in Kobo Plus is gratis voor abonnees:

Hoe overleef ik mezelf van deze serie kan als film gedownload worden in iTunes.

Dit boek kan als ebook (in het Nederlands) gedownload worden in iTunes.

Verteller

Deze verteller klinkt heel fijn. Ze heeft een mooie stem die ook vrolijk kan klinken wanneer het bij het verhaal past. Ik vind deze uitvoering een ruim voldoende + waard.

Mijn mening

Dit boek is een onderdeel van een serie. In de voorgaande boeken hebben we meegemaakt hoe moeilijk Rosa het had met de nieuwe relatie van haar moeder. We hebben gezien hoe de wisselwerking tussen haar stiefvader Alexander en Rosa’s pubergedrag keer op keer tot problemen konden leiden. Iedereen heeft het zwaar bij Rosa thuis. Sinds de nieuwe relatie van haar moeder die tegelijkertijd gebeurde met de opkomst van Rosa’s puberteit begonnen de problemen voor het hele gezin op te stapelen. In een korte periode was er sprake van een verhuizing, samenwonen en een baby. Dit alles ging niet echt bepaald met harmonie gepaard waardoor we met de verschillende boeken van Rosa konden leren hoe moeilijk het leven soms kan zijn en hoe je daarmee om zou kunnen gaan om je leven te verbeteren. In dit boek gaat het wel beter met Rosa zelf, maar haar thuissituatie staat op knappen en hoe dat uitpakt lees je dus in dit boek.

Het einde van dit boek is best zielig. Ik heb zelf wat traantjes moeten wegpinken.
Praten is erg belangrijk bij het rouwen en dat leer je van dit boek. Wat fijn dat Rosa zulke lieve vrienden heeft. Kinderen krijgen door dit verhaal een goed voorbeeld van hoe belangrijk praten is bij het verwerken van verdriet en schuldgevoel.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Veel ruzies in huis (ouders)
 • Agressieve stiefvader (blauwe plekken en slaan)
 • Zitten blijven
 • Wiet (gelukkig is Rosa ertegen en geeft ze het goede voorbeeld)
 • Lekkere roes van alcohol
 • Dronken jongen die te ver wil gaan
 • Dood, depressie en een gebroken hart

In het boek komen ook handige surival tips aan bod, zoals:

 • Beginnende daters
 • Gebroken hart
 • Lange eenzame vakantie (zonder je vriendje)
 • Vervelende stiefvader overleven
 • Verkeringstips voor beginners
 • Dood en rauw

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 13 jaar.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

 • Bol.com: E-book, luisterboek (luisterboek in Kobo Plus gratis voor abonnees), paperback en hardcover in het Nederlands.
 • Storytel: Luisterversie in het Nederlands.
 • Itunes: E-book in het Nederlands.
 • Luisterrijk: Luisterversie in het Nederlands.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *