The selection

Titel : The selection
Nederlandse Titel : De selectie
Genre: Young Adult, verliefdheid
Schrijver: Kiera Cass
Verteller : Amy Rubinate
Duur van het boek: 8uur 07 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Dit verhaal is net een romantisch sprookje die zich afspeelt in een land vol met vreemde regels. America is één van de 35 meisjes die worden uitgekozen als mogelijke bruid voor de prins. We volgen haar als zij samen met de andere meisjes intrekt in het paleis tijdens deze sprookjesachtige periode waarin de prins de meisjes beter leert kennen en steeds kiest welke meisjes mogen blijven en welke meisjes weer naar huis moeten gaan.
Voor America lijkt dit proces niet zo lastig. Ze is niet gekomen om uitgekozen te worden als bruid, maar ze wil toch niet snel weer naar huis……

Ben je benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Bol.com verkoopt ook een luisterboek in het Engels en een bundel (in het Nederlands) met de vier extra boeken (0.4, 0.5, 2.5 en 3.5)

Verhaallijn en ontknoping

Het verhaal gaat over een land met een kastenstelsel en de maatschappij is verdeeld in getallen (1 t/m 8). Eerst zullen we de regels in het land moeten snappen, zodat we weten waarom bepaalde situaties zijn zoals ze zijn.
Jouw kaste bepaalt jouw werk in dit land. Een vrouw kan een kaste omhoog trouwen, maar voor een man is dit bijna onmogelijk. Er komt veel papierwerk bij kijken en het duurt 90 dagen voordat alles legaal is verwerkt, maar de familie van de meisjes accepteren bijna nooit een huwelijksaanzoek van een lagere kaste. Hogere kasten hebben meer mogelijkheden om gezinsgrootte te bepalen, de lagere kasten krijgen deze mogelijkheden niet. Veel kinderen krijgen betekent meer leden van het gezin om mee te helpen geld verdienen, maar ook meer monden om te voeden. Vooral voor de laagste kasten 5 t/m 8 betekent dit veel honger lijden. Mensen van kaste 8 hebben zelfs geen huizen. Zij zijn de zwervers. Hoe lager je kaste hoe minder geld je verdient ook al werk je meer dan mensen uit de hogere kasten.
Alle huwbare meisjes in het land tussen een bepaalde leeftijd mogen zich opgeven voor de selectie. Dit is een loterij en 35 meisjes mogen tijdelijk bij de prins in het paleis gaan wonen. De prins zal de meisjes beter leren kennen en daarna kiest hij een vrouw. Dit is hoop voor het volk die het moeilijk heeft. Op deze wijze kan een gezin een kaste omhoog klimmen.
America hoort bij kaste 5. Ze wil niet aan deze selectie meedoen. Ze heeft al een man op het oog en ze vindt dit systeem belachelijk, maar door de omstandigheden schrijft ze zich toch in.
Tot haar grote verbazing wordt ze gekozen en vanaf haar selectie is ze een 3. Haar familie blijft een 5.
Als ze de top 10 haalt zal ze naar een nog hogere kaste klimmen. Als ze wint wordt zij en haar hele gezin een 1 en trouwt ze dus met de prins!

Dit boek kan als luisterboek (in het Engels) gedownload worden in iTunes.


Dit boek kan als ebook (in het Nederlands) gedownload worden in iTunes.

Verteller

Deze verteller heeft een prettige stem om naar te luisteren en ze doet de stemmen van de andere personages ook heel goed. Ik vind haar uitvoering ruim voldoende.

Mijn mening

Heel mooi verhaal! In het begin leer je vooral het land en de regels kennen. Het voelt bijzonder om je in te leven in de levens van andere mensen die volgens andere (strengere) regels moeten leven. We volgen America, een meisje van 16 jaar. Ze is verliefd op een jongen, Aspen, maar hun kansen om te kunnen trouwen zijn klein. Aspen zit een kaste lager dan America. Ze zal daarom ook de armoede in gaan als ze trouwen. America is verliefd en ze kiest ervoor om haar gevoelens te volgen. De omstandigheden pakken anders uit en dit deel is wel voorspelbaar, maar de schrijver brengt dit zo mooi dat het helemaal niet erg is. Je leeft je heerlijk in en geniet van het verhaal ook al weet je best wat komen gaat.
De eerste kennismaking tussen America en de prins gebeurt erg bijzonder en ook wel onverwachts. Richting het einde van het verhaal weet je ook wel weer wat er allemaal komen gaat. Het verhaal is dus aardig voorspelbaar, maar de schrijver pakt dit heel knap op, want ze brengt alle gebeurtenissen zo mooi dat het je niet uitmaakt. Het is een heerlijk sprookjesachtig verhaal om van te genieten.

Ik vind de personage America erg prettig. Ze is een sterke en vooral eerlijke jonge meid en is een goed rolmodel voor meisjes en jonge vrouwen.
Dit verhaal is voor Young Adult. Hier en daar wordt er in het verhaal gezoend en dat is best onschuldig. Het thema van dit verhaal is juist dat zelfs zoenen voor het huwelijk bij wet verboden is! Prima voor kinderen vanaf 15 jaar dus.

Het verhaal eindigt best mooi (wel zoals je al had verwacht) en ik heb veel zin om direct verder te gaan met deel 2.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *