Kill Joy / Doodleuk

Titel: Doodleuk
Titel Engels: Kill Joy
Genre: YA, whodunnit, amateurdetective
Schrijver: Holly Jackson
Vertellers (Engels): Kristin Atherton en Richard Hughes
Duur van het boek (Engels): 2 uur 59 minuten
Alle boeken van deze serie:

Recensie: “Doodleuk” is een spannend detectiveverhaal waarin tiener Pippa Fitz-Amobi en haar vrienden een mysterieus moordspel spelen, waarbij de grens tussen spel en realiteit vervaagt.

Samenvatting van Doodleuk

Doodleuk is een detective avontuur dat zich afspeelt voor de gebeurtenissen uit het boek ‘Moordgids voor lieve meisjes’, dus als het ware boek 0.5. Pippa Fitz-Amobi brengt samen met haar vrienden Lauren, Cara, Zack, Connor en Ant een speciale avond door bij Connor. Ze spelen een moordmysterie-spel, begeleid door Connors broer die als gastheer dient, zodat ook Connor met zijn vrienden kan meedoen. Dit verhaal volgt het verloop van het spel. We volgen Pippa terwijl ze langzaam maar zeker ontdekt wat er zich die avond in het moordmysterie-spel heeft afgespeeld. Iedere ronde mogen de spelers een bladzijde in hun personageboek lezen, waardoor ze meer te weten komen over hun personage. Ze lezen wat ze moeten zeggen, hoe ze moeten reageren en welke eventuele andere opdrachten ze moeten uitvoeren.

Moordmysterie voor tieners

Dit is een ‘whodunnit’-verhaal waarin, verfrissend genoeg, niemand echt wordt vermoord, maar de schrijver weet toch een intense sfeer te creëren. Je leeft met Pippa mee terwijl ze in het spel haar rol als Celia omarmt, wat zorgt voor een meeslepende ervaring. Elke keer als ze bepaalde opdrachten of handelingen uitvoert, is de spanning voelbaar. Hoewel Pippa wel weet dat het slechts een spel is, vervagen de lijnen tussen spel en werkelijkheid vaak in het verhaal, wat een snijdende spanning teweegbrengt!

Setting

Het verhaal speelt zich ’s avonds af in het huis van Pippa’s vriend Connor. Deze setting creëert een gevoel van intimiteit; ze hebben het erg naar hun zin en genieten van elkaars gezelschap. Deze goede vrienden hebben veel plezier samen, maar de sfeer kan snel omslaan in spanning en angst. Aan het begin van het spel hebben ze allemaal hun telefoons moeten inleveren, wat pas in moeilijke momenten duidelijk maakt hoe belangrijk telefoons kunnen zijn. Uiteindelijk zijn ze slechts een groep tieners, ’s avonds alleen in een huis, zonder volwassenen die te hulp kunnen schieten.

Mijn mening

Dit boek is absoluut een aanrader – ik heb enorm genoten van het verhaal. Ik vind het een briljante draai aan het moordmysterie-genre: een moordmysterie zonder een echte moord, maar toch net zo spannend als andere moordmysteries. Dat heeft de schrijver ongelooflijk knap neergezet. Het is fascinerend hoe de schrijver je twee verhalen tegelijk vertelt: het verhaal van het moordmysterie-spel dat je ontdekt terwijl je het werkelijke verhaal volgt van Pippa en haar vrienden die ’s avonds alleen in een huis een spel spelen. De schrijver weet de spanning steeds weer op te voeren en verrast je prachtig in dit verhaal. Daardoor is het moordmysterie-spel absoluut niet voorspelbaar. Ik dacht dat ik tijdens het lezen wel kon raden wie de ‘moordenaar’ was, maar ik zat ernaast. Normaal gesproken vergis ik me alleen bij Agatha Christie-verhalen en zeker niet bij Young Adult mysteries. Een groot compliment voor Holly Jackson.

vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met de leukste YA boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Kill Joy is een YA whodunnit met een leuke twist van Holly Jackson.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *