Zo lief als de dood

Titel: Zo lief als de dood
Titel Engels: As Good As Dead
Genre: YA, whodunnit, amateurdetective
Schrijver: Holly Jackson
Vertellers (Engels): Clare Corbett, Kristin Atherton en Jot Davies
Duur van het boek (Engels): 16 uur 55 minuten
Alle boeken van deze serie:

Recensie: In dit laatste deel van deze serie strijdt Pip Fitz-Amobi tegen een stalker en haar eigen trauma, wat leidt tot een spannend en emotioneel avontuur vol gevaar en onthullingen.

Samenvatting

“Zo lief als de dood” is het laatste deel van de A Good Girl’s Guide to Murder serie, geschreven door Holly Jackson. Het verhaal volgt Pip Fitz-Amobi, een jonge amateurdetective, die ditmaal zichzelf moet redden. In dit deel is Pip geen onschuldig schoolmeisje meer. Ze is beroemd geworden door haar podcasts en krijgt nu te maken met de gevolgen van haar eerdere onderzoeken. Pip worstelt met de traumatische ervaring van toen journalist Stanley voor haar ogen werd vermoord. Ze houdt haar angsten geheim en grijpt daarbij naar drugs om haar emoties aan te kunnen. Dan beseft ze dat zij een anonieme stalker heeft. Hij laat tekens voor haar achter, waardoor ze in eerste instantie paranoïde denkt te worden. Aan de andere kant is dit misschien wel precies wat ze nodig heeft om de kracht te vinden om zonder drugs een weg terug te vinden naar haar eigen leven. Terwijl Pip onderzoekt wie haar stalker zou kunnen zijn, komt ze weer terug bij het begin: de moord op Andie Bell. Tijdens haar eerdere onderzoek had ze niet alle geheimen van Andie ontdekt en had ze niet alle aanwijzingen die ze wel had achterhaald goed begrepen. Nu lijkt het alsof we in een cirkel zijn gegaan met deze serie en komen we weer uit bij het begin, en ditmaal zullen we meer ontdekken. Als Pip faalt, staat niet het leven van een ander op het spel, maar haar eigen leven!

Setting

Deze serie speelt zich af in de kleine, fictieve stad Kilton. Deze setting bepaalt de sfeer door de hele serie heen en vormt een belangrijke achtergrond voor de gebeurtenissen in de boeken. De stad is typerend voor veel kleine Amerikaanse steden en wordt gekenmerkt door een hechte gemeenschap, waarin iedereen elkaar lijkt te kennen. Dit zorgt ervoor dat persoonlijke connecties en relaties tussen de personages een sleutelrol spelen in de plot. Aan het begin van de serie leek de stad rustig, haast saai, maar er blijken aardig wat moordenaars zich al die jaren verborgen te hebben gehouden. Pip lijkt de magneet te zijn die ze allemaal naar de oppervlakte trekt.

Donkere toon

Met dit laatste boek krijgt de serie een donkere toon. De hoofdpersoon, Pippa Fitz-Amobi, is niet langer het onschuldige schoolmeisje uit de eerdere boeken. De titel van het boek lijkt nu sprekend op haar lijf geschreven te zijn: “A Good Girl’s Guide to Murder”. Destijds vond ik de titel niet helemaal passend, maar nu Pip steeds meer haar eigen onschuld achter zich laat, lijkt het alsof ze een gids volgt in de wereld van de moordenaars, gezien het aantal moordenaars waarmee ze te maken heeft gehad.

Dit boek begint met haar verandering. Door de gebeurtenissen uit de vorige delen is Pip getekend en draagt ze zowel zichtbare als onzichtbare littekens met zich mee. Dit deel duikt dieper in de psychologische impact van trauma en de gevolgen van haar eerdere onderzoeken. Het boek behandelt thema’s als wraak, vergelding en de morele dilemma’s waarmee Pip wordt geconfronteerd, waardoor het verhaal een volwassener en duisterder richting inslaat dan de eerste twee boeken.

Een afbeelding van een stalker.

Een stalker!

De donkere toon wordt verder versterkt door de introductie van een nieuwe dreiging: een stalker! Pippa’s strijd met een anonieme stalker en haar worsteling met haar trauma zorgen ervoor dat de serie ditmaal totaal anders aanvoelt. De sfeer van angst en een beklemmend, ontsporend gevoel overheerst het verhaal. Nu valt het me op hoe deze serie in elk boek een aspect van falen en onrecht in ons rechtssysteem belicht. In boek 1 gaat het over hoe Sal Singh ten onrechte als moordenaar is bestempeld, omdat de politie alleen op ‘geplante’ bewijzen afging en geen verder onderzoek deed. In boek 2 faalt het systeem wanneer een dader wordt vrijgesproken en zijn straf ontloopt. Nu, in het derde boek, hebben we te maken met een stalker, en het is algemeen bekend dat de politie in eerste instantie aangeeft (nog) niets te kunnen doen met de bedreigingen.

Mijn mening

Dit boek vond ik opvallend emotioneel. Het begin van het verhaal voelde al erg zwaar. De manier waarop de schrijver Pippa’s trauma belichtte en de talloze scènes waarin ze steeds weer herbeleeft hoe ze onder het bloed zat, drukten zwaar op mij. Naar mijn mening voerde de schrijver dit aspect te lang door in het verhaal. De beeldende beschrijvingen, met name elke pil die Pip neemt om haar traumatische emoties te onderdrukken, waren gedetailleerd. De introductie van de stalker bracht een grote wending in het verhaal, maar hier werd het voor mij pas echt intens. Zo kwam ik bij het moment waarop ik niet meer verder wilde luisteren omdat de emoties van het verhaal te overweldigend werden. Ik leef altijd volledig mee met de personages, ik zit er middenin, maar deze keer was het gevoel te intens om nog van het verhaal te kunnen genieten. Met nog twee uur te gaan in het luisterboek, heb ik besloten om het versneld af te spelen. Alleen zo kon ik het aan om het verhaal af te luisteren. Achteraf denk ik dat ik het liever als papieren boek of als E-book had gelezen (want ik wilde absoluut het einde weten!). De luisterversie maakte het, door de uitvoering van een al heftig verhaal, voor mij te donker en te drukkend. Maar begrijp me niet verkeerd, ook met dit boek blijf ik deze serie een aanrader vinden en ik vind dat de schrijver hier een geweldig verhaal vertelt, verdeeld over drie boeken. Alleen krijgt dit boek 1 ster minder van mij door de “te zware” uitvoering. Maar ik zeg er wel bij dat ik misschien anders had gereageerd als ik dit laatste boek niet had geluisterd, maar had gelezen.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met de leukste YA boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Zo lief als de dood is een YA whodunnit van Holly Jackson.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *