Het Ministerie van Oplossingen

Titel: Het Ministerie van Oplossingen
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Sanne Rooseboom
Verteller: Anne van Veen
Duur van het boek (in het Engels!): 4 uur 55 minuten
Alle luisterboeken uit deze Het Ministerie van Oplossingen serie:

Het verhaal van Het ministerie van Oplossingen

Nina is elf jaar. Ze is een meid die de hele tijd in de weer is. Ze houdt ervan om veel dingen te doen. Zich vervelen is helemaal niets voor haar. Haar vader is postbode en daarmee begint dit avontuur en dus ook deze serie. Haar vader neemt een brief mee naar huis die hij niet kan leveren. De brief is geadresseerd aan Het Ministerie van Oplossingen, maar deze ministerie bestaat helemaal niet. Nina is natuurlijk erg nieuwsgierig en zij pakt stiekem de brief uit zijn tas en opent het. De brief is geschreven door Ruben. Hij is negen jaar en wordt elke dag gepest door Sophia en haar vriendinnen. Hij vraagt Het Ministerie van Oplossingen om hulp. Nina en haar beste vriendin Alfa besluiten hem te helpen. Hierdoor ontstaat een mooie vriendschap, waarbij ze samen ontdekken dat Het Ministerie van Oplossingen vroeger wel heeft bestaan. De oude, blinde buurvrouw van Ruben werkte vroeger voor deze afdeling in Nederland. Deze kinderen willen graag anderen helpen en daarmee willen ze beginnen door de slachtoffers van Sophia te helpen. Ze nemen het zelfs op zich om weer een nieuwe Ministerie van Oplossingen in Nederland te beginnen. Maar dat is zeker niet gemakkelijk, want er zijn belangrijke regels waar je je aan moet houden. Geheimzinnigheid is één van die regels en dat is behoorlijk moeilijk wanneer Sophia haar volledige aandacht op hen richt. Ze wil ontdekken waar Nina, Alfa en Ruben mee bezig zijn en ze wil hun daden openbaar maken!
Als een gemeen kind zoals Sophia het hen al moeilijk kan maken, hoe moet dat dan met de groep geheimzinnige mannen die zeker niet willen dat er weer een Ministerie van Oplossingen in Nederland wordt opgericht?

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment.

Te koop bij Bol.com (luisterboek en E-book is gratis voor abonnees in Kobo plus).

Verteller

Deze verteller doet het goed. Haar stem is prettig om naar te luisteren en ze brengt het verhaal mooi over.

Mijn mening

Leuk begin van deze serie. Het verhaal kaart het onderwerp pesten aan en Sophia is inderdaad behoorlijk gemeen en haar gedrag vormt een groot probleem voor haar hele omgeving. Haar pestgedrag richt zich op zowel kinderen als volwassenen. Een eenzame oude man met een houten been pesten gaat nog verder dan een pestkop zijn vind ik. Gelukkig biedt het einde van dit boek een prima gevoel van voldoening, maar de serie is zeker nog niet afgelopen dus het probleem is dan ook nog niet in zijn geheel opgelost.

Het verhaal is best spannend voor kinderen, maar het is geen te grote of enge spanning. Jongere kinderen met een hoge AVI niveau kunnen ook prima van dit boek genieten zonder dat er thema’s aan bod komen die te oud voor ze zijn of dat de spanning van het verhaal eng is. Er is helemaal geen enge spanning.
De hoofdpersonages zijn leuk uitgewerkt en reageren best impulsief zoals je ook van kinderen kan verwachten. Het zijn doodnormale kinderen die dezelfde fouten maken zoals kinderen in het echt ook doen, waardoor dit verhaal realistischer aanvoelt. Het zijn dus zeker geen superhelden types met volwassen denkpatronen zoals je die steeds vaker in series tegenkomt.

In dit boek maak je vooral kennis met de personages, ontdek je hoe het helpen gaat volgens de regels van deze geheimzinnige organisatie en is het lekker spannend of het ze in dit boek zal lukken om hun eigen afdeling in Nederland te beginnen. De wijze waarop ze de mensen helpen is motiverend. Dit boek gaat over behulpzaam zijn en toont dat je een ander al flink kan helpen door bijvoorbeeld kleine boodschapjes voor een ander te doen, een oude buurvrouw zo nu en dan gezelschap te bieden, spullen terug te brengen naar hun rechtmatige eigenaar, enz.

Bekijk hier meer leuke luisterboeken voor kinderen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book (gratis in Kobo plus voor abonnees), luisterboek (gratis in Kobo plus voor abonnees) en hardcover in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterversie en Ebook in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterversie in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • Audible: Luisterversie in het Engels.
  • iTunes: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
Recensie Het Ministerie van Oplossingen

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *