Good Girl, Bad Blood

Titel: Lief meisje, kwaad bloed
Titel Engels: Good Girl, Bad Blood
Genre: YA, whodunnit, amateurdetective
Schrijver: Holly Jackson
Vertellers (Engels): Clare Corbett, Kristin Atherton, Luke Poli, Jot Davies, Maryam Grace en Richard Hughes
Duur van het boek (Engels): 11 uur 45 minuten
Alle boeken van deze serie:

Recensie: Boek 2 van deze serie: de slimme tiener Pip onderzoekt de verdwijning van een vriend, terwijl ze worstelt met de gevolgen van haar vorige zaak en de druk van sociale media.

Samenvatting van Good Girl, Bad Blood

“Good Girl, Bad Blood” is een spannende young adult thriller, geschreven door Holly Jackson. Dit boek is het vervolg op haar debuutroman “A Good Girl’s Guide to Murder”. We volgen opnieuw de slimme en vastberaden Pip Fitz-Amobi, die ditmaal de verdwenen broer van haar beste vriend probeert te vinden. Via haar true-crime podcast krijgt Pip snel meer informatie, waarmee ze hoopt Jamie, de broer van haar vriend Connor, sneller op te sporen. Pip en Connor proberen samen te achterhalen waar Jamie was op de avond van zijn verdwijning. Dankzij de vele foto’s die ze ontvangen via haar oproep, kunnen ze zijn locatie gedurende de avond achterhalen om zo een tijdlijn te maken. Gelukkig is Pip behendig met verschillende apparaten en software, wat hen helpt extra informatie over Jamie te vinden. Uiteindelijk beseft Pip dat het een race tegen de klok is. Bij vermiste personen waarbij een misdrijf wordt vermoed, is het belangrijk ze zo snel mogelijk te vinden. Naarmate de dagen verstrijken, zoek je niet meer naar de persoon, maar kun je alleen nog hopen een lichaam te vinden.

Setting

Net als in het eerste boek speelt het verhaal zich af in de kleine stad Kilton. Ditmaal zijn veel bewoners van de stad geschrokken van de verstoorde rust door Pips onderzoek in het eerste boek en van wat ze destijds heeft ontdekt. Sommige mensen zijn hierdoor zelfs vertrokken, terwijl anderen Pip kwalijk nemen dat zij de rust in de stad heeft verstoord. De druk van deze gemeenschap is zeer voelbaar in de stad en komt ook in dit verhaal naar voren. Dit draagt bij aan de sfeer en spanning van het verhaal. De hechte band tussen Pip en de familie van de vermiste Jamie is van groot belang in dit verhaal. Bovendien spelen alle mensen die zij interviewt een rol in deze gemeenschap, die zich snel tegen iemand kan keren.

De nadelen van social media

In dit boek begint Pip met haar true-crime podcast, waarbij het eerste seizoen gebaseerd is op haar onderzoek uit het eerste boek. De gebeurtenissen in dit boek vormen het tweede seizoen van haar podcast. Hierdoor verloopt haar onderzoek anders dan in het eerste boek, aangezien ze nu een redelijk bekende persoonlijkheid is geworden. De hele wereld heeft een mening over Pip en haar onderzoek en die steken ze totaal niet onder stoelen en banken. Niet alleen ontvangt ze regelmatig doodsbedreigingen en andere onaangename reacties op haar podcast, maar mensen verzinnen ook allerlei theorieën en verdraaien de waarheid. Het wordt pas echt zwaar wanneer zelfs haar eigen vrienden in deze gemene leugens gaan geloven. In dit boek leer je een belangrijke les: lees nooit de reacties! Maar wat als je omgeving dat wel doet en die reacties ook nog eens serieus neemt?

En de politie dan?

Waarom is Pip degene die op zoek gaat naar de vermiste Jamie? Is dit niet een taak voor de politie? Natuurlijk zou dit een taak van de politie moeten zijn, maar in dit verhaal kampt de politie met onderbezetting. Ze zijn volledig in beslag genomen door de vermissing van een jong kind, een zaak die door de politie als hoog risico wordt beschouwd. De vermissing van Jamie, die al vaker zonder bericht van huis is weggebleven, wordt daarentegen als een laagrisicogeval behandeld. Als Pip niet naar Jamie op zoek gaat, zal niemand dat doen.

Trauma en onrecht!

De thema’s trauma en een sterk gevoel van onrecht komen nadrukkelijk naar voren in dit verhaal. Ten eerste is duidelijk dat Pip niet ongeschonden uit haar avontuur in het eerste deel is gekomen. De ontvoering van haar hond in dat deel weegt zwaar op haar geweten. Ook het besef dat niet alleen haar hond, maar haar hele familie slachtoffer van een misdrijf had kunnen worden, omdat zij zo vastberaden was in haar onderzoek, laat haar niet los. Ze voelt zich nog steeds kwetsbaar, vooral omdat ze heeft geleerd dat je aan iemands woorden niet kunt horen of die persoon een moordenaar is. Sommige vaders (van haar vrienden) vindt ze nu eng, terwijl de vader die ze het meest vertrouwde, een moordenaar bleek te zijn! Andere personages, zoals haar beste vriendin Cara, hebben ook hun eigen trauma’s waarmee ze moeten leren leven. Daarnaast wordt het vertrouwen in de politie en het rechtssysteem ter discussie gesteld. Dit systeem, dat bescherming zou moeten bieden aan de burgers, is niet onfeilbaar. Wat moeten wij als burgers dan doen? Hoe gaan we om met onrecht als het systeem faalt? Waar ligt de grens van wat acceptabel is?

Mijn mening

Ik vind dit een uitstekend vervolg op deel 1 en ik vind deze serie zeker een aanrader. De boeken 0.5, 1 en 2 bieden stuk voor stuk een boeiend verhaal over het leven en de ontwikkeling van Pip Fitz-Amobi. In boek 0.5 ontdekken we hoe zij is geworden wie ze nu is: een amateurdetective. Dit boek is net zo spannend geschreven als het eerste deel en voelt niet aan als een herhaling van avontuur, wat vaak het geval is bij veel andere series. Je merkt hoe goed de schrijver is in het opzetten van een serie. Hoewel het verhaal nu wel weer draait om een onderzoek, behandelt het toch andere thema’s. Pip is niet meer dezelfde persoon als in boek 1. Ze verandert, zoals je dat bij elke jongvolwassene kunt verwachten. Haar ontwikkeling verloopt alleen niet zo soepel als bij de meeste jongeren, door de zware last die ze draagt. Ze neemt de verantwoordelijkheid voor het leven van een vriend op zich, een taak die normaal gesproken voor volwassen en getrainde politiemensen is weggelegd. Zelfs zij kampen soms met trauma’s die ze tijdens hun werk oplopen. Pips onbezorgde karakter en het beeld van het “lieve meisje” zijn niet langer op haar van toepassing, maar ze worstelt met de acceptatie hiervan. Wat zullen anderen nu van haar denken? Deze vraag is herkenbaar voor veel mensen, vooral voor jongvolwassenen. Dit is slechts één voorbeeld van de sterke insteek van dit deel van de serie. Er worden meer herkenbare thema’s aangesneden, zoals “catfishing”, die het verhaal een unieke draai geven. Nu heb ik nog één boek te gaan in deze serie. Ik ben erg benieuwd: krijgen we een ontknoping en afronding, of moet ik daarna wachten op een vervolg? Maar dat is altijd de vraag, toch? Hoe dan ook, deze serie is een aanrader!

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met de leukste YA boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Paperback en Ebook in het Nederlands en luisterboek in het Engels. Ebook en luisterboek is gratis in Kobo Plus voor abonnees.
  • Amazon.nl: Paperback en Kindle-editie in het Nederlands.
  • Storytel: Ebook in het Nederlands. Luisterboek in het Engels.
  • Nextory: Luisterboek in het Engels.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Engels.
  • iTunes: Luisterboek en Ebook in het Engels.
  • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.
Recensie: Lief meisje, kwaad bloed is een YA whodunnit van Holly Jackson.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd en in het Nederlands als Ebook gelezen met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *