Foundation

Titel: Foundation
Genre: Science Fiction
Schrijver: Isaac Asimov
Verteller: William Hope
Duur van het boek: 8 uur 56 minuten
Alle boeken van de Foundation serie:

  • Prelude op de Foundation – Prelude to Foundation (boek 0.5)
  • De Foundation – Foundation
  • De Foundation en het Imperium – Foundation and Empire
  • De tweede Foundation – Second Foundation
  • Hoeksteen van de Foundation – Foundation’s edge
  • De Foundation en Aarde – Foundation and Earth
  • De Foundation voorwaarts – Forward the Foundation

Het verhaal van Foundation

Dit is een Science Fiction verhaal die zich afspeelt in de verre, verre toekomst. Het verhaal speelt zich zo ver in de toekomst af, dat de mensheid niet meer weet van welk planeet ze oorspronkelijk vandaan komt. Het verhaal begint in een tijd waarin een galactisch koninkrijk op zijn toppunt lijkt. Hoewel het allemaal zo geweldig lijkt te gaan is er een soort beweging gaande onder leiding van Hari Seldon. Seldon is een wiskundige en psycholoog, maar beoefent een soort nieuwe wetenschap genaamd psychohistory. Door deze wetenschap zou het mogelijk zijn om met behulp van wiskundige formules alle mogelijke ontwikkelingen van grote gemeenschappen te berekenen. Door dit toe te passen heeft Hari Seldon ontdekt dat het koninkrijk uiteen zal vallen over enkele honderden jaren. De mensheid zal hierdoor gestort worden in chaos en terugvallen op het gedrag van barbaren. Meerdere tienduizenden jaren lang zal de mensheid lijden in deze periode.
Seldon heeft een plan uitgedacht en wiskundig berekend waarmee de mensheid niet zo lang in ellende hoeft te leven, maar al na slechts 1000 jaar weer terug kan keren naar een fatsoenlijke beschaving in een nieuw galactisch rijk.
De val van het rijk en alle ellende is niet te voorkomen. Hij kan alleen maar deze periode verkorten tot 1000 jaar op zijn best.
Deze doemdenkerij zou hem de kop kunnen kosten, maar in het kader van een milde straf, wordt hij samen met zijn team en ieder lid van zijn beweging, inclusief hun hele gezin (ruim 100.000 mensen!) verbannen naar het planeet Terminus in een uithoek van het melkwegstelsel.
Dit begint al goed, want dit is precies waarop Hari Seldon had gehoopt! Hoe had hij in zijn eentje alle 100.000 mensen zover gekregen om met hem mee te gaan naar een planeet, waar niets te vinden is in een uithoek waar niemand zou willen zijn?!
Op het planeet zullen ze allen werken aan het verzamelen van informatie in de vorm van een galactische encyclopedie waarmee ze de mensheid in de toekomst te hulp kunnen schieten en hen te helpen hun tijd van kommer en kwel te verkorten.
De mensheid helpen met een encyclopedie? Werkelijk?! Nee niet echt, maar niemand mocht weten wat Seldon daadwerkelijk in de planning had. Als hij te veel van zijn plannen zou vertellen wordt de kans steeds kleiner dat zijn plan zal werken. Hij moet de variabelen bij de berekening van zijn plan zo klein mogelijk houden om een gewenste uitslag te garanderen. Dus heeft hij helemaal uitgedokterd hoe hij deze verbannen samenleving op een arme planeet meer dan 1000 jaar lang kan dwingen om zijn plan te volgen zonder zijn plan aan hen te vertellen.
In dit boek krijgen we na de inleiding (de start van “de Foundation”) vier verhalen die zich steeds verder in de toekomst afspelen, waarbij de samenleving op Terminus steeds te maken krijgt met problemen die Seldon voor ze heeft bedacht, voorzien en berekend om ze volgens zijn plan te leiden naar een nieuw galactisch rijk.

Te koop bij Bol.com:

Dit verhaal is verfilmd tot een serie op Apple TV+. Bekijk de trailer van de serie in de video hieronder.

Get it on Apple TV

Verteller

De verteller vertelt de vier verhalen over de foundation inclusief de inleiding. Dat houdt in dat hij veel personages moet vertolken. Dat doet hij aardig goed met verschillende stemmen voor de verschillende personages. Eén enkele keer zat hij ernaast met zijn stem. Een man moest toen ouder dan de ander klinken en dat bracht hij niet goed over, maar verder was ik zeer tevreden over zijn personagestemmen. Ik vind deze versie een goed waard.

Mijn mening

Ik vind dit boek wel een aanrader en vind dit een prima begin van deze serie. Hier en daar heb ik wel wat kritische puntjes, maar over het algemeen vind ik het zeker een heel goed verhaal.
Het verhaal is zeer interessant en origineel. Het idee dat een man de val van een machtig koninkrijk en de gevolgen ervan tot in de punten heeft kunnen berekenen en daarbij zelfs een plan van ruim 1000 jaar lang heeft bedacht is erg bijzonder.

De vier verhalen die zich volgens zijn plan afspelen bieden interessante personages en indrukwekkende gebeurtenissen. Het is mooi hoe de evolutie van controle over de mensheid in de vier verhalen aan bod komt. Het is de bedoeling van Hari Seldon dat “de Foundation” niet alleen alle kommer en kwel zoveel mogelijk bespaard zal blijven, maar dat zij de gebroken en gekwelde werelden om hen heen weet te onderwerpen of dusdanig aan haar te binden dat ze na het duizendjarenplan één groot machtig rijk zullen vormen waarmee het leiden van de mensheid eerder ten einde zal zijn dan de 30.000 jaren van ellende die hen anders staan te wachten. Om ervoor te zorgen dat de Foundation niet aangevallen en overheerst zal worden bedenken de personages hun eigen “plannetjes” waarbij ze (voor ons bekende) middelen inzetten met als doel de andere werelden te onderwerpen of op een andere wijze in toom te houden. Hoewel ze inmiddels wel weten wat Hari Seldon daadwerkelijk heeft bedoeld, krijgen ze geen verdere kennis over wat hen allemaal te wachten staat en hoe ze dit, volgens zijn plan, kunnen aanpakken. Ze zullen zelf met hun eigen opgedane kennis moeten komen en hun eigen plannen in werking moeten stellen.

Er komen veel intriges aan bod in het verhaal en ik vind het geweldig wanneer aan het einde van een verhaal aan de orde komt hoe de daden en plannen van de personages zich ontvouwen. Dit doet me erg denken aan de plannen uit de serie van De Kraaien van Leigh Bardugo. Als je in die serie genoot van alle “plannetjes” dan weet ik zeker dat je van dit boek zal smullen.

 Wel heb ik enkele kritische punten:

  • Dit vind ik ongeloofwaardig: de mensheid is vergeten dat ze afkomstig zijn van de planeet Aarde, maar ze kunnen nog wel een verrader benoemen met het feit dat hij zijn spreekwoordelijke 30 zilverstukken gaat halen? Dus een feit waarvan de volledige mensheid op de hoogte was (we leven hier op planeet Aarde) is in dit verhaal in vergetelheid geraakt, maar een verhaal uit de bijbel, waarin niet eens de hele mensheid geloofde is wel onthouden gebleven? Beetje jammer!
  • De sprongen in tijd zijn vaak onduidelijk. Soms wordt er gesproken over miljarden jaren en dan lijkt het weer 30.000 jaar te zijn. Ook speelt het eerste verhaal zich 50 jaar in de toekomst af, maar de samenleving is gegroeid van 100.000 naar een miljoen en veel is vergeten in die 50 jaar. Algemene kennis over de Foundation is in die 50 jaar geheel verdwenen. Hoe dan? Na 50 jaar kan een nieuwe generatie toch niet geheel onwetend zijn. Hebben ze dan daadwerkelijk zo weinig meegekregen van hun ouders?
  • Zit je net lekker in het verhaal van een personage, spring je plotseling weer naar de toekomst en moet je weer je best doen om de namen van nieuwe personages te onthouden en moet je weer van voor af aan beginnen met je betrokken te voelen bij de personages.

Ik geef dit boek 5 van de 5 sterren.

Bekijk meer Science Fiction boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Foundation van Isaac Asimov is een Science Fiction serie.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *