Vlucht 703

Titel: Vlucht 703
Genre: Leuk voor kinderen vanaf 14 jaar
Schrijver: Chinouk Thijssen
Uitgever: Uitgeverij Kluitman

Recensie: “Vlucht 703” is een jeugdthriller waarin scholieren in een escape room in een vliegtuig belanden, waarbij ze ontdekken dat de bom aan boord echt is en ze moeten samenwerken om te overleven.

Samenvatting van het verhaal Vlucht 703

“Vlucht 703” van Chinouk Thijssen is een jeugdthriller die de ervaringen volgt van een groep scholieren, waaronder Iris en Timon, tijdens een schooluitje dat een onverwachte wending neemt. Ze zijn van plan een escape room in een vliegtuig te doen, maar de situatie wordt gevaarlijk als het vliegtuig daadwerkelijk opstijgt en ze ontdekken dat er mogelijk een echte bom aan boord is. Iris en Timon komen, net voor het instappen, erachter dat ze zijn ingedeeld met hun oude vriendengroep, waarmee ze een jaar geleden een hechte band hadden voordat alles misging en ze elkaar begonnen te vermijden.

Is het echt puur toeval dat ze in deze samenstelling deze escape room moeten gaan doen? Zodra ze aan boord zijn, wordt snel duidelijk dat de situatie ernstig is. Hun levens hangen van dit spel af en ze moeten samenwerken om levend uit deze benarde situatie te komen. Maar wat is er precies aan de hand? Waarom zijn ze samengebracht en wie heeft het op hen voorzien? Dat zijn de vragen die gaandeweg in dit verhaal aan bod komen.

Personages

Dit verhaal draait om een groep tieners, waarbij Iris en Timon de hoofdpersonages zijn. Wij maken dit verhaal om en om mee vanuit hun oogpunt.

Hoofdstukken uit het boek Vlucht 703 van Chinouk Thijssen.

Iris voelt nattigheid wanneer ze ziet met wie zij in de groep is ingedeeld. Ooit waren ze een hechte groep vrienden, maar toen gebeurde er iets… Ze vraagt zich direct af of dit te maken heeft met wat er is gebeurd. Heeft iemand dit allemaal voorbereid om hen te straffen? Ze doet zo goed mogelijk haar best om dit puur als een spel te zien: Los de puzzels op en dan zullen ze weer van elkaar verlost zijn.

Timon heeft al veel escape rooms gespeeld en is er heel goed in geworden. Dit lijkt hem dan ook een eitje, ook al blijft hij het leuk vinden om te doen. Maar het plezier is snel verdwenen wanneer hij ziet met wie hij dit spel moet spelen en wanneer iedere illusie van een spel verdwijnt wanneer hun vliegtuig daadwerkelijk opstijgt. Dan rest hem alleen nog maar dat hij zijn hoofd erbij moet houden om zo goed mogelijk zijn best te doen om hier weer levend uit te komen. Zijn situatie schuift zijn andere problemen naar de achtergrond. Hiervoor dacht hij dat het ergste in zijn leven was dat hij bang was om zijn vader te vertellen dat hij professionele gamer wil worden, terwijl zijn vader van hem verwacht dat hij hun familiebedrijf van hem overneemt. Zo’n hartig gesprek met zijn vader lijkt nu kinderspel wanneer je ineens ontvoerd wordt en je aan boord van een vliegtuig met een tikkende tijdbom bevindt.

Setting

Het idee van een escape room die “heel echt” blijkt te zijn, spreekt natuurlijk al tot de verbeelding. We hebben allemaal al wel wat films en boeken met dit concept zien langskomen, maar in dit verhaal is deze escape room gelegen in een oud vliegtuig. Dit vliegtuig, oorspronkelijk bedoeld als een onschuldige omgeving voor een spel, verandert plotseling in een levensechte en gevaarlijke situatie wanneer het daadwerkelijk opstijgt met deze jongeren aan boord. Het idee van een vliegtuig dat opstijgt geeft een hopeloos en claustrofobisch gevoel. De leerlingen, die zich in het begin voorbereiden op een spel, worden geconfronteerd met de realiteit van een echte bom aan boord. De gesloten en beperkte ruimte van het vliegtuig maakt deze situatie behoorlijk eng en geeft je een gevoel van radeloosheid.

Mijn mening

Omdat ik al wat meer films en boeken met escape rooms als onderwerp ken vind ik dit verhaal voorspelbaar. Ik vermoed dat andere ervaren lezers dit ook wel zo zullen ervaren. Toch vind ik het een vermakelijk verhaal dat je even snel kan lezen. De schrijfstijl maakt dat het lekker vlot leest. Het verhaal is duidelijk en heeft een prima afronding aan het einde.

Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard.
Mijn lijst met de leukste boeken voor kinderen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Ebookin het Nederlands. Ebook is gratis in Kobo Plus voor abonnees.
  • Storytel: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands.
Recensie: Vlucht 703 van Chinouk Thijssen.

Ik heb het boek als Ebook gelezen in het Nederlands met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *