Equal Rites

Titel : Equal Rites
Titel Nederlands: Meidezeggenschap
Genre: Fantasy
Schrijver: Terry Pratchett 
Verteller korte versie: Tony Robinson
Verteller lange versie: Celia Imrie
Duur van het boekkorte versie: 2 uur 54 minuten
Duur van het boeklange versie: 7 uur 29 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

 • The Colour of Magic
 • The Light Fantastic
 • Equal Rites
 • Mort
 • Sourcery
 • Wyrd Sisters
 • Pyramids
 • Guards! Guards!
 • Eric
 • Moving Pictures
 • Reaper Man
 • Witches Abroad
 • Small Gods
 • Lords and Ladies
 • Men at Arms
 • Soul Music
 • Interesting Times
 • Maskerade
 • Feet of Clay
 • Hogfather
 • Jingo
 • The Last Continent
 • Carpe Jugulum
 • The Fifth Elephant
 • The Truth
 • Thief of Time
 • The Last Hero
 • The Amazing Maurice and his Educated Rodents
 • Night Watch
 • The Wee Free Men
 • Monstrous Regiment
 • A Hat Full of Sky
 • Going Postal
 • Thud!
 • Wintersmith
 • Making Money
 • Unseen Academicals
 • I Shall Wear Midnight
 • Snuff
 • Raising Steam
 • The Shepherd’s Crown

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 15 euro per maand (maar ik zie dat het nu al 17 euro per maand kost voor nieuwe leden) om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Dit verhaal gaat over andere personages van de schijfwereld. De hoofdpersonages waar je mee hebt kennisgemaakt in de vorige delen komen hier niet in voor. Een tovenaar staat op het punt te sterven. Hij volgt de magische krachten naar de plek waar de achtste zoon van de achtste zoon op het punt staat geboren te worden. Hij wil zijn staf geven aan deze nieuwe tovenaar. Nadat hij zijn staf heeft doorgegeven aan deze baby ontdekken ze dat het geen jongetje is maar een meisje. Dat is zeer bijzonder, want meisjes kunnen geen tovenaars worden. De tovenaarswereld is een mannenwereld! De buurtheks Granny Weatherwax houdt het meisje Esk (Eskarina Smith) goed in de gaten. Wanneer Esk negen jaar oud is beginnen de problemen. Ze moet leren met haar magische krachten om te gaan. Ze zal naar de tovenaarsschool moeten, maar dit wordt een grote opgave. Meisjes mogen geen tovenaars worden. Anders dan de schoonmakers, zijn vrouwen zelfs onwelkom op de school!

Te koop bij Bol.com

Verhaallijn en ontknoping

Luisterboek:

Granny Weatherwax vindt het verkeerd dat Esk bestemd is om een tovenaar te worden. Alleen mannen kunnen tovenaars zijn. Een vrouw wordt een heks. Mannen kunnen geen heksen zijn, dus vrouwen ook geen tovenaars!
Ze besluit Esk te trainen als een leerling. Al snel komen de krachten van Esk naar boven en is het duidelijk dat ze moet leren hoe ze haar krachten kan beheersen. Granny neemt de taak op zich om Esk naar de tovenaarsschool in Ankh-Morpork te brengen.
Natuurlijk gaat dit niet zo gemakkelijk als het klinkt. Een negenjarig meisje vol met speciale krachten? Dat is stof voor vele avontuurlijke situaties.
En wat als het Esk en Granny lukt om bij de tovenaarsschool aan te komen? Hoe gaan ze al die stoffige oude tovenaars laten inzien dat meisjes ook tovenaars kunnen worden? En hoe zit het met de duistere wezens die zich maar al te graag laten voeden met magie?

Dit boek kan als audioboek gedownload worden in het Engels in iTunes. Dit is de lange versie.

Dit is de korte versie in het Engels. 

Je kan het ook al E-book kopen in het Nederlands

Verteller

De verteller is is dit keer een vrouw. Ze doet het best aardig vind ik. Alleen is de geluidskwaliteit niet altijd even prettig. Het lijkt dan alsof ze per ongeluk een special effectknop indrukt en dat is erg naar om naar te luisteren. Gelukkig duurt dit steeds niet lang, maar het gebeurt best vaak.

Mijn mening

Leuk verhaal. Op zich is het verhaal erg simpel, ik snap dan ook niet waarom ze hiervan een hele korte versie hebben gemaakt.
Esk is geboren als tovenaar. Ze ontdekt dit wanneer ze een klein meisje is, ze gaat op zoek naar de tovenaarsschool en moet dan nog toegelaten zien te worden. Dat is het hele verhaal in een notendop. Natuurlijk gebeuren er vele leuke korte avonturen zoals je ook gewend bent uit de vorige delen. Dat maakt deze serie dan ook heel leuk.

Ik vind vooral het einde van het verhaal leuk waarin de relatie tussen man en vrouw en het idee dat vrouwen minderwaardig zijn wordt aangepakt. Ik ben benieuwd welke vrouwelijke personages we nog meer gaan tegenkomen in deze schijfwereld. Ik zag al dat het volgende boek wordt voorgelezen door een man, dus ik ben heel benieuwd met welke nieuwe personage we kennis gaan maken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *