The Light Fantastic

Titel : The Light Fantastic
Titel Nederlands: Dat wonderbare licht
Genre: Fantasy
Schrijver:  Terry Pratchett
Verteller korte versie: Tony Robinson
Verteller lange versie: Nigel Planer
Duur van het boekkorte versie: 3 uur 2 minuten
Duur van het boeklange versie: 6 uur 46 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

 • The Colour of Magic
 • The Light Fantastic
 • Equal Rites
 • Mort
 • Sourcery
 • Wyrd Sisters
 • Pyramids
 • Guards! Guards!
 • Eric
 • Moving Pictures
 • Reaper Man
 • Witches Abroad
 • Small Gods
 • Lords and Ladies
 • Men at Arms
 • Soul Music
 • Interesting Times
 • Maskerade
 • Feet of Clay
 • Hogfather
 • Jingo
 • The Last Continent
 • Carpe Jugulum
 • The Fifth Elephant
 • The Truth
 • Thief of Time
 • The Last Hero
 • The Amazing Maurice and his Educated Rodents
 • Night Watch
 • The Wee Free Men
 • Monstrous Regiment
 • A Hat Full of Sky
 • Going Postal
 • Thud!
 • Wintersmith
 • Making Money
 • Unseen Academicals
 • I Shall Wear Midnight
 • Snuff
 • Raising Steam
 • The Shepherd’s Crown

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 15 euro per maand (maar ik zie dat het nu al 17 euro per maand kost voor nieuwe leden) om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Er zijn twee versies te beluisteren. De lange versie duurt bijna zeven uur en de korte versie zo’n drie uur. Ik heb dit keer niet beide versies geluisterd, maar ik ben gelijk begonnen met de lange versie. Wil je weten wat het verschil is tussen de twee versies, hier heb ik het uitgebreid beschreven voor deel 1 The colour of magic / De kleur van toverij.
Het verhaal gaat verder waar deel 1 was gebleven. Rinzwind is bezig van de wereld te vallen. Dit zou het einde moeten zijn, maar in zijn hoofd zit een toverspreuk die hem niet dood wil laten gaan. Deze toverspreuk heeft hij in zijn verleden per ongeluk bemachtigd en het is de reden dat hij een mislukte tovenaar is. Andere spreuken willen niet in zijn hoofd blijven omdat ze te bang zijn om in dezelfde ruimte aanwezig te zijn als deze ene spreuk. Hij was daarom ook van de toverschool getrapt.
Nu is hij vast heel blij met de spreuk, want het boek waarin de spreuk eigenlijk hoort te zitten grijpt plotseling in en verandert de wereld om Rinzwind te redden. 
Waarom wordt hij keer op keer gespaard? Heeft het te maken met de nadering van een reuzenster? 

Te koop bij Bol.com

Luisterboek:

Verhaallijn en ontknoping

Dit verhaal gaat vooral over Rinzwind. Hij is absoluut bijzonder. Het boek Octagon heeft ingegrepen om hem te redden. De spreuk die in zijn hoofd zit is van grote waarde. De spreuken hebben voorzien dat het belangrijk was dat ze niet allemaal bij elkaar in het boek zouden zitten. Ze moeten alle acht samen worden uitgesproken om de wereld te redden en Rinzwind leek hen de beste persoon om dat voor elkaar te krijgen. Een angsthaas die altijd maakt dat hij wegkomt is de beste persoon om een spreuk veilig te bewaren.
De wereld staat ondertussen volledig op zijn kop. Er nadert een reuzenster. Dit wordt vast de vernietiging van hun wereld. Dit is dan ook het moment waarop redelijke mensen alle redelijkheid verliezen en zich dwaas gaan gedragen. Dit is goed te merken wanneer Rinzwind terugkeert naar zijn woonplaats. En de tovenaars? Die zijn er nog erger aan toe! Zal het Rinzwind lukken om de wereld te redden?

Dit boek kan als audioboek gedownload worden in het Engels in iTunes. Dit is de lange versie.

Dit is de korte versie in het Engels.

Je kan het ook al E-book kopen in het Nederlands

Verteller

Ik vond dat de verteller het veel beter deed dan bij deel 1. De personages klinken beter en passen beter bij hun rollen. Ik vind deze uitvoering wel voldoende. Verder krijg je als luisteraar een beetje hulp bij de overgangen door rinkelende geluiden. Zo weet je dat ze overstappen naar andere personages.

Mijn mening

Weer een leuk verhaal in deze reeks. Dit verhaal vond ik wel veel begrijpelijker dan deel 1. Voor het grote deel had ik het gevoel dat het erg vermakelijk was en prima te volgen (ook voor kinderen). Zelf vind ik het geen aanrader voor kinderen, omdat er volwassen inhoud aan de orde komt. Zo wordt er terloops gesproken over orgasme, sex en het “presteren” in een huwelijk. Er wordt hier geen nadruk op gelegd, maar mocht je dit boek overwegen voor je kind dan vind ik het wel belangrijk om dit te vermelden.

Vergeleken met deel 1 vond ik dit verhaal erg simpel. Wel komen er gelukkig ook hier gekke dingen aan bod, zoals filosoferende bomen, trollen die van vorm veranderen en winkels die tussen verschillende werelden reizen. Natuurlijk kunnen we weer rekenen op de toerist Tweebloesem. Rinzwind begint inmiddels al flink aan hem te wennen. Hij is als persoon volkomen verandert door Tweebloesem.

Het boek biedt ons een prettige einde. Ik ben zeker benieuwd naar de rest, maar voor nu even een uitstapje naar wat andere boeken en daarna ga ik zeker verder met deel 3. Ik zag wel dat niet alle boeken van deze serie op Storytel te beluisteren zijn. Boek 6 Wyrd sisters zag ik niet. Gelukkig hebben we die als boek hier thuis liggen zodat ik deze serie wel af kan maken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *