Sourcery

Titel : Sourcery
Titel Nederlands: Betoverkind
Genre: Fantasy
Schrijver: Terry Pratchett 
Verteller korte versie: Tony Robinson
Verteller lange versie: Nigel Planer
Duur van het boek korte versie: 3 uur 3 minuten
Duur van het boek lange versie: 7 uur 54 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

 • The Colour of Magic
 • The Light Fantastic
 • Equal Rites
 • Mort
 • Sourcery
 • Wyrd Sisters
 • Pyramids
 • Guards! Guards!
 • Eric
 • Moving Pictures
 • Reaper Man
 • Witches Abroad
 • Small Gods
 • Lords and Ladies
 • Men at Arms
 • Soul Music
 • Interesting Times
 • Maskerade
 • Feet of Clay
 • Hogfather
 • Jingo
 • The Last Continent
 • Carpe Jugulum
 • The Fifth Elephant
 • The Truth
 • Thief of Time
 • The Last Hero
 • The Amazing Maurice and his Educated Rodents
 • Night Watch
 • The Wee Free Men
 • Monstrous Regiment
 • A Hat Full of Sky
 • Going Postal
 • Thud!
 • Wintersmith
 • Making Money
 • Unseen Academicals
 • I Shall Wear Midnight
 • Snuff
 • Raising Steam
 • The Shepherd’s Crown

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 15 euro per maand (maar ik zie dat het nu al 17 euro per maand kost voor nieuwe leden) om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Er zijn twee versies te beluisteren. De lange versie duurt bijna acht uur en de korte versie zo’n drie uur. Ik heb dit keer niet beide versies geluisterd, maar ik ben gelijk begonnen met de lange versie. Wil je weten wat het verschil is tussen de twee versies, hier heb ik het uitgebreid beschreven voor deel 1 The colour of magic / De kleur van toverij.
In deel 1 van deze serie hebben we kennis gemaakt met Rinzwind. Hij speelt een belangrijke rol in dit boek, maar laten we bij het begin beginnen…..
Wanneer een tovenaar op het punt staat te sterven bedenkt hij een plan om toch zijn zoon bij te kunnen staan. Dit is zijn achtste zoon en dat is zeer bijzonder. Normaal wordt de achtste zoon van een achtste zoon een tovenaar, maar de achtste zoon van een tovenaar wordt een magiër. Zijn zoon heeft dus meer magische krachten in zich dan alle tovenaars van het moment! Zijn plan werkt goed en hij weet de dood te slim af te zijn en blijft dicht bij zijn zoon. Zo komt het dat zijn zoon, Munt, op tienjarige leeftijd de tovenaarsschool op stelten zet, de hoofdtovenaar doet verdwijnen en dan de macht en de daarbijbehorende hoed opeist.
De hoed zelf is niet van plan om gedragen te worden door een magiër. Er is een reden dat tovenaars al die tijd het ontstaan van magiërs hebben voorkomen! De hoed vraagt een dief om hulp en gaat ervandoor. Wanneer de dief een tovenaar moet zoeken om mee te helpen komt de dief bij Rinzwind terecht. Je kent hem vast nog uit deel 1 en deel 2 van deze serie!

Luisterboek:

Verhaallijn en ontknoping

De tovenaarsschool wordt overgenomen door een tienjarige magiër. Door hem krijgen de aanwezige tovenaars zoveel magische krachten dat ze samen de stad overnemen, er de hele dag op los toveren en zelfs de wereld over willen nemen! Wat zal er gebeuren als deze magiër de belangrijkste hoed krijgt? Dit zal vast heel erg zijn, want waarom zou de hoed zich anders laten stelen en er met Rinzwind vandoor gaan?
Rinzwind belandt dus weer in allerlei avonturen. Hij was nog wel zo blij met zijn saaie leven, want hij is niet goed in avonturen. Gelukkig heeft hij een zeer bijzonder talent. Hij is een tovenaar die niet kan toveren, maar hij is erg goed in “in leven blijven”. Dit zal hem vast goed van pas komen nu hij de hoed moet beschermen!
Gelukkig hoeft hij dit niet alleen te doen. De “dief” zal hem helpen!
Onderweg komen ze nog een held tegen. Het is alleen erg jammer dat hij pas sinds drie dagen een held is en het vooral moet doen met zijn kennis uit een boek!

Dit boek kan als audioboek gedownload worden in het Engels in iTunes. Dit is de lange versie.

Dit is de korte versie in het Engels. 

Je kan het ook al E-book kopen in het Nederlands

Verteller

Het is dezelfde verteller als uit de vorige boeken. Wel ga ik denk ik het volgende deel eerst weer de korte versie luisteren om te zien wat nu het verschil zal zijn.
Deze verteller doet het best goed en klinkt heel fijn om naar te luisteren. Vaak had ik moeite om te herkennen of Rinzwind of de barbaarse held aan het woord was. Het duurde vaak even voordat ik het door had. Een minpunt dus!

Mijn mening

Ik vind deze serie erg leuk en vond het ook erg fijn om dit deel te horen en meer over deze wereld te weten, maar ik vind dit deel minder leuk dan de vorige delen. Ik had het idee dat het vooral om de grappen en woordspelingen ging en het verhaal vond ik vaak wat lastiger op gang komen. Je hoort het verhaal van verschillende kanten. Dan ben je bij Rinzwind en zonder een duidelijke overgang ben je ineens bij de tovenaars, dan ga je weer naar de helden, enz. Ik vond niet dat ik lekker in het verhaal kwam zoals ik gewend was bij de vorige delen. Wel vond ik het verhaal best grappig.
Wat ik erg leuk vond aan het verhaal is dat je de bibliothecaris tegenkomt. Hij komt vaker terug binnen deze serie. Ook ontmoet je het kind van een personage uit het begin van deze serie. En “De Dood” blijft natuurlijk steeds terugkomen en met hem heb je al uitgebreid kennis gemaakt. Dat maakt deze serie dan ook heel bijzonder. Het is een zeer uitgebreide wereld en steeds maak je kennis met een deel van die wereld.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *