Hoeksteen van de Foundation

Titel: Hoeksteen van de Foundation
Titel Engels: Foundation’s edge
Genre: Science Fiction
Schrijver: Isaac Asimov
Verteller: Scott Brick
Duur van het boek: 16 uur 14 minuten
Alle boeken van de Foundation serie:

Het verhaal van De tweede Foundation

Dit is deel 4 van een Science Fiction verhaal die zich afspeelt in de verre, verre toekomst. Dit verhaal is pas veel later geschreven door de schrijver. In dit verhaal verbindt hij zijn Foundation serie met zijn verschillende andere series, waardoor hij één groot universum creëert. 
In dit boek is het nog maar de vraag of het plan van Hari Seldon nog wel werkt. Is er niet al te veel gebeurd, waardoor ze al te ver afgeweken zijn van het plan?

Op Terminus laat de politicus Golan Trevize weten dat de Tweede Foundation nog steeds bestaat en actief is. Ze hebben ze toch niet allemaal verslagen! Hierdoor belandt hij in de problemen en wordt hij verbannen.
Op Trantor ontstaat er commotie wanneer de mensen van de Tweede Foundation een sterkere organisatie dan zijzelf ontdekken. Eén ding weten ze zeker: het draait allemaal om Golan Trevize! De geheimzinnige organisatie (die ze ” anti mules” noemen) gebruiken de verbannen politicus voor hun plan.

In dit verhaal staat de strijd centraal tussen de Foundation die ongeduldig wordt en nu al een galactisch rijk wil stichten en het Seldon plan los wil laten, omdat Hari Seldon niet heeft voorzien hoe snel ze zich technologisch hebben ontwikkeld. De Tweede Foundation doet nog steeds zijn best om ervoor te zorgen dat Seldons plan uitkomt, want zij zullen dan de daadwerkelijke machthebbers zijn, terwijl het alleen maar lijkt alsof de Foundation de baas is. En een derde geheime organisatie doet zijn intrede in dit verhaal. Willen zij net als de rest de baas worden van het galactisch rijk?
Alles draait om Golan Trevize. Iedereen houdt hem in de gaten. Golan zelf trekt zijn eigen plan. Hij heeft besloten Janov Pelorat te helpen om de aarde te vinden. Pelorat wil het planeet vinden waar de mensheid vandaan komt. Deze taak is enorm lastig, omdat de kennis vergeten is geraakt. Het is nu een soort mythe geworden. De aarde schijnt uit de ruimte te zijn verdwenen. Je kan er niet meer naartoe. Het is alleen nog maar toegankelijk via “hyperspace”.
Bekijk een inkijkexemplaar van het boek.

Te koop bij Bol.com:

Het verhaal van deze serie is verfilmd tot een serie op Apple TV+. Bekijk de trailer van het eerste seizoen van de serie in de video hieronder.

Get it on Apple TV

Verteller

Ik ben zeer tevreden over de vele personagestemmen van deze verteller. Ik vind deze versie een goed waard.

Mijn mening

Ik vond het boek aan het begin best traag en hier en daar ook wel saai. Er moest veel worden opgezet. Het verhaal gaat ook een andere richting in dan de vorige drie boeken. Waar de boeken toen vooral draaiden om Hari Seldons plan en de vraag of het plan zal slagen en de verhalen vooral gebeurtenissen in de loop der tijd van het plan waren, krijgen we nu een compleet ander verhaal waarbij het plan een bijrol lijkt te spelen.
Hoewel de mensen nog steeds heilig in Seldons plan lijken te geloven, trekken ze toch allemaal hun eigen plan en zijn ze allen ervan overtuigd dat het hen wel zal lukken, omdat Hari Seldon destijds geen rekening met hun huidige situatie heeft gehouden (oftewel, zo heilig is het plan niet meer!).
Later in het verhaal wordt het boek steeds beter. Als ik dit boek moet beoordelen zeg ik: het begin van het boek vind ik 3 van de 5 sterren waard en het einde vind ik 4 van de 5 sterren waard. Aangezien vooral het einde je het meest bijblijft wordt het dus 4 van de 5 sterren.

Vrouwen spelen een grote rol in het verhaal. Het is duidelijk te merken dat dit boek veel later is geschreven dan de eerste drie en dat de schrijver met zijn tijd mee is gegaan.

In dit boek koppelt de schrijver deze serie aan zijn andere series. Ik merk dat ik daarom de behoefte heb om deze serie in een andere volgorde te vervolgen. Ik weet nog niet wat de beste volgorde zal zijn, maar hoe verder ik kom in al zijn series, hoe beter ik het kan beoordelen. Ik zal de volgorde van de boeken hierboven aanpassen en proberen een juiste volgorde te geven van deze series als een compleet geheel. In het nawoord van dit boek noemde hij al enkele van zijn andere boeken en legde hij uit hoe ze in relatie staan met de Foundation serie.

Bekijk meer Science Fiction boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Hoeksteen van de Foundation van Isaac Asimov

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *