Uit bloed en as deel 1 & 2

Titel: Uit bloed en as 
Genre: Fantasy, romance
Schrijver: Jennifer L. Armentrout
Verteller: Jantine van den Bosch
Uitgever: Z&K (Luisterboek)
Duur van boek 1: 11 uur 06 minuten
Duur van boek 2: 10 uur 08 minuten
Alle boeken van deze wereld van Blood and Ash serie:

 1. Uit bloed en as – From blood and ash
 2. Rijk van vlees en vuur – A kingdom of flesh and fire
 3. Kroon van gouden beenderen – The crown of gilded bones
 4. De strijd van twee koninginnen – The war of two queens

Recensie: Poppy, de beschermde Maagd van het koninkrijk, ontmoet bewaker Hawke en ontdekt duistere geheimen in haar wereld vol monsters.

Unieke wereldopbouw

Dit verhaal zit boordevol details die je fantasie prikkelen. Deze serie gaat over een wereld waar Verhevenen en gewone mensen samen leven. De Verhevenen zijn speciale personen met de zegen van de goden. Ze leven eeuwig, zijn sterker en hebben alle touwtjes in handen. Elke stad heeft een Verhevene als hertog of hertogin die de lakens uitdeelt. Maar pas op, buiten de veilige stadsmuren liggen gevaren op de loer. De vraten zijn het grootste gevaar. Ze vallen mensen aan en drinken hun bloed. Maar weet je wat nog enger is? Als ze je bijten, word je één van hen, een vervloekte!
Het leven voor gewone mensen is dus erg gevaarlijk en zeker niet makkelijk. Ouders mogen hun eerste kind houden, een lichtpuntje in hun leven. Maar hun tweede kind? Die wordt aan de Verhevenen gegeven. Deze kinderen krijgen een speciale behandeling, want ze worden voorbereid op hun eigen verheffing. Maar dan de derde en vierde kinderen… die hebben een heel ander lot. Ze worden aan de goden gegeven en brengen hun dagen door achter de gesloten deuren van de tempels, afgesneden van de buitenwereld. Zij zullen de goden voor de rest van hun levens dienen, zodat de goden de mensen zullen beschermen tegen de vraten

En dan heb je nog oude verhalen over de val van Atlantis en de enge Atlantiërs. Ooit waren ze machtige wezens, berucht om hun vermogen om bloed te drinken. Ze zijn uitzonderlijk sterk en snel. En als ze het bloed van gewone mensen drinken of hen zelfs maar een kus geven, kunnen die mensen in vraten veranderen! Het verhaal gaat dat Atlantiërs een speciale band kunnen vormen met wulven. Dit zijn geen gewone wolven, nee, ze kunnen veranderen in mensen! Samen vormen ze een dodelijke combinatie, waarbij de Atlantiër en de wulf in perfecte harmonie samenwerken. Ze waren de makers van de vraten en hoewel ze bijna zijn uitgestorven, zijn er nog steeds mensen, de afvalligen, die denken dat ze terug moeten komen en de boel moeten overnemen. Ze hebben zelfs een prins, die ze “de Duistere” noemen. Niemand mag zijn echte naam uitspreken. Er zijn zelfs mensen die stiekem hopen dat hij ooit terugkomt en het rijk Solis overneemt.

Sterke vrouwelijke hoofdpersoon

Als de ‘Maagd’ heeft Poppy (Penellaphe) regels die haar leven bepalen. Ze mag door niemand aangeraakt worden tot haar grote ‘verheffing’, het moment waarop ze zal beginnen de goden te dienen. Maar, ze droomt van een normaal leven. Ze is stiekem behoorlijk rebels, zo is ze eens het kasteel uit geglipt, op zoek naar het opdoen van ervaring.

Wat ik echt tof aan haar vind, is dat ze allesbehalve zwak is. Ze kan vechten en laat niet met zich sollen. De Verhevenen weten niet dat ze stiekem heeft leren vechten, want ten eerste is vechten niet toegestaan voor vrouwen en voor de Maagd is het leren vechten zeer zeker ongepast! Eigenlijk is bijna alles ongepast voor haar rol als Maagd. Ze moet altijd op haar kamer blijven, ze moet zelfs haar maaltijden op haar kamer eten. Als ze uit haar kamer mag komen moet ze gesluierd zijn en ze mag maar met slechts een handjevol mensen praten.

Dan ontmoet ze Hawke tijdens één van haar geheime nachtelijk tochten wanneer ze stiekem uit haar kamer wegglipt. Hun relatie? Ingewikkeld! Daar draait dit hele boek dus om.

Poppy is iemand die antwoorden wil. Ze wil snappen wat haar plek is in deze wereld en wat al die geheimen betekenen. Waarom wil niemand haar vertellen wat haar na haar verheffing te wachten staat? Hoe zal haar leven er dan uitzien? En ja, ze heeft haar momenten van twijfel, vooral over haar rol als ‘Maagd’ en haar gevoelens voor Hawke.

Ze heeft ook veel meegemaakt. Ze heeft dierbaren verloren en heeft daarbij littekens aan overgehouden op haar lichaam en in haar gezicht. Je kan zien dat zij als enige een aanval van de vraten heeft overleefd met de hulp van de goden. Zij hebben haar altijd beschermd omdat ze haar als hun “Maagd” hebben uitverkoren. Maar ondanks alles, is ze super nieuwsgierig en leergierig. Ze wil altijd meer weten, ook al mag dat niet.

Romantische slowburn fantasy

Als je van slow-burn fantasy romances houdt, dan is “Uit bloed en as” echt iets voor jou. Dit is een verhaal waarin voor zo’n 90% de vonken er langzaam vanaf spatten. Poppy en Hawke zorgen voor alle chemie. Hun relatie? Gecompliceerd en super interessant.

Nu moet ik wel even zeggen, dit is een New Adult boek en bevat aardig wat pikante scènes. Als dat niet helemaal jouw ding is, moet je misschien even twee keer nadenken voordat je hieraan begint. Het verhaal focust zich vooral op de romantiek tussen Poppy en Hawke. En met Poppy als de Maagd, nou, je kunt je voorstellen dat er aardig wat spanning is. Ze moet echt vechten tegen haar gevoelens voor Hawke. Dit zorgt ervoor dat die slow-burn zeer langzaam opbouwt. Het verhaal is zwoel en zit vol met passie tussen deze hoofdrolspelers.

Setting

“Uit bloed en as” voert je mee naar een kasteel in het koninkrijk Solis. Dit is de plek waar de Maagd Poppy, min of meer gevangen zit in de gouden kooi van het kasteel. Ze mag deze luxe muren niet verlaten! Ze mag niet eens een vriendelijke handdruk krijgen of even gezellig kletsen.

Maar dit verhaal is niet alleen over Poppy’s leven binnen de kasteelmuren. De schrijver neemt ons mee naar buiten, naar onbewaakte kasteelmuren en geheime hoekjes en gangen. We gaan mee met Poppy die stiekem het kasteel uit glipt en haar vaardigheden toont terwijl monsters de stad aanvallen. Ze gaat niet zomaar zitten wachten! Ze pakt een boog en pijlen en neemt het op tegen de angstaanjagende vraten.

En dan het kasteel zelf! Je zou denken dat ze daar wel veilig is, maar vergeet dat maar. Overal in het kasteel loeren gevaren. De Maagd is een belangrijke werktuig om in handen te krijgen! En wat dacht je van mannen met te veel macht en slechte bedoelingen? Ook die zijn er.

Dus, voor iedereen die houdt van spanning, mysterie en avontuur: dit boek zit er vol mee. Monsters die je de stuipen op het lijf jagen, geheime missies en een hoofdpersoon die laat zien dat ze niet zomaar over zich heen laat lopen. Maar let op: deze wereld is niet voor watjes! Niemand is veilig in deze gevaarlijke, fantastische wereld. Maar nogmaals: dit verhaal bevat heel veel romance. Dus weet waar je aan begint.

Mijn mening

Ik vind deze serie zeker een aanrader. Het grijpt me volledig met zijn bijzondere setting – een fantasy wereld vol met monsters die bloed drinken en gedaantewisselaars. Er is veel mysterie om samen met Poppy uit te puzzelen en te ontdekken. In feite is haar kennis over deze wereld niet veel groter dan onze kennis, omdat ze zo beschermd is opgevoed en haar kamer meestal niet uit mag. Samen met Poppy leren we deze wereld kennen.

Maar het verhaal gaat er niet altijd zachtzinnig aan toe. Daardoor blijft het ook erg spannend. De schrijver gaat niet zo beschermend om met haar personages.

Verder vind ik het verhaal best wel pikant. Terwijl ik dit schrijf ben ik al bezig met boek 2 en het wordt steeds duidelijker dat Poppy veel aan het inhalen is wat haar seksualiteit betreft.

Verder vind ik de Nederlandse verteller van het luisterboek zeker het vermelden waard. Ze heeft een zeer goede vertelstem!
Dit is deel 1 van deze serie en het bestaat uit twee boeken: Uit bloed en as – deel 1 & Uit bloed en as – deel 2.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

 • Bol.com: E-book en paperback in het Nederlands. (E-book gratis in Kobo plus voor abonnees).
 • Amazon.nl: Kindle en paperback in het Nederlands.
 • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
 • Amazon.nl: Kindle-editie en paperback in het Nederlands.
 • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
 • Nextory: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
 • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
 • iTunes: Luisterboek in het Engels en Ebook in het Nederlands.
 • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.
Recensie: New Adult fantasy, ‘Uit Bloed en As’ van Jennifer L. Armentrout. Een fantasy wereld vol met monsters die bloed drinken.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Nextory. Ik heb een proefabonnement genomen om Nextory te testen.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *