West Cork

Titel : West Cork
Genre: Radio / TV programma, mysterie, true crimes
Schrijver: Sam Bungey en Jennifer Forde
Verteller: Sam Bungey en Jennifer Forde  
Duur van het boek:  7 uur 50 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

  • West Cork, intro
  • West Cork boek 1
  • West Cork boek 2 (Zie meer hierover onderaan)
  • The decorative arts of West Cork

Ik heb het boek in het Engels gedownload bij Audible. Het boek zat als keuze bij de selectie van Audible Originalsboeken. Iedere maand krijg ik twee punten bij Audible (als onderdeel van mijn lidmaatschap). Audible kiest iedere maand zes boeken uit hun Audible Originalsboeken. Ik mag dan per punt één van de zes boeken gratis downloaden. Daarnaast kan ik met mijn gekochte credits boeken kopen uit hun gehele collectie. Ik betaal dan één credit per boek in plaats van de normale prijs (de boeken die ik meestal kies kosten minimaal 20 dollar, dus een credit is veel voordeliger!)

Het boek

Eens een keer geen verhaal. Ik luister nu naar een uitgebreid onderzoek naar een moord in Ierland die nooit is opgelost (true crime!). Het was nooit tot een rechtszaak gekomen in Ierland, maar iedereen is ervan overtuigd dat de verdachte het heeft gedaan. Ze weten het allemaal 100% zeker, alleen is hij er niet voor veroordeeld. Twee onderzoekers zijn geïnteresseerd in deze zaak en zijn naar West Cork gegaan om alles over deze moordzaak uit te diepen. Het is niet zozeer hun bedoeling alsnog de moordenaar te ontdekken. Ze willen gewoon meer weten. Waarom is iedereen ervan overtuigd dat hij het heeft gedaan? Zouden ze gelijk kunnen hebben of is er meer aan de hand? Het verhaal wordt je gebracht door interviews met de mensen van West Cork, de recherche, lijkenschouw, de dierbaren van het slachtoffer en de vrienden en kennissen van de dader. Door naar hun verklaringen te luisteren en naar de samenvattingen van de onderzoekers, leer je meer over deze zaak en begin je meer te begrijpen over de omstandigheden.

Verhaallijn en ontknoping

Dit onderzoek wordt in delen aan je gebracht. Iedere keer krijg je een aflevering te horen waarbij de onderzoekers zich op een bepaald onderdeel richten. Eerst gaat het over West Cork. Wat is dit voor een gebied?
Hoe is het land? Hoe zijn de mensen. Wat heeft deze moord voor een invloed gehad op West Cork? De gevolgen voor deze gemeenschap kan ook van invloed zijn geweest voor het politieonderzoek van deze zaak.
Daarna leren we meer over het slachtoffer. Wie was zij? Waarom was ze zo onbekend bij de inwoners? Wat deed ze daar alleen vlak voor kerst terwijl haar man en kind in Frankrijk waren? We leren meer en meer over deze vrouw door haar dierbaren.
Beetje bij beetje komen we langs alle aspecten van deze zaak. De zaak zit er nu, na al die jaren, nog steeds niet op. Wel krijg je een prima afronding met dit boek en kan je daarna zelf op internet vinden hoe het er nu voor staat en wat de recente ontwikkelingen zijn.

Verteller

De twee onderzoekers zijn het meest aan het woord. De vrouwelijke onderzoeker klinkt heel fijn. De mannelijke onderzoeker klinkt een beetje saai en verveeld. Dan heb je alle mensen die aan het woord zijn in de interviews. Sommige mensen zijn moeilijk te verstaan door hun accent. Je hoort niet het volledige interview. Er worden steeds stukjes verklaringen uit gehaald die mooi passen binnen het verhaal wat je gebracht wordt.

Mijn mening

Ik had eerst mijn twijfels over dit boek. Ik heb nooit eerder een documentaire geluisterd. Ik houd ook niet zo van documentaires op de televisie. Toch wilde ik dit proberen en zien hoever ik zou komen. Ik merkte dat ik eerst even moeite moest doen bij het begin. Ik houd meer van een verhaal die lekker verteld wordt waarin ik heerlijk weg kan dromen, maar toch wist dit boek me wel te boeien.
Als luisteraar word je beetje bij beetje op de hoogte gebracht over deze zaak. Je leert steeds over een ander aspect van de zaak. Wie zijn de mensen in die omgeving? Hoe zijn ze? Wie was het slachtoffer? Wat was ze voor een vrouw? Wie waren de guardians die daar het onderzoek hadden gedaan? Waarom wordt er slecht gesproken over de guardians alsof ze een zondebok zochten? Waarom hadden ze een zondebok nodig? Hoe was het onderzoek gegaan? Waarom kwam deze verdachte in zicht? Wie was deze man? Waarom woonde die man daar? Waarom is hij in zo’n niemandsplekje gaan wonen? Waarom vindt iedereen dat hij het gedaan heeft?
De wijze waarop het beetje bij beetje aan je wordt gebracht maakt het wel zeer bijzonder om te volgen. Het maakt me ook helemaal niet uit als ik straks niet ontdek wie de moordenaar was (ik ben pas op de helft van dit boek), ik vind alles eromheen al boeiend genoeg om te ontdekken.

Mijn timing bleek perfect te zijn! Tijdens het eten vertelde ik mijn man over dit boek en daarna ging hij deze zaak opzoeken op het internet en wat bleek!
Hij vond verschillende artikels van 4 tot 2 uur oud! Er was deze dag net iets gebeurd. Hij wilde me nog niet verklappen wat het was. Toen ik klaar was met dit boek ben ik zelf gaan zoeken en dat was wel extra bijzonder.
Mijn tip aan jou: luister eerst dit boek en zoek dan zelf wat deze nieuwe ontwikkeling is.
Pas toen ik dit boek uit had ontdekte ik bij Audible dat er nog meer GRATIS versies te downloaden zijn. Ik ga straks nog even boek 2 luisteren. Ik heb al wel een idee wat ik daarin zal horen, aangezien ik nu al weet wat de nieuwste ontwikkelingen zijn (en die zullen niet in boek 2 staan!).
EDIT: Deel 2 duurde ongeveer een half uur. Het was totaal niet wat ik ervan had verwacht. Ik dacht dat het een update zou zijn over deze zaak, maar dat was niet het geval. De twee onderzoekers werden nu geïnterviewd door de editor van deze serie. Na boek 1 hebben ze veel vragen en opmerkingen gekregen van luisteraars en enkele van deze vragen en opmerkingen kwamen nu aan bod. Een belangrijke vraag was bijvoorbeeld wat de mening is van deze twee onderzoekers. Na al die tijd die ze hebben meegemaakt met de verdachte zullen ze toch wel een idee of gevoel hebben. Vermoeden ze dat hij schuldig of onschuldig is? Ook wordt er gepraat over zijn psychologische toestand. Het was leuk om even te luisteren, maar als je het niet doet mis je niet echt wat. De belangrijkste vragen werden niet echt beantwoord. In het kader van neutraal blijven dansten ze daar gewoon omheen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *