Percy Jackson and the Greek Gods

Titel Engels: Percy Jackson and the Greek Gods
Serie: Percy Jackson and the Olympians
Genre:  Fantasy, spanning en avontuur
Schrijver: Rick Riordan
Verteller:  Jesse Bernstein
Duur van het boek: 12 uur 23 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 15 euro per maand (maar ik zie dat het nu al 17 euro per maand kost voor nieuwe leden) om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Dit boek is op zich niet een verhaal vol avonturen zoals je gewend bent bij de vorige Percy Jackson boeken. In dit boek vertelt Percy Jackson alles wat hij weet over de goden. Aan het begint vertelt hij dat aan hem is gevraagd al zijn kennis over de goden op te schrijven in een boek, zodat mensen en halfgoden een grotere kans hebben om uit de moeilijkheden te blijven.
Hij begint te vertellen over Chaos en hoe Gaia is ontstaan en zo verder. Dan komt hij bij verschillende Titanen en hoe de Titanen tegen hun eigen vader hebben gevochten, waarbij Kronos vervloekt werd. Zijn eigen zoon zal later tegen hem strijden. Dan komen we bij de goden terecht. Als de strijd tegen de titanen is geweest gaat Percy één voor één de Olympische goden af en vertelt ook nog over een aantal andere goden, waaronder Hades en Persephone. Per god vertelt hij de bekendste verhalen. Wie zijn de ouders? Hoe zijn ze geboren? Enz. Hij eindigt met hoe ze vaak afgebeeld worden en wat hun symbolen zijn.
Bij de verschillende verhalen over de goden noemt hij een aantal lagere goden. Die spelen dan een kleine rol in het verhaal. Ze worden niet uitgebreid uitgelegd.

Verhaallijn en ontknoping

Dit is dus niet een verhaal met een verhaallijn en ontknoping. De verteller speelt de rol van Percy Jackson en vertelt je een boel verhalen over de verschillende goden, zoals bekend in oude boeken en verhalen. Deze informatieve teksten worden je wel als verhalen gebracht en niet als opsomming van feiten.

Verteller

Je wordt voorgelezen door Jesse Bernstein, een jongen. Hij leeft zich goed in, in de rol van Percy Jackson en weet de verhalen over de goden leuk en zeker vermakelijk over te brengen. Alleen zijn “kuchen” klinkt steeds geforceerd, maar verder doet hij het best goed. De verschillende stemmen van de personages klinken ook best aardig.

Mijn mening

Het boek begint gelijk heel vermakelijk. De voorlezer vertelt dat hem is gevraagd alles op te schrijven wat hij weet over de Griekse goden. Ik dacht eerst dat het over de schrijver ging, maar het bleek Percy Jackson te zijn die dit aan je vertelt. Wel erg leuk ingeleid op deze wijze.

Het boek is heel leerzaam. Je leert over de oorsprong van de wereld volgens de oude Grieken. Je leert over het ontstaan van de eerste god Chaos en hoe daaruit Gaia is ontstaan. Zo vertelt Percy Jackson aan je hoe Uranus, Pontus en Tartarus is ontstaan. Het is allemaal leerzame informatie. En het leuke is dat Percy Jackson je dit op een enorm leuke wijze vertelt. Hij brengt alle informatie op een jeugdige wijze tot leven en maakt van lesstof een soort “soap serie”.
Het wordt allemaal verteld in onze huidige taal en geplaatst in onze context zodat het leuk is om naar te luisteren. Dit maakt weer dat je alle informatie beter zal onthouden. Heel handig dus als je over de Oude Grieken gaat leren op school!
Alleen moet je dan niet vergeten om de grappige dingen eruit te filteren. Ze hadden vroeger nog geen “missing posters” op alle melkverpakkingen en ook geen social media accounts waar ze veel volgers op konden krijgen. Dat is gewoon de wijze waarop de schrijver al deze verhalen tot leven brengt en het een “hedendaags jasje” geeft.

Wanneer Percy begint te vertellen over alle titanen en hun eigenschappen merkte ik wel dat mijn aandacht begon te verslappen. Al die namen! Ik wist niet eens dat er zoveel titanen waren. Daarna komen de kinderen van de titanen aan de beurt. Ze worden niet allemaal opgenoemd (gelukkig maar, want ik vond dit al best veel informatie). Wanneer hij bij de goden komt verandert het boek en wordt het echt leuk om naar te luisteren. De schrijver weet het vandaar heel mooi op te pakken en je behoorlijk te vermaken met al die verhalen.

De delen waarin Percy vertelt over de gebeurtenissen is veel leuker dan wanneer hij vertelt over de goden en titanen en wie ze zijn. De gebeurtenissen komen helemaal tot leven door de verteller.

De titels van de hoofdstukken zijn echt grappig. Precies zoals je gewend bent uit de Percy Jackson boeken. Zeus Goes nucleair! Heerlijk bedacht!

Dit boek is erg interessant om meer te leren over de verschillende monsters. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd door heerlijk te luisteren naar dit boek.
Het is fijn om zo meer te leren over de titanen, goden en monsters . Na het luisteren van dit boek ben ik denk ik wel helemaal klaar voor een toets over de Oude Griekse mythologie (op de helden na dan).

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *