De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine

Titel: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children
Titel Nederlands: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine
Genre:  Young adult, fantasy
Schrijver: Ransom Riggs
Verteller: (NL) Jeroen Kramer (ENG) Jesse Bernstein
Duur van het boek: 9 uur 44 minuten
Titel: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine 5 – De samenspraak van de vogels
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Ransom Riggs
Verteller: Kirby Heyborne
Duur van het boek: 5 uur 40 minuten
Alle boeken van de serie De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine:

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 15 euro per maand (maar ik zie dat het nu al 17 euro per maand kost voor nieuwe leden) om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Het boek gaat over Jacob. Als kind heeft zijn opa hem veel verhalen verteld over zijn eigen jeugd. Het waren wonderbaarlijke verhalen. Opa heeft een geweldig leven geleid vol avontuur! Hij heeft in een weeshuis gewoond met bijzondere kinderen. Kinderen die vuurballen konden maken met hun handen, konden zweven, onzichtbaar konden worden, grote keien konden optillen, enz. Toen Jacob ouder werd begon hij aan de verhalen te twijfelen. Opa bleef volhouden dat ze echt allemaal waargebeurd zijn en hij bewees het door Jacob de foto’s van de kinderen te laten zien. Het waren allemaal vreemde foto’s.
Maar later begon Jacob zelfs aan de foto’s te twijfelen. Ze waren wel heel slim gemaakt en hij vond ze volkomen nep eruit zien.

de-bijzondere-kinderen-van-mevrouw-peregrine

Maar dan raakt zijn opa in paniek. De monsters uit zijn verleden hebben hem gevonden! Hij kan zich niet meer verdedigen, omdat zijn eigen zoon, Jacobs vader, hem de toegang tot zijn wapens heeft ontzegd!
Niemand gelooft die oude man en Jacob gaat wel even bij hem langs om te zien of het wel gaat.
Als hij zijn opa bijna dood aantreft en zelfs één van opa’s monsters ziet begint Jacob toch echt te twijfelen. Had opa dan toch gelijk over alles? Wie zal hem geloven?

Het boek is verfilmd door Tim Burton. Bekijk de trailer van de video hieronder.

Dit boek kan als audioboek gedownload worden in iTunes.

Dit boek kan als film gedownload worden in iTunes.

Verhaallijn en ontknoping

Wanneer de opa van Jacob op een zeer bijzondere wijze overlijdt gaat Jacob op onderzoek uit. Jacob heeft een monster uit opa’s verhalen bij zijn lichaam gezien, maar niemand gelooft hem. Het is de stress gecombineerd met opa’s verhalen die hebben geleid tot het zien van het monster (volgens de mensen om hem heen)  Maar zijn opa heeft Jacob met zijn laatste adem laten weten dat hij niet langer veilig is en dat hij op zoek moet gaan naar het eiland uit zijn jeugd. Daar zal hij geholpen en beschermd worden. Jacob vindt een brief als aanwijzing waar zijn zoektocht kan beginnen.

Hij krijgt hulp uit een onverwachte hoek en samen met zijn vader gaat hij op zoek naar het weeshuis waar opa vroeger heeft geleefd. Eenmaal aangekomen doet Jacob vreemde ontdekkingen. Niets is zoals het lijkt. Opa heeft altijd mooie verhalen verteld over het weeshuis en de bewoners ervan, maar het weeshuis is al sinds de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Hoe kan opa daar dan al die jaren hebben doorgebracht zoals hij altijd heeft verteld? Bij de vernietiging van het weeshuis zijn alle bewoners omgekomen, maar hoe kan het dat opa nog recentelijk een brief heeft ontvangen van de directrice van het weeshuis? Is het mogelijk dat het weeshuis en de bewoners nog steeds bestaan, zonder dat de eilandbewoners hier vanaf weten? Waarom heeft opa, Jacob op deze zoektocht gestuurd? Waarom is Jacob niet veilig? Voor wie moet hij vrezen?

Verteller

Ik ben begonnen met de Nederlandse versie in Storytel. Deze verteller klinkt aardig. Hij heeft een fijne stem om naar te luisteren. Ik vind zijn uitvoering wel ruim voldoende. Op de helft van het verhaal was ik even overgestapt naar de Engelse versie verteld door Jesse Bernstein van de Percy Jackson serie, maar ik vind zijn personagestemmen zo vervelend (uit ervaring met zijn vorige serie) dat ik maar ben blijven luisteren naar de Nederlandse versie. Het komt niet vaak voor dat ik liever naar een Nederlandse versie luister!

Mijn mening

Dit boek is deel 1 van een serie.
Ik had deel 1 t/m 3 al zelf gelezen. Ik wilde deze verhalen nu eerst luisteren in het Nederlands en Engels en dan kiezen hoe ik deel 4 wil gaan luisteren (Nederlands of Engels?)

Het verhaal is heel spannend en ook best mooi om te luisteren. Zo nu en dan zijn er wel wat stukjes voorspelbaar, maar wanneer wat je verwacht toch gebeurt, zijn er zoveel andere bijkomende gebeurtenissen die het geheel weer nieuwe spanning geven.

Het verhaal gaat over gewone mensen, bijzondere mensen en de monsters. Het verhaal is niet eng, maar vooral spannend. Ik vind dit boek heel leuk en ik ben ook wel fan van deze serie. De film vond ik wel tegen vallen. Het boek heeft een veel beter verhaal dan de film!

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

2 gedachten over “De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *