De Foundation en het Imperium

Titel: De Foundation en het Imperium
Genre: Science Fiction
Schrijver: Isaac Asimov
Verteller: William Hope
Duur van het boek: 9 uur 33 minuten
Alle boeken van de Foundation serie:

Het verhaal van De Foundation en het Imperium

Dit is deel 2 van een Science Fiction verhaal die zich afspeelt in de verre, verre toekomst. In deel 1 hebben we meegemaakt hoe Hari Seldon de Foundation heeft opgericht met de bedoeling de mensheid te helpen om na 1000 jaar leed, als gevolg van het instorten van het koninkrijk, weer terug te kunnen keren tot een groot rijk waarin het leven er voor de mensheid beter voor staat.
Om dat te bereiken heeft hij met behulp van psychohistory (een nieuwe wetenschap) tot in detail berekend met welke omstandigheden zijn Foundation te maken zouden kunnen hebben en wat ervoor nodig is om de problemen te weerstaan en op het juiste pad te blijven richting het vormen van een groot rijk. In boek 1 draaide het vooral om “Seldon helpt hen die zichzelf helpen”. Zodra de Foundation in gevaar kwam, stond iemand op en nam het op zich om het gevaar het hoofd te bieden. Met de oplossing van elk probleem werd de Foundation groter, sterker en wisten ze hun invloed steeds verder uit te breiden.

In dit boek is de Foundation al behoorlijk groot en machtig, maar is het rijk vervormd. Terwijl in boek 1 vooral de tirannen verslagen moesten worden en de Foundation juist de kwaliteit van het leven van de mensheid verbeterde voor de eigen planeet, maar ook voor de andere gebieden die zich bij hen aansloten, is alles nu volkomen anders.
In dit boek zijn de machthebbers, van de Foundation zelf, de tirannen die zichzelf verrijken ten koste van mensenlevens. Overwonnen gebieden worden onderdrukt en uitgeknepen, mensen die hun levens in de waagschaal hebben gelegd om het rijk te redden eindigen hun levens in slavenmijnen, enz.
En toch is iedereen in het stelsel ervan overtuigd dat de Foundation onoverwinnelijk is. Seldon heeft alles zo gecalculeerd en zo opgesteld dat zelfs na honderden jaren, de Foundation in staat zal zijn om elk gevaar te overleven. De vijanden van de Foundation zijn gedoemd te falen, omdat Seldon daarvoor heeft gezorgd. Er is niets dat iemand kan doen om hier verandering in te brengen.
Deze overtuiging kan geruststellend werken, maar het heeft ook een grote valkuil: als de Foundation niet langer bereid is om mogelijke gevaren te onderzoeken en aan te pakken (omdat ze denken dat Seldon alles al voor hen heeft geregeld), komt het dan wel echt goed? Is het verstandig om 100% te rekenen op een plan gemaakt door een persoon die al honderden jaren dood is? Wat als er zich een situatie voordoet die niet door Seldon is voorzien?
En hoe zit dat met een tweede Foundation? Blijkbaar vond Seldon het zelf ook erg riskant om de hoop voor de mensheid op de schouders van maar één Foundation te plaatsen. Stel dat het binnen 1000 jaar toch mis gaat. Twee Foundations stichten biedt meer kans op een gewenste uitslag in de toekomst. Dus als Seldon het zelf nodig vond om niet al zijn vertrouwen in maar één Foundation te plaatsen, is het dan wel zo verstandig om na al die tijd nog steeds blind op zijn plan te vertrouwen?

Dit boek biedt twee avonturen die de toekomst van het rijk zullen bepalen. In beide verhalen staat centraal hoe deze gevaarlijke situaties in relatie staan met Seldons plan en zijn berekening om de toekomst te voorspellen, te plannen en vast te stellen.

Te koop bij Bol.com:

Dit verhaal is verfilmd tot een serie op Apple TV+. Bekijk de trailer van het eerste seizoen van de serie in de video hieronder.

Get it on Apple TV

Verteller

Ik ben zeer tevreden over de vele personagestemmen van deze verteller. Ik vind deze versie een goed waard. Het klinkt hier en daar zelfs beter dan bij boek 1.

Mijn mening

Ik vind dit boek een aanrader en hiermee ook deze serie (ten minste, tot nu toe!). Dit boek is een geweldig vervolg op boek 1 en ik vind het verhaal zelfs nog beter. Waar ik bij boek 1 vooral moeite had met de vele verhalen, de grote sprongen in tijd en maar steeds nieuwe personages moeten leren kennen, biedt dit boek twee verhalen en zijn de verhalen veel uitgebreider van opzet. Dit verhaal is anders van vorm en van richting. Waar je in boek 1 het idee kreeg dat alles draaide om de “slimme plannen”, is dat in dit boek absoluut niet het geval. De personages tasten volkomen in het duister en er gaan maanden voorbij zonder dat ze ook maar iets geleerd of bereikt hebben om het gevaar het hoofd te kunnen bieden.

Ik moet toegeven dat ik me door de schrijver flink heb laten afleiden. Normaal gesproken vind ik boeken erg voorspelbaar en weet ik al vrijwel in het begin een groot deel van hoe het verhaal zal eindigen en de geplande verrassingen. Hoewel ik ook nu weer al best vroeg een idee zag aankomen, moest het toch voor me worden uitgekauwd door de schrijver, voordat ik het ditmaal allemaal begreep. Ik ben benieuwd hoe dit voor andere lezers zal zijn. Zullen veel lezers zich net als ik laten verrassen aan het einde of ben ik toch niet zo scherp van geest als ik dacht?

De rol van vrouwen is best opvallend in deze serie. Het is duidelijk dat “een sterke vrouw” die zich gelijkwaardig voelt aan de mannen om haar heen en ook zo wordt behandeld, een buitengewoon verschijnsel is.

Ik geef dit boek 5 van de 5 sterren.

Bekijk meer Science Fiction boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

De Foundation en het Imperium van Isaac Asimov

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *