Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh

Titel: Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Sanne Rooseboom
Verteller: Anne van Veen
Duur van het boek: 4 uur 55 minuten
Alle luisterboeken uit deze Het Ministerie van Oplossingen serie:

Het verhaal van Het ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh

Nina is elf jaar. In boek 1 ontdekken we hoe zij, Ruben en Alfa (drie vrienden) samen met de oude, blinde buurvrouw van Ruben weer een Ministerie van Oplossingen in Nederland hebben opgericht. Dit ging zeker niet gemakkelijk. De Ministerie van Oplossingen is een organisatie die mensen helpt. Het is een geheime organisatie die stiekem te werk gaat. Mensen mogen niet ontdekken dat ze geholpen worden. Boek 1 gaat over de nieuwe start van de Nederlandse afdeling door deze drie kinderen en de oude, blinde mevrouw Vis. In dit boek krijgen ze weer te maken met een nieuw probleem: ze mogen alleen met nieuwe zaken beginnen als ze geen andere zaken open hebben staan. Hun nieuwe Ministerie-computer houdt hun zaken bij en daarin ontdekken ze dat er nog een laatste openstaande zaak uit 1953 onder hun verantwoording staat. Ze zullen deze lastige zaak eerst moeten oplossen anders mogen ze niet met nieuwe zaken beginnen.
Het gaat om de zaak van de vermoorde huisbaas en de verdwenen Van Gogh. Vijfenzestig jaar geleden is een man opgepakt en veroordeeld voor deze moordzaak. Hij is in de gevangenis overleden, maar destijds was Het Ministerie van Oplossingen ervan overtuigd dat de politie een grote fout heeft gemaakt en een onschuldige man heeft gestraft. Nu al die jaren later moeten deze jonge kinderen samen met de blinde buurvrouw deze zaak heropenen en het samen oplossen, anders betekent dit het einde van hun ministerie!
Alsof dit nog niet lastig genoeg is (want tja… hoe gaan kinderen zo’n oude moordzaak oplossen?!) worden ze ook nog eens in de gaten gehouden en tegengewerkt door de Zilvermannen! Ze zullen deze moordzaak dus stiekem moeten oplossen en de verdwenen Van Gogh terug moeten vinden om alsnog de achtergebleven familie van de onschuldige man te helpen.

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment.

Te koop bij Bol.com (luisterboek en E-book is gratis voor abonnees in Kobo plus).

Verteller

Deze verteller doet het goed. Haar stem is prettig om naar te luisteren en ze brengt het verhaal leuk over.

Mijn mening

Leuk vervolg van deze serie. Goed verhaal en ook zeker heel leuk als voorleesboek.
In boek 1 speelde een gemene pestkop een grote rol. Gelukkig speelt ze niet mee in dit boek. In het vorig boek maakte haar rol het verhaal bijzonder, maar als ze meerdere boeken lang in staat is om zo naar te blijven pesten zou ik het een duidelijk falen van de volwassenen vinden en dat zou natuurlijk niet erg bemoedigend zijn voor kinderen die de serie lezen en zelf ook gepest worden. Wat dat betreft vind ik het een mooie pluspunt dat de schrijver ditmaal een ander probleem schetst voor onze hoofdpersonen van deze serie.

Toen ik begreep waar dit verhaal over zou gaan leek het me eerst zeer ongeloofwaardig dat kinderen aan zo’n moordzaak zouden kunnen werken, maar de schrijver pakt dat goed op en geeft daar een handige draai aan, waardoor het verhaal aan geloofwaardigheid wint. Ze kaart zelf ook in het verhaal aan dat kinderen nooit toegang zouden krijgen tot zaken als politiedossiers en door dit feit niet als “fictie” opzij te schuiven maar daadwerkelijk als een reëel obstakel aan te pakken wint dit verhaal veel aan geloofwaardigheid.

Het onderwerp van een schetstekening van Vincent van Gogh maakt het verhaal extra leuk voor kinderen. Dit trekt de belangstelling van kinderen om meer over hem te willen weten. Op deze website https://www.ntr.nl/html/micrio/schooltv/vincentvangogh/ leren kinderen meer over Vincent van Gogh.

Dit verhaal biedt twee leuke nieuwe personages waarmee deze serie wordt uitgebreid. Tot nu toe vind ik deze serie zeker een aanrader voor kinderen.

Bekijk hier meer leuke luisterboeken voor kinderen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book (gratis in Kobo plus voor abonnees), luisterboek (gratis in Kobo plus voor abonnees) en hardcover in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh is deel twee van een leuke serie kinderboeken van Sanne Rooseboom.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *