Moordgids voor lieve meisjes

Titel: Moordgids voor lieve meisjes
Titel Engels: A Good Girl’s Guide to Murder
Genre: YA, whodunnit, amateurdetective
Schrijver: Holly Jackson
Vertellers (Nederlands): Wynn Heliczer, Dafne Holtland, Jolanda van den Berg, Louis van Beek, Phaedra Kwant, Maarten Smeele en Jurjen van Loon
Vertellers (Engels): Clare Corbett, Kristin Atherton, Olivia Forrest, Luke Poli en Jot Davies
Duur van het boek (Nederlands): 11 uur 55 minuten
Duur van het boek (Engels): 12 uur 56 minuten
Alle boeken van deze serie:

Recensie: Jonge scholiere onderzoekt oude moordzaak om onschuld van verdachte te bewijzen. Ze ontdekt geheimen die haar eigen leven in gevaar brengen.

Samenvatting van Moordgids voor lieve meisjes

Dit verhaal is een whodunnit voor Young Adults. Pippa Fitz-Amobi is het hoofdpersonage. Ze is een slimme en nieuwsgierige scholiere. Voor haar laatste schoolproject onderzoekt ze de mysterieuze dood van Andie Bell. Het boek begint met Pippa die haar aanvraag voor dit project uitwerkt.

Andie Bell was een tienermeisje uit haar stadje dat vijf jaar eerder verdween en vermoedelijk vermoord werd. De verdachte, Sal Singh, haar vriend met wie ze enkele maanden verkering had, pleegde kort daarna zelfmoord. Door zijn zelfmoord en een tekstbericht dat hij vlak daarvoor aan zijn vader stuurde, nam de gemeenschap aan dat hij schuldig was. Ook in de pers werd hij als schuldig bestempeld, waarmee de zaak gesloten leek.

Pippa gelooft echter niet in deze eenvoudige verklaring. Voor haar schoolproject duikt ze diep in het mysterie, interviewt betrokken personen en doorzoekt oude bewijzen. Ze staat er niet alleen voor, want Ravi Singh, de jongere broer van de verdachte Sal Singh, wil ook dat de waarheid eindelijk aan het licht komt. Hij heeft nooit geloofd dat zijn broer schuldig was, aangezien Sal altijd erg goed voor anderen was. Gaandeweg ontdekt Pippa meerdere geheimen en leugens van de betrokkenen. Haar onderzoek brengt niet alleen de waarheid over Andies dood aan het licht, maar brengt ook haar eigen leven in gevaar. Iemand maakt haar duidelijk dat ze moet stoppen met haar onderzoek!

Setting

Recensie: boek Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson.

Dit verhaal speelt zich af in een fictief klein stadje. De rol van de gemeenschap draagt bij aan de sfeer en de plot. Het stadje komt rustig en bijna idyllisch over, waarbij het ergste wat lijkt voor te komen, is dat de jeugd te hard rijdt. Dit biedt een bijzonder contrast wanneer Pippa het ene na het andere geheim ontdekt, waarbij veel mensen in de stad betrokken blijken te zijn. Haar stad lijkt zo vreedzaam, maar er worden donkere waarheden verborgen gehouden en er zijn onopgeloste mysteries die in de doofpot lijken te zijn gestopt.

Omdat de stad klein is, zijn de locaties van Pippa’s onderzoek beperkt. Ook de verdachten lijken aan elkaar gelinkt. In zo’n kleine stad heeft iedereen wel eens met elkaar te maken. Daardoor is de setting geconcentreerd en lijken alle ontdekkingen belangrijk voor de oplossing van het mysterie.

Een gemeenschap keert zich tegen een familie

Vanwege de zelfmoord van Sal Singh en het bericht dat hij kort daarvoor aan zijn vader stuurde, waarin hij schreef “ik was het, ik heb het gedaan”, beschouwden zowel de politie als de pers de zaak als afgerond. De gemeenschap ging hierin mee en behandelde de hele familie Singh alsof ze monsters waren. Hun ramen werden ingegooid, hun huis beklad en ze werden in het openbaar als paria’s behandeld. Ravi Singh heeft jaren geleden moeten stoppen met school, omdat hij ernstig gepest werd door zijn schoolgenoten. De gemeenschap nam wraak op deze familie voor de moord op de geliefde Andie Bell.

Pippa’s onderzoek

Pippa kiest deze zaak als onderwerp voor haar schoolproject omdat ze nooit heeft geloofd dat Sal Singh een moordenaar was. Omdat dit een schoolproject is, heeft ze een goede reden om onderzoek te doen en mensen te interviewen. Mensen zijn vaak bereid mee te werken aan een schoolproject, wat haar helpt meer te ontdekken.

Ze interviewt verschillende personen die betrokken zijn bij de zaak, waaronder de autoriteiten die de zaak hebben behandeld, maar ook vrienden, familieleden en kennissen van Andie en Sal.

Verder maakt ze gebruik van sociale media om informatie te verzamelen over de betrokkenen, met name over hun relaties en activiteiten rond de tijd van Andies verdwijning. Ze kan gelukkig nog wat bewijsmateriaal krijgen om te analyseren, waaronder de telefoon van Sal Singh. Ze zoekt naar dingen die niet kloppen of aanwijzingen die over het hoofd zijn gezien.

Ze houdt alles bij in een voortgangslogboek en eindigt ook vaak haar onderzoeksdag met een update van haar lijst met verdachten.

Hoe gaat een lief meisje te werk?

Gaandeweg in haar onderzoek merken we hoe Pippa verandert. Aan het begin van het verhaal is ze een ongelooflijk lief meisje, altijd bezig met haar schoolwerk en met moeite in staat om vrije dagen door te brengen zonder schoolbezigheden. Wanneer ze nerveus is, gooit ze allerlei vreemde feiten in het gesprek, wat soms vreemd overkomt.

Al snel gaat ze tijdens haar onderzoek op manieren te werk die voorheen wereldvreemd voor haar waren. Ze liegt tegen de mensen om haar heen, zodat ze zich geen zorgen maken, of ze liegt tijdens interviews om meer informatie te krijgen. Ze doet zelfs aan catfishing om informatie te verzamelen. Sommige mensen die ze verdacht vindt, zet ze onder druk en verzamelt in sommige gevallen vooraf chantagemateriaal om meer informatie te verkrijgen. Ze is zelfs niet vies van inbreken om zo aan bewijsmateriaal te komen!

Whodunnit

De schrijver houdt je, samen met Pip, lange tijd aan het gissen over de identiteit van de moordenaar. Er zijn meerdere personen die mogelijk de dader zijn. Zo hadden ze allemaal geen alibi en beschikten over een motief voor de moord.

Bovendien komen meerdere personages zeer verdacht over. De schrijver weet telkens de aandacht op een ander personage te vestigen. Ook blijven er steeds meer speculaties mogelijk: Is Andie wel echt dood? Waarom is haar lichaam dan nog steeds niet gevonden? Hebben meerdere mensen samengewerkt?

Discriminatie 

Net als het feit dat de media een rol heeft gespeeld bij het bestempelen van Sal Singh als misdadiger, zelfs zonder dat hij zich kon verdedigen, speelt ook afkomst en huidskleur een rol in dit verhaal.

Zijn Indiase afkomst wordt zelfs genoemd als een reden waarom hij de moordenaar zou kunnen zijn. Er wordt gesuggereerd dat in zijn cultuur vrouwen niet goed behandeld worden. Bovendien worden de verschillen tussen wit en gekleurd benadrukt wanneer Ravi en Pip op het punt staan in te breken. Als ze betrapt worden, zal het voor een wit meisje als Pip waarschijnlijk minder ernstige gevolgen hebben dan voor een bruine jongen als Ravi. Pip denkt ook na over de uitdagingen die ze ondervindt wanneer ze met haar donkergekleurde stiefvader op stap is. Mensen reageren soms vreemd bij het zien van een oudere gekleurde man met een wit meisje, en hebben moeite te begrijpen dat zij vader en (stief)dochter zijn.

Bekijk de korte book trailer hieronder.

Mijn mening

Ik vind dit boek zeker een aanrader, vooral het luisterboek (ik heb de Engelse versie geluisterd). Het luisterboek begint met een gevoel van audioavontuur, waarbij je Pip haar voorstel voor haar schoolproject hoort invullen. De vragen voor het project worden met een mechanische stem voorgelezen, en je hoort Pip hardop antwoorden terwijl je haar de antwoorden hoort schrijven. Dit voegt veel toe aan de leesbeleving, net als wanneer Pip in haar logboek noteert. Er is een duidelijk verschil in hoe het verhaal wordt gebracht wanneer ze aan haar project werkt en wanneer ze dingen beleeft.

Het verhaal weet de spanning goed vast te houden. Ik was bang dat het verhaal erg voorspelbaar zou zijn, want na drie uur luisteren was ik ervan overtuigd te weten wie de moordenaar was. Gelukkig stelde de schrijver hierin absoluut niet teleur. De schrijver brengt vaak plotwendingen in het verhaal, waardoor de spanning erin blijft. Als lezer krijg je voldoende aanwijzingen om mee te denken over de oplossing van het mysterie. Ik heb zelfs overwogen om aantekeningen te maken, maar besloot dat het een goede oefening voor mijn hersenen zou zijn om enkele opvallende details goed te onthouden.

Het hoofdpersonage Pippa is leuk, slim, vastberaden en sympathiek. Ze is een boeiend personage. De thema’s roddels, geruchten en de effecten van vooroordelen en onrecht komen voelbaar aan bod in dit boek.

Toen ik het verhaal uit had, bleek dat dit boek deel uitmaakt van een serie. Ik vind dit verhaal zo goed dat ik graag de andere boeken wil lezen.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met de leukste YA boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Moordgids voor lieve meisjes is een YA whodunnit van Holly Jackson.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *