De strijd van twee koninginnen

Titel: De strijd van twee koninginnen
Engelse Titel: The war of two queens
Genre: Fantasy, romance, romantasy
Schrijver: Jennifer L. Armentrout
Verteller: Jantine van den Bosch
Uitgever: Z&K (Luisterboek)
Duur van boek 1: 15 uur 03 minuten
Duur van boek 2: 13 uur 04 minuten
Alle boeken van deze wereld van Blood and Ash serie:

 1. Uit bloed en as – From blood and ash
 2. Rijk van vlees en vuur – A kingdom of flesh and fire
 3. Kroon van gouden beenderen – The crown of gilded bones
 4. De strijd van twee koninginnen – The war of two queens

Recensie: Boek 4 van een fantasyserie vol romantiek: Poppy strijdt tegen haar moeder en ontdekt diepe geheimen, terwijl ze groeit in haar krachten en koninklijke rol.

Fantasyserie over vampiers en gedaantewisselaars

Dit boek is deel vier van een fantasyserie over vampiers, gedaantewisselaars zoals wolven die in mensen kunnen veranderen, draken en goden. Het bestaat uit twee delen, deel één en twee, en ik bespreek ze in deze recensie samen. Het verhaal gaat verder waar boek drie eindigde, zonder pauze. De vier boeken, die in totaal uit acht delen bestaan, vormen samen één lang verhaal.

Elk boek heeft een centraal thema of onderwerp. In dit deel draait het om de strijd van Poppy als koningin van Atlantië die zich inzet om een einde te maken aan de Bloedkroon van de koningin van Solis, ook bekend als Isbeth en de moeder van Poppy. Het verhaal concentreert zich op de directe confrontatie tussen deze twee personages. Ondanks dat ze beide over legers beschikken, speelt de strijd tussen de legers vooral op de achtergrond. De echte strijd vindt plaats tussen Poppy en Isbeth. Het begint met Isbeth die Casteel, Poppy’s man en de koning van Atlantië, ontvoert. Dit is een enorme klap voor Poppy, maar ze herpakt zichzelf. Ze leert van haar fouten tijdens de eerdere ontmoeting met haar moeder en bereidt zich voor op een nieuwe confrontatie.

Poppy ontdekt dat ze sterker is dan ze dacht en dat ze nog sterker zal worden. Ze ondergaat een verandering, ‘de schifting’ genoemd, waarna ze veel sterker zal zijn. Ze worstelt echter met zelfcontrole, vooral als ze boos is, en vreest dat haar duistere kant haar tot de brenger van dood en verderf zal maken. Ze groeit in haar rol als koningin van Atlantië, maar zonder Casteel aan haar zijde moet ze zichzelf bewijzen. Ze moet zich snel ontwikkelen om het op te kunnen nemen tegen haar moeder. Poppy’s band met Kieran wordt steeds hechter, en haar verbinding met de wulven wordt steeds sterker.

De setting

De setting van dit verhaal wordt steeds mooier uitgebreid met elk boek, al vind ik het soms teleurstellend dat de schrijver te snel naar magie en oermagie grijpt om een einde te maken aan situaties die veel spannender en uitgebreider uitgewerkt hadden kunnen worden. Een prachtige toevoeging zijn de wedergangers, die opnieuw tot leven zijn gebracht. Dit proces is goed bedacht, met een uniek idee en een geheimzinnige organisatie. Wedergangers vormen een interessante balans met Poppy’s krachten. Ze kan een hele groep mensen doden, ongeacht of ze sterfelijk, verheven of Atlantiërs zijn. Haar krachten werken echter niet op de wedergangers. Ook haar helende magie heeft beperkingen; ze kan stervelingen en Atlantiërs helen, maar niet de draken of wulven redden van de dood. De toevoeging van draken en wedergangers, samen met het verhaal achter de goden en oergoden, zorgt voor meer spanning in de fantasywereld.

Personages

Ook in dit deel zien we Poppy weer veranderen. Ze is sterker en krachtiger dan ooit en heeft veel meer zelfvertrouwen. Haar grootste onzekerheid ligt in de krachten die ze nog zal krijgen en de donkere kant in haarzelf. Ze voelt dat deze duistere kant gevaarlijker kan worden dan haar moeder, wat haar een angstaanjagend gevaar maakt. Door het verhaal heen worstelt ze met deze duistere kant en haar toekomstige rol.

Casteel zit het grootste deel van het verhaal gevangen, en we zien het verhaal nu af en toe vanuit zijn perspectief. Zijn karakter komt moeilijk tot uiting, omdat hij aan een muur is geketend. Zijn grootste kracht lijkt zijn liefde voor Poppy te zijn, maar verder lijkt zijn karakter niet sterk uitgewerkt.

Kieran begint in dit boek de show te stelen. Hij was voorheen de sidekick van Casteel, maar nu staat hij aan Poppy’s zijde. Hij deelt het bed met haar en lijkt daar volledig op zijn plaats. De schrijver bouwt een bijzondere driehoeksverhouding op tussen Poppy, Casteel en Kieran, waarin Poppy niet hoeft te kiezen tussen twee mannen.

Draak in een fantasywereld

Een opvallend nieuw personage is de draak Rover. Hij lijkt een chagrijnige mopperkont die voor zowel vriend als vijand gevaarlijk kan zijn. Alleen Poppy lijkt hem in bedwang te kunnen houden. Rover brengt een interessante complexiteit in het verhaal, vooral in Poppy’s kamp. Het is nog onduidelijk welke rol hij zal spelen in Poppy’s leven. Voor nu lijkt hij de tegenhanger van Kieran, wat interessant wordt uitgewerkt. Ik ben benieuwd of zijn aanwezigheid zal blijven als Casteel terugkeert.

Mijn mening

Er gebeurt wel heel veel in dit verhaal, maar we komen niet echt verder in de verhaallijn. Het is voornamelijk intrige op intrige, met veel seksuele spanning, vooral tussen Kieran en Poppy, aangezien Casteel veelal vastgeketend zit. Wat vooral mijn interesse trekt, is de profetie, die ik zie als een puzzel. Zodra we de volledige profetie te horen krijgen, zie ik het als een uitdaging om te bedenken hoe dit in elkaar zit, aangezien je het altijd op verschillende manieren kunt interpreteren. Dit trekt het grootste deel van mijn interesse. Ik hou van de fantasysetting en vind het verhaal spannend, maar het is erg traag. De schrijver blijft te lang hangen bij enkele onderwerpen en wijdt hele hoofdstukken aan deze thema’s, wat velen teleurstellend zullen vinden.

Ik keek uit naar de toevoeging van de draken in dit boek, maar vind ze teleurstellend uitgewerkt. Ze lijken bijzaak te zijn, terwijl het om draken gaat. Het is duidelijk dat dit boek meer als een seksueel getinte roman wordt neergezet, waarin de fantasyelementen en spannende gebeurtenissen naar de achtergrond verdwijnen.

Toch vind ik het een interessante serie en geef ik dit boek vier sterren voor de uitwerking, hoewel ik begrijp dat anderen het misschien maar twee sterren zouden geven vanwege de teleurstellende draken en de langdradige verhaallijn. De profetie houdt mijn aandacht vast en ik ben benieuwd naar de uitwerking ervan. De verhevenen spelen een kleine rol in dit verhaal, en de rest van de fantasysetting is ook minder uitgewerkt. Het boek valt of staat dus met de profetie. Ik merk wel dat ik op het punt kom dat ik sommige scènes wil doorspoelen of overslaan. Ik heb nu wel genoeg van de bezigheden van Poppy en Casteel. Als je op de vlucht bent, ga je niet uitgebreid in bad of constant seks hebben of slapen, en dan nog verwachten niet te worden opgespoord! Dit is totaal ongeloofwaardig. Hoewel de serie vooral aantrekkingskracht heeft door de pittige scènes, denk ik dat niemand daarop zit te wachten als de spanning juist hoog is.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

 • Bol.com: E-book en paperback in het Nederlands. (E-book gratis in Kobo plus voor abonnees). Luisterboek deel 1 & 2.
 • Amazon.nl: Paperback en Kindle-editie in het Nederlands.
 • Storytel: Luisterboek en Ebook in het Nederlands
 • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
 • Nextory: Luisterboek en Ebook in het Nederlands
 • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
 • iTunes: Luisterboek in het Engels en Ebook in het Nederlands.
 • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.
Recensie: New Adult romantasy, ‘De strijd van twee koninginnen’ van Jennifer L. Armentrout. Een fantasy wereld vol met monsters die bloed drinken.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Nextory. Ik heb een proefabonnement genomen om Nextory te testen.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *