Levende steden

Titel: Levende steden
Titel: 
Mortal Engines
Serie: Mortal Engines
Genre:  Fantasy, SciFi (science fiction)
Schrijver: Philip Reeve
Verteller:  Barnaby Edwards
Duur van het boek: 8 uur 57 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Wat een spannend begin! De stad Londen is aan het jagen. De mensen voelen hoe de stad sneller gaat om een prooi te vangen.
Zo gaat het al duizenden jaren. Grotere steden jagen op kleinere steden en eten ze op. Kleinere steden jagen op dorpen en de dorpen jagen op hun beurt weer op kleinere woonplekken. Bewegende woongebieden die andere woongebieden opeten? Dat klinkt toch heel bijzonder!

Hoe gaat dat in zijn werk vraag je? De stad achtervolgt een kleinere stad. Als het die te pakken krijgt gaan de grote stalen kaken omhoog, slokt het op en duwt het de buik in.
Vervolgens moeten de armste mensen, die in de laagste delen van de stad wonen, samen met de gevangenen het allemaal gaan verwerken en opruimen in “de buik”. Ze verzamelen bruikbare materialen zoals bakstenen, ijzer en kolen.
Hmm dat klinkt toch niet helemaal eerlijk?

Tom moet vandaag na de jacht naar “de buik” van de stad om te kijken wat er aan boeken en andere geschiedenismaterialen te verzamelen valt voor zijn gilde. Ze verzamelen o.a boeken, maar ook oude technologie van duizenden jaren oud. Daarmee wordt dan onze technologie bedoeld. Het verhaal speelt zich dus af in onze toekomst!

Het idee van bewegende steden was duizenden jaren geleden hard nodig voor de overgebleven mensheid om niet verder uit te sterven. Staat er een vulkaan op uitbarsten? Een heftige orkaan op komst? Geef je stad mechanische pootjes en zoek een veilige plek. Maar was het echt de bedoeling van hun voorgangers dat een stad op deze wijze achter een andere stad aan kon gaan om die op te eten? Is het nu nog steeds nodig dat een stad kan bewegen of zijn er nu wel veilige plekken te vinden waar een stad kan blijven staan? Het is een “stad eet stad wereld” geworden. Maar wat is het einddoel? Wat als er nog maar één grote stad overblijft? Hoe zal het dan met de mensheid aflopen?
Hoe ziet de wereld eruit buiten deze bewegende steden?
Wat gebeurt er met de mensen nadat hun stad is opgegeten?
Lees het in dit boek!

Verhaallijn en ontknoping

Je maakt kennis met Tom. Hij is de hoofdpersoon in het boek. Hij is heel enthousiast, want zijn stad is aan het jagen. Hij wil dat graag gaan bekijken en zijn stad aanmoedigen in de jacht. Wat fijn dat zijn stad weer kan groeien na het eten van een dorp! Al snel staat de wereld van Tom op zijn kop. Is het “stad eet stad systeem” wel zo prettig voor de mensheid? Kan het ook anders? De verschillende wendingen in het verhaal verlopen heel fijn en vaak onverwacht. Het is maar de vraag of de (hoofd)personen wel in leven blijven, want ook dood kunnen ze nog een rol spelen. Je moet niet vergeten dat het verhaal zich afspeelt in onze toekomst. Ze hebben natuurlijk niet stilgestaan met hun technologie (vandaar ook de slechte staat van de aarde!).
Het laatste uur in het verhaal is natuurlijk zeer spannend! Hoe zal het allemaal aflopen? Eén van de hoofdpersonen had een doel voor ogen. Gaat dat lukken aan het einde van dit boek? Wil je wel als lezer dat het haar gaat lukken?

Dit boek kan gedownload en gelezen worden in iBooks op je Mac of iOS-apparaat.
Dit boek kan ook als audioboek gedownload worden in iTunes.

Verteller

De stem klinkt heel prettig om naar te luisteren. Hij leest heel fijn voor en je wordt er lekker rustig van. Zijn verschillende stemmen van de personages is ook heel goed. De verschillende personages hebben zelfs verschillende en bijzondere accenten. Zelfs de cyborg heeft een duidelijke stem die bij zijn personage past. Ik zou graag meer van zijn voorgelezen boeken willen horen.

Mijn mening

Wat een geweldig verhaal!
Het duurde even voordat ik kon wennen aan het idee van steden op poten en een buik waarin andere steden terecht kwamen. Toen dat goed tot me doordrong vond ik het idee echt heel bijzonder en was ik benieuwd wat er nog meer te beleven viel in dit verhaal. Ik ben absoluut niet teleurgesteld.
Het verhaal begint gelijk spannend en is zeker niet voorspelbaar. Houd je van science fiction boeken? Dan is dit boek een aanrader!
Zelf kan ik niet wachten om aan deel 2 te beginnen!

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Een gedachte over “Levende steden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *