Momo en de tijdspaarders

Titel: Momo en de tijdspaarders
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Michael Ende
Verteller: Donna Vrijhof
Uitgever: SAGA Egmont
Duur van het boek: 7 uur en 24 minuten

Recensie: In “Momo en de Tijdspaarders” van Michael Ende, neemt het jonge weesmeisje Momo het op tegen de Tijdspaarders, sinistere wezens die tijd stelen van de mensen.

Samenvatting van het verhaal

Het verhaal van “Momo” speelt zich af in een stad. Het draait om het jonge weesmeisje Momo, die een buitengewoon talent bezit: ze kan ongelofelijk goed luisteren. Deze vaardigheid maakt haar geliefd bij de stadsbewoners. Ze gaan allemaal graag bij Momo langs, omdat Momo zo goed kan luisteren. Hierdoor voelen ze zich altijd luchtiger en beter nadat ze bij Momo zijn geweest. Momo is dan ook nooit eenzaam en de mensen zorgen goed voor haar. Zo nemen ze altijd eten voor haar mee.

Het geluk van deze stad houdt jammer genoeg geen stand. Al snel verschijnen de Tijdspaarders in de stad. Deze grijze heren overtuigen de mensen om tijd te sparen door hen te laten investeren in een Tijdbank. De bewoners moeten voortaan ophouden met het verspillen van hun tijd. Dus niet meer heerlijk genieten van een uitje naar het park, plezier maken met je kinderen of goed de tijd voor je klanten te nemen. Voortaan moeten de bewoners alles zo snel mogelijk doen en iedere dag alleen doen wat nodig is en niets anders. De tijd die ze daarmee uitsparen komt in een Tijdbank terecht en later krijgen ze deze tijd met rente terug, waardoor ze nog veel meer tijd zullen hebben voor zichzelf dan dat ze anders maar verspild zouden hebben. Wat de bewoners niet weten, is dat deze Tijdspaarders in werkelijkheid hun tijd stelen. Deze grijze heren hebben tijd nodig om van te leven. Sterker nog ze bestaan alleen maar met als doel om nog meer tijd van de mensen te stelen. Hierdoor verandert deze stad in een kille, mechanische wereld waarin vreugde en creativiteit verdwijnen. Ouders hebben geen tijd meer voor hun kinderen. Wat moeten ze met die hangjongeren beginnen? Niemand geniet meer van het leven en de stad verandert in een lawaaierige plek vol met drukte.

Maar de Tijdspaarders hebben niet op Momo gerekend! Momo’s talent om te luisteren dwarsboomt hun plannen en dat kunnen ze niet hebben! Daarom verzinnen ze een plan om van Momo af te komen.

Wat is Tijd?

Dit is een prachtig fantasyverhaal over het begrip tijd en een wijze waarop je het fenomeen tijd kan beschouwen. Hoe kunnen de Tijdspaarders de tijd van de mensen op een Tijdbank plaatsen? Hoe ziet tijd er dan uit? Is het tastbaar?
We krijgen bijzondere fantasy aspecten in dit verhaal, zoals de gave om altijd een half uur in je eigen toekomst te kunnen kijken. Wat houdt dat in? Biedt dit alleen voordelen of zijn er ook nadelen? Maakt dit je onoverwinnelijk?
De hoeder van de tijd speelt ook een rol in dit verhaal en dat is een mooi concept om over na te denken.

Nadenken over onze samenleving

Het boek daagt je uit om over de samenleving na te denken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan spel, spelen en speelgoed. Het verhaal toont je voorbeelden van kinderspellen, waarbij de kinderen niets anders nodig hebben dan elkaar en elkaars creativiteit en fantasie. Samen kunnen ze geweldige dagen ervaren vol vriendschap en plezier, maar dat wordt in het verhaal ook vergeleken met het krijgen van speelgoed zoals robots en pratende poppen, waarbij je geen fantasie nodig hebt om mee te spelen. Sterker nog, dit soort speelgoed zit alleen maar je eigen fantastische spelinbreng in de weg, omdat ze maar steeds één of twee dingen doen die niet in samenhang zijn met wat jij als inbreng zou kunnen hebben. Dan gaat zo’n speelgoed al snel vervelen omdat je er maar één ding mee kan en verder niets. En wat doe je dan, als je je verveelt? Wat als je alleen maar speelgoed hebt waarmee je je verveelt?

Ook wordt de drukte van het leven nadrukkelijk belicht door het concept van gestolen tijd. Ouders hebben geen tijd meer voor hun kinderen en wat moet er dan met die kinderen gebeuren? Je kan een mooie vergelijking trekken met de opvang waar de kinderen voortaan verplicht naar toe moeten en ons schoolsysteem. Is ons schoolsysteem echt 100% passend bij wat kinderen nodig hebben en hen gelukkig maakt? Ik weet wel wat mijn kinderen als antwoord zouden geven, want zij verwijten me al jaren dat ik hen elke dag naar school stuur! En mijn reactie op hun verwijt staat ook duidelijk in het verhaal geschreven: naar school gaan is verplicht! Ik krijg een boete voor iedere dag dat je zonder een geldige reden niet naar school gaat!

Illustratie om uit te beelden hoe fantasieloos sommige soorten speelgoed kan zijn.

Mijn mening

Ik vind dit een geweldig verhaal waarbij er een mooie vergelijking wordt gemaakt met onze samenleving. Het verhaal legt veel dingen bloot over onze eigen samenleving, maar is veilig verpakt in een avontuur. Toch biedt het veel stof tot nadenken.
We leven tegenwoordig in een tijd waarin iedereen, jong en oud, altijd maar druk bezig is. Tegenwoordig worden mensen op steeds jongere leeftijd al overspannen. Zelfs de kinderen op school krijgen al te maken met overspannenheid. Dit boek biedt veel stof tot nadenken.
Het is mooi hoe de nadruk wordt gelegd op vriendschap en tijd voor jezelf en voor anderen te nemen.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Mijn lijst met de leukste boeken voor kinderen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Momo en de Tijdspaarders van Michael Ende.

Ik heb het boek deels als papieren boek gelezen en deels in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *