Mort

Titel : Mort
Titel Nederlands: Dunne Hein
Genre: Fantasy
Schrijver:  Terry Pratchett 
Verteller korte versie: Tony Robinson
Verteller lange versie: Nigel Planer
Duur van het boekkorte versie: 3 uur 2 minuten
Duur van het boeklange versie: 7 uur 18 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

 • The Colour of Magic
 • The Light Fantastic
 • Equal Rites
 • Mort
 • Sourcery
 • Wyrd Sisters
 • Pyramids
 • Guards! Guards!
 • Eric
 • Moving Pictures
 • Reaper Man
 • Witches Abroad
 • Small Gods
 • Lords and Ladies
 • Men at Arms
 • Soul Music
 • Interesting Times
 • Maskerade
 • Feet of Clay
 • Hogfather
 • Jingo
 • The Last Continent
 • Carpe Jugulum
 • The Fifth Elephant
 • The Truth
 • Thief of Time
 • The Last Hero
 • The Amazing Maurice and his Educated Rodents
 • Night Watch
 • The Wee Free Men
 • Monstrous Regiment
 • A Hat Full of Sky
 • Going Postal
 • Thud!
 • Wintersmith
 • Making Money
 • Unseen Academicals
 • I Shall Wear Midnight
 • Snuff
 • Raising Steam
 • The Shepherd’s Crown

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 15 euro per maand (maar ik zie dat het nu al 17 euro per maand kost voor nieuwe leden) om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Het verhaal gaat over Mort (Dunne Hein). Hij is niet geschikt om als boer bij zijn vader te gaan werken. Eigenlijk kan hij helemaal niets. Zijn enige kans is om bij iemand in de leer te gaan en een beroep te leren. Zijn vader brengt hem naar de markt waar jongens uit worden gekozen als leerjongens. Wanneer de klok bijna 12.00 uur ’s nachts slaat is Mort nog als enige over. Niemand heeft hem uitgekozen. Hij heeft nog wel zo zijn best gedaan! Hij keek iedereen recht in de ogen aan en probeerde zoveel mogelijk “denkvermogen” uit te stralen! Hoewel zijn vader hem alweer is komen halen, weigert hij op te geven. Het is nog geen 12.00 uur!
Dan verschijnt de Dood op het laatste moment en neemt Mort aan als leerjongen. Mort mag direct met de Dood mee om zijn taken uit te voeren. Zo ontmoet Mort de mooie prinses Kiela. Al snel wordt zij zijn volgende opdracht. Ze staat op het punt vermoord te worden en Mort moet haar gaan halen. Zal hij………..???

Te koop bij Bol.com

Verhaallijn en ontknoping

Mort wordt door de Dood aangenomen als leerjongen. Hij mag eigenlijk al direct met hem mee bij het ophalen van de mensen die op het punt staan te sterven. Mort merkt al snel dat het geen makkelijke taak is om toe te kijken hoe mensen sterven en worden vermoord. Zijn reflex is dan ook om in te grijpen en te waarschuwen. Dit is zeer begrijpelijk vindt de Dood, hij zou zich pas zorgen maken als Mort juist van zijn werk zou genieten…

Al gauw wil de Dood een dagje vrij en moet Mort voor hem invallen. Hij heeft die dag drie taken te verrichten. Zijn eerste persoon werkt heel goed mee, maar als ze met hem mee moet gaan naar haar nieuwe bestemming weigert ze mee te gaan. Ook bij zijn tweede taak gaat niet alles helemaal zoals het zou moeten. Maar zijn derde taak spant de kroon! De mooie prinses Kiela staat op het punt vermoord te worden…. Wat zijn de gevolgen als Mort besluit haar te helpen? Dat zullen ze gauw merken, want natuurlijk kan Mort niet zomaar toekijken!

Hoe gaat Mort dit allemaal uitleggen aan de Dood? Waar is de Dood om alles aan uit te kunnen leggen? Wacht eens even…. waarom wilde de Dood ineens een leerjongen?

Dit boek kan als audioboek gedownload worden bij Bol.com

Dit boek kan als audioboek gedownload worden in het Engels in iTunes. Dit is de lange versie.

Dit is de korte versie in het Engels. 

Je kan het ook al E-book kopen in het Nederlands

Verteller

De verteller is dezelfde verteller als bij deel 1 en deel 2. (Ik heb naar de lange versie geluisterd. De verteller van de korte versie doet het volgens mij vele malen beter!)
Deze verteller doet het best goed en klinkt heel fijn om naar te luisteren. Zijn verschillende stemmen zijn goed en dat is heel fijn, want de herkenbaarheid van de stemmen komt ook daadwerkelijk in het verhaal aan de orde. Hij doet dit heel mooi en dat past uitstekend bij het verhaal. Wel merk ik dat hij hier en daar in een personagestem blijft hangen, waar zijn “gewone voorleesstem” beter zou passen. Ik heb het boek zelf niet gelezen, maar ik kan me voorstellen dat dit boek als luisterboek een betere beleving zal zijn, omdat het horen van de stemmen best belangrijk is in het verhaal.

Mijn mening

Leuk verhaal. Ik begin wel echt fan te worden van deze serie. De losse verhalen zijn best leuk. Dit verhaal is wel lekker simpel. Mort wordt het hulpje van de Dood. Deze taak is best lastig als je menselijk bent. Natuurlijk gaat het mis en hoe loopt het verder af?

Ik vind het extra leuk dat je ook weer personages uit de vorige boeken tegenkomt. Zo krijg ik het idee dat ik helemaal bekend begin te raken met de personages van de Schijfwereld. Hoewel je ze eerst hebt leren kennen als hoofdpersonages kom je ze later weer tegen in verschillende bijrollen. Dat vind ik wel bijzonder!

Ik merk ook dat je deze serie heel “casual” en in je eigen tijd en tempo kan luisteren. Meestal wanneer ik een serie luister (of lees) dan ga ik in één ruk door totdat ik het helemaal uit heb en alle delen heb gehad. Dat gevoel heb ik dus helemaal niet bij deze serie. Omdat het vaak om verschillende verhalen gaat hoef ik niet gelijk door met het volgend boek. Ik kan ook tussendoor naar andere boeken luisteren en blijf toch goed in deze serie zitten, omdat het volgend boek weer over andere personages gaat. Het voelt steeds weer als een nieuwe start en dat vind ik toch altijd het leukst aan een serie. Boek 1 is bijna altijd het best! Met deze serie heb ik dus nu al 3 keer het “boek 1” gevoel gehad, terwijl ik nu al bij boek 4 ben.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *