Arwyn- Het pad van de Krijger

Titel: Arwyn deel 3: Het pad van de Krijger
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Arjan Wilschut
Verteller: Justus van Dillen
Duur van het boek: 4 uur 45 minuten
Alle boeken van de serie Arwyn:

Recensie: Deel 3 van de avonturen van Arwyn terwijl hij onderweg is naar het land van Legenden. Hij strijd met zijn innerlijke woede en ontdekt de ware betekenis van een krijger.

Samenvatting van het verhaal

Arwyn heeft in het eerste boek een banvloek gekregen omdat hij een belangrijke wet heeft overtreden. Nu is hij op zoek naar Aderyn in het land van de Legenden. Het is zijn wet die hij heeft gebroken en hij is de enige die de banvloek kan opheffen. Het pad van de krijger in het gebergte zou hem naar zijn doel moeten leiden.

In dit verhaal krijgt hij steeds vaker te maken met woedeaanvallen. Tijdens deze buien raakt hij zichzelf totaal kwijt, en de schade die hij daarbij aanricht, wordt steeds groter. De schaamte die hij naderhand voelt, is enorm. Hij kan niet begrijpen dat hij anderen met zoveel buitensporig geweld heeft behandeld, dat is niet wie hij is.

De reden voor zijn woede? In dit verhaal bevindt hij zich in een onrustig gebied. Er wonen stammen die in rust en vrede met hun omgeving omgaan en een rustig bestaan willen leiden, maar er is ook een stam die alles totaal anders aanpakt en het gebied wil overheersen. Bij deze laatste stam belandt hij, en hier heerst het recht van de sterkste. De stamleider ziet de mensen die tot zijn stam of huurleger behoren als een roedel wilde honden die je vooral ‘vals’ moet houden. Arwyn zit voorlopig vast op deze plek en ervaart hoe anders deze stam is. Ze hebben veel technologische vooruitgangen bedacht waardoor zij zo sterk zijn en daarmee ook zeer oorlogszuchtig. Hoewel zij hierdoor luxe zoals warmte in hun woningen en warm water hebben, wil hij hier toch voor geen goud blijven en wil hij zo snel mogelijk richting het pad van de Krijger gaan. Maar of hij het nou wilt of niet, hij is hier beland en zal hier zijn steentje moeten bijdragen.

Van stammen in bonte kleren tot krijgers in ijzer

In deze fantasywereld leven mensen op verschillende manieren. Hoewel we in boek één zijn begonnen in de stam van Arwyn, hebben we later ook kennisgemaakt met een grote stad vol hoge stenen huizen. Deze diversiteit zien we ook terug in dit verhaal. We komen stammen tegen die al verder zijn met hun technologie en het maken van wapens uit ijzer, zoals angstaanjagende harnassen. Aan de andere kant zijn er stammen die in kleine hutjes wonen en traditionele wapens zoals pijl en boog, bijlen en zwaarden gebruiken.

Woedeaanvallen

Het teken van de banneling speelt ook in dit deel een grote rol. Het teken begint Arwyn steeds meer te overheersen. Wanneer hij boos wordt, voelt hij het teken opvlammen; angst en woede borrelen op in zijn binnenste. In die momenten kan hij zich nog maar weinig herinneren van wat er gebeurt. Alleen schimmen en verschrikte gezichten blijven over in een vurige waas van woede voor zijn ogen. Wanneer hij eindelijk weer tot zichzelf komt, ziet hij de gevolgen van zijn woede-uitbarsting in de schrammen en wonden die hij anderen heeft toegebracht. Zelfs als zij degenen waren die hem aanvielen, voelt hij dat dit niet de persoon is die hij wil zijn. Elke keer dat hij toegeeft aan zijn boosheid, krijgt het Teken meer macht over hem en wordt hij meer een slaaf van het Kwaad.

Avontuurlijk verhaal

Dit verhaal neemt ons mee op een avontuur vol onverwachte wendingen. Hoewel Arwyn erop gebrand is zo snel mogelijk het pad van de Krijger te bewandelen, vindt hij zichzelf gevangen in een land van ijs, sneeuw, oorlog en verwoesting. Hij kruist paden met bondgenoten en vijanden, ieder met hun eigen verhalen. Voor Arwyn voelt dit alles aan als één groot oponthoud, een voortdurende uitstel van zijn werkelijke reisdoel. Hij raakt ongewild verstrikt in de levens van anderen, maar voor ons is dit weer een nieuw avontuur met nieuwe verrassingen vol gevaren, maar ook vol hoop en mogelijkheden.

De setting

De setting in dit verhaal is op momenten omhuld met mysterie. Zoals een donkere gestalte in Arwyns droom, die fluistert dat hij op hem heeft gewacht. Bomen, vol met roerloze kraaien die Arwyn aanstaren, wekken een gevoel van onrust op. En natuurlijk, het teken op zijn borst die de strijd van Goed en Kwaad weergeeft.

Mijn mening

Dit boek vormt een prima vervolg op de reis die Arwyn moet afleggen sinds zijn verbanning uit zijn stam. Centraal staan de woedeaanvallen die Arwyn ervaart, veroorzaakt door het teken van de banneling. Elke keer dat hij zijn boosheid de vrije loop laat, krijgt het teken meer invloed over hem. Dit is zeer tastbaar in het verhaal: Arwyn wordt ongekend sterk in zijn woede en kan het opnemen tegen meerdere krachtige strijders, maar hij veroorzaakt genadeloze pijn aan zijn tegenstanders, iets wat hij nooit zou doen als hij bij zinnen was.

Het is mooi om te ervaren hoe dit soort gedrag op een betekenisvolle manier in een fantasycontext wordt geplaatst, waardoor het onderwerp toegankelijk wordt gemaakt voor kinderen. De uitgebreide beschrijving van deze woedemomenten biedt kinderen een manier om over hun eigen boosheid te praten. In dat opzicht biedt dit boek een waardevolle kans om kinderen te begeleiden in het omgaan met deze emotie.

Daarnaast komt ook de innerlijke verandering van Arwyn naar voren. Hij voelt een toenemend ongeduld en denkt onaardige gedachten over mensen die hem juist helpen. Het lijkt alsof zijn innerlijke wereld steeds donkerder wordt.

Ik vind dit boek 3.5 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met de leukste kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Paperback en Ebook in het Nederlands.
  • Amazon.nl: Paperback en Kindle-editie in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands..
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands.
Recensie Arwyn- Het pad van de Krijger van Arjan Wilschut

Ik heb het boek deels als boek gelezen en deels in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *