De waanzinnige tandarts

Titel: De waanzinnige tandarts
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: David Walliams 
Verteller: David Walliams, Nitin Ganatra, Jocelyn Jee Esien
Duur van het boek: 4 uur 46 minuten

Het verhaal van De waanzinnige tandarts

Dit verhaal gaat over een zeer bijzondere gebeurtenis in de stad waar Alfie woont.
Alfie is een arme jongen. Hij zorgt voor zijn vader die zeer ziek is geworden door zijn werk in de steenkoolmijn. Zijn longen zijn zo ernstig aangetast dat hij in een rolstoel zit en niet meer kan werken. Dat is dan ook gelijk de reden dat ze ongelooflijk arm zijn. Ze zijn zo arm dat hun avondmaal puur bestaat uit lekkers die Alfie soms krijgt van de plaatselijke kioskhouder Raj.

Dit verhaal gaat over Alfie en de nieuwe tandarts in de stad. Alfie is al 6 jaar lang niet naar de tandarts geweest. Zes jaar geleden heeft hij een zeer traumatische ervaring opgedaan in de tandartsstoel en sindsdien is hij erg succesvol in het ontlopen van zijn tandartsbezoeken. Dit is goed te zien aan zijn gebit! Al zijn tanden zijn ongezond gekleurd en/of verrot en de tanden die dat niet zijn, is hij al lang kwijt geraakt.
De nieuwe tandarts maakt zijn angst er ook niet makkelijker op: ze ziet er behoorlijk eng uit en de snoepjes die ze uitdeelt aan de kinderen zorgen voor een onaangename verrassing. Gelukkig is hij een pro in het ontwijken van de tandarts!
Maar dan duikt een maatschappelijk werker op in zijn huis om hen te helpen. Of ze echt behulpzaam is? Zeg jij het maar! Eerst eet ze al hun koekjes (oftewel hun avondeten) op en dan neemt ze het op zich om hem naar de nieuwe tandarts te brengen. Ze vindt dat zijn gebit absoluut toe is aan verzorging (daarin heeft ze wel gelijk!).
Ondertussen is een vriendin, Gabz (NIET zijn vriendin!) een onderzoek begonnen. Ze wil weten wat er aan de hand is met de nieuwe tandarts en de gruwelijke gebeurtenissen die ’s avonds plaats vinden met de tanden van de kinderen in de stad.
En zo krijgen we een gruwelijk spannend avontuur waarbij Alfie nog harder zijn best doet om een tandartsbezoek te vermijden (alsof zijn leven ervan af hangt!)
Dit boek past zeer goed bij thema beroepen.

Te koop bij Bol.com

Bekijk hieronder een kort fragment over het boek. De schrijver zelf leest het boek voor en aangezien hij ook de hoofdverteller is van de luisterversie, hoor je gelijk hoe dit verhaal klinkt.

Verteller

Ik vind deze uitvoering een goed waard. De Engelse versie wordt voorgelezen door de schrijver zelf en hij doet het enorm goed. Bekijk de korte video hierboven om te horen hoe goed hij klinkt. De andere stemmen (de maatschappelijk werker en Gabz, klinken ook geweldig!)

Mijn mening

Dit boek is een aanrader. Houd je van Roald Dahl? Dan zal je zeker weten van dit boek genieten! Het verhaal is heerlijk grappig en vaak zeer absurd, maar dat ben je dan ook wel gewend van deze schrijver als je vaker boeken van hem hebt gelezen. De waanzinnige situaties worden met een flinke schep fantasie gebracht en zijn daardoor vaak over de top bizar.
Dit verhaal doet me denken aan een zeer grappige versie van Hans en Grietje.
Enkele onderwerpen komen vaak aan bod in het verhaal:

  • Thema beroepen: de beroepen tandarts, maatschappelijk werker, mijnwerker, schoolhoofd, politie-agent en kiosk medewerker worden erg leuk beschreven en de taakomschrijving bij deze beroepen komen nadrukkelijk aan bod (in de meeste gevallen missen de mensen de nodige vaardigheden!).
  • Fantasiefiguren zoals de tandenfee, de kerstman en heksen.
  • Arm zijn.
  • Snoepen en de gevolgen voor het gebit.

Ik geef dit boek 5 van de 5 sterren.

Bekijk hier een lijst met leuke boeken voor kinderen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

De waanzinnige tandarts van David Walliams

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *