Mijn ervaring met Storytel – waarom deze boekstreamingdienst het beste bij me past

Ik ben al sinds 2018 lid van de steamingdienst Storytel. Voor €18,99 per maand heb ik twee accounts, één voor mij en één voor mijn moeder. Zo hebben we elk onze eigen boekenplank in de app. We kunnen onbeperkt boeken lezen en luisteren, zoveel als we maar willen.

Zelf lees en/of luister ik tussen de 90 en 100 boeken per jaar. Daarom heb ik een streamingdienst nodig waarmee ik eindeloos boeken kan verslinden. Tot nu toe past Storytel het beste bij wat ik zoek.

Hoe werkt Storytel?

Met een lidmaatschap van Storytel krijg je toegang tot hun volledige aanbod van boeken via hun gratis app. Je leest of luistert de boeken helemaal in de app. Ik zet de boeken die me leuk lijken op mijn boekenplank, en wanneer ik een nieuw boek wil lezen, kijk ik daar wat me op dat moment aanspreekt. Daarna begin ik meteen met luisteren of lezen.

Elke dag luister ik naar audioboeken met mijn draadloze Bluetooth-koptelefoon. De Storytel app werkt perfect samen met mijn koptelefoon. Een voorbeeld: tijdens het afwassen of andere klusjes luister ik altijd naar een boek. Als mijn kinderen iets tegen me zeggen, kan ik snel mijn verhaal pauzeren door twee keer op de zijkant van mijn koptelefoon te klikken. Dat is heel handig, want anders zou ik steeds mijn telefoon moeten pakken. Soms werk ik beneden en ligt mijn telefoon boven, dus het scheelt veel gedoe dat ik mijn koptelefoon kan gebruiken voor pauzeren en terugspoelen.

Wanneer ik een boek heb uitgelezen, plaatst de app het automatisch in de “voltooid”-kolom. Als het boek deel uitmaakt van een serie, laat de app meteen zien welk deel erna komt. Dat vind ik heel handig, want het bespaart me veel zoektijd.

Een boek luisteren en/of lezen met de Storytel app

Wanneer je naar een boek luistert, kan je in de app precies zien bij welk hoofdstuk je bent. Je ziet hoe lang het hoofdstuk nog duurt, hoeveel tijd je al in totaal hebt geluisterd, en hoeveel tijd er nog over is. Naast de playknop kun je 15 seconden terug- of vooruitspoelen. Vooral het terugspoelen gebruik ik vaak via mijn koptelefoon.

Je kunt ook de snelheid van het voorlezen aanpassen. Zelf luister ik bijna altijd op normale snelheid. Slechts één keer heb ik de snelheid verhoogd. Het verhaal was toen zo droevig dat ik er niet naar kon luisteren zonder te huilen. Door de snelheid te verhogen klonk het verhaal minder tranen trekkend, en kon ik beter door het verhaal heen zonder dat iedereen zich afvroeg waarom ik zo aan het huilen was.

Er is een knop waarmee je makkelijk tussen hoofdstukken kunt navigeren. Die gebruik ik vooral als ik zowel de luisterversie als het e-book lees. Dit doe ik bijvoorbeeld als ik overdag naar het audioboek luister en ’s avonds in bed het e-book wil lezen. Soms lees ik een boek in twee talen, zoals een Engelse luisterversie en een Nederlandse e-bookversie. Als dat het geval is, moet ik handmatig het juiste hoofdstuk opzoeken, maar gelukkig kan dat eenvoudig via de knop voor hoofdstukken.

Storytel maakt het je nog makkelijker bij boeken die zowel als luisterboek en als e-book beschikbaar zijn. De app koppelt deze automatisch aan elkaar. Als ik ’s avonds het e-book lees, kan ik daarna overdag met één druk op de knop weer verder luisteren waar ik was gebleven. Dit werkt andersom ook: ik kan schakelen tussen lezen en luisteren zonder het verhaal kwijt te raken.

Voor de e-books kun je ook de lettergrootte en het lettertype aanpassen. Dat is handig als je ’s avonds in bed leest en wat meer comfort wilt.

Je kunt eenvoudig bladwijzers toevoegen in een boek. Ik gebruik deze functie vaak als ik een passage snel wil terugvinden, zoals een beschrijving van een personage. Je kunt zelf een naam geven aan je bladwijzers, zodat je ze later gemakkelijk herkent. Bladwijzers zijn ook handig als ik samen met één van mijn zonen hetzelfde boek lees. Soms moeten ze een boek voor school lezen, en dan luister ik mee naar het audioboek. Zo kunnen we tijdens het eten over het boek praten, wat hen helpt om het beter te begrijpen. Voor en na het lezen gebruik ik in dit geval bladwijzers om aan te geven waar we zijn gebleven, zodat we makkelijk verder kunnen gaan.

Het aanbod van boeken

Ik ben tevreden over het ruime aanbod van boeken bij Storytel. Het aanbod is vergelijkbaar met dat van andere diensten, zoals Nextory. Vaak hebben ze dezelfde titels, hoewel er soms kleine verschillen zijn.

Ik ben naast Storytel ook lid van Audible, vooral vanwege hun uitgebreide aanbod. Audible heeft vaak direct de nieuwste titels en heeft een grotere selectie dan Storytel. Toch merk ik dat ik tegenwoordig bijna alle boeken die ik wil lezen ook bij Storytel kan vinden. Slechts zo’n vijf à zes titels per jaar koop ik nog bij Audible, meestal omdat Storytel ze niet aanbiedt, zoals soms het geval is bij een serie waarvan niet alle delen beschikbaar zijn bij Storytel. Gelukkig gebeurt dat nu veel minder dan toen ik net lid werd van Storytel.

Wat me wel stoort, is dat veel Engelse boeken de laatste jaren uit Storytel zijn verdwenen en vervangen zijn door boeken in andere Europese talen, zoals Zweeds, Spaans, Frans of Duits. Hoewel ik begrijp dat dit te maken heeft met Europese regelgeving, heb ik weinig aan titels in die talen. Ik luister en lees alleen in het Engels of Nederlands, en dan is het jammer dat sommige titels die ik graag had willen luisteren, zoals de boeken van Terry Pratchett, niet meer beschikbaar zijn in het Engels. De Europese vertalingen van boeken bieden voor mij geen alternatief voor wat ze ervoor hebben moeten verwijderen.

Verder komt het soms voor dat een boek zonder waarschuwing verdwijnt uit het aanbod. Meestal geeft Storytel van tevoren wel een melding, zodat je op tijd weet dat je het boek snel moet lezen of luisteren voordat het verdwijnt. Maar het is me ook weleens overkomen dat een boek zonder enige waarschuwing verdwijnt. Zo had ik ooit The Three-Body Problem in mijn boekenplank staan, en toen ik de serie op Netflix zag verschijnen en aan het boek wilde beginnen, was het de volgende dag ineens verdwenen. Zonder enige waarschuwing. Uiteindelijk moest ik het boek toen maar kopen bij Audible, waar zulke verrassingen gelukkig niet voorkomen.

Boeken ontdekken met de Storytel app

Ben je op zoek naar inspiratie voor een nieuw boek? In de app kun je bladeren tussen de titels die worden uitgelicht. Bij “Tips speciaal voor jou” of “Omdat je luisterde naar” krijg je aanbevelingen die aansluiten bij wat je eerder hebt gelezen of geluisterd.

Benieuwd naar wat andere lezers aanraden? Kijk dan bij het kopje “Trending.” Hier zie je niet alleen welke boeken populair zijn, maar ook hoe ze beoordeeld zijn door andere gebruikers van Storytel. Je kunt de reviews en beoordelingen lezen en zo makkelijk beslissen of een boek iets voor jou is.

Op categorieën zoeken kan natuurlijk ook. Dit zijn op dit moment de verschillende categorieën:

  • Exclusief bij Storytel
  • Storytel original
  • Series
  • Romans & Literatuur
  • Spanning
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • E-books
  • Slapen en wakker worden
  • LGBTQIA+
  • Erotische fictie
  • Comedy
  • Klassiekers
  • Misdaad
  • Non-fictie
  • Kids
  • Fantasy & SciFi
  • Biografieën
  • Romantiek
  • Spiritualiteit
  • Economie & Zakelijk
  • Geschiedenis
  • Young Adult
  • drama & Poëzie
  • Podcast & korte verhalen
  • Taal
  • News and articles
  • English

Mijn boekenplank

De indeling van de boekenplank in Storytel werkt heel fijn. Ik heb altijd een lange lijst van boeken die ik wil lezen, en deze vind ik terug bij “Toekomstig”. Ook kan ik gemakkelijk zien welke boeken ik heb toegevoegd in de afgelopen 7 dagen, 30 dagen, 6 maanden, vorig jaar, of zelfs langer. Dit helpt me bij het controleren hoe lang boeken die al een tijd op mijn lijst staan, nog beschikbaar zullen zijn.

Soms ben ik met een boek bezig, maar komt er ineens een titel beschikbaar waar ik meteen aan wil beginnen. In dat geval kan ik het huidige boek even laten liggen. Onder het kopje “Huidig” staan de boeken waar ik mee bezig ben in een overzichtelijke lijst. Als ik klaar ben met het nieuwe boek, kan ik met één klik weer verder gaan waar ik was gebleven.

Bij “Voltooid” zie ik alle boeken die ik heb gelezen, netjes gerangschikt per jaar. Zo weet ik dat ik tussen de 90 en 100 boeken per jaar lees met Storytel.

Soms sla ik boeken offline op, bijvoorbeeld als ik onderweg ben en geen internet wil gebruiken. Bij “Opgeslagen” vind ik deze offline boeken terug. Dit is ook handig bij een storing, al komt dat gelukkig niet vaak voor bij Storytel. Als ik elk boek offline opsla wanneer ik eraan begin, heb ik altijd toegang, zelfs bij een storing. Maar eerlijk gezegd doe ik dit meestal niet.

Wat kost Storytel?

Storytel biedt twee abonnementsopties: Unlimited en Family.

Unlimited abonnement

  • €13,99 per 30 dagen
  • LET OP: 1 profiel kan gebruikmaken van de app
  • Luister & lees onbeperkt
  • Altijd opzegbaar

Family abonnement

  • €18,99 per 30 dagen
  • Jij + 1 familielid voor €18,99
  • Jij + 2 familieleden voor €22,99
  • Luister & lees onbeperkt
  • Altijd opzegbaar
Mijn ervaring met Storytel

Probeer Storytel gratis

Storytel biedt een proefperiode van 14 dagen gratis aan. Let op: deze proefperiode is alleen beschikbaar voor nieuwe gebruikers.

Het is belangrijk om je abonnement op tijd op te zeggen als je na de proefperiode niet wilt doorgaan. Doe je dit niet, dan wordt je proefabonnement automatisch omgezet in een betaald abonnement. Zet daarom de einddatum van je proefperiode (het liefst een dag eerder) in je agenda om onverwachte kosten te voorkomen. Na de proefperiode betaal je automatisch voor het standaard abonnement, zoals aangegeven op de Storytel-website. Je kunt op elk moment opzeggen, maar dan betaal je wel voor de lopende maand.

Wat ga je lezen tijdens je proefperiode? Mijn boekentips:

Roman: Een man die Ove heet
Romance: Book Lovers
Misdaad: De enige die overbleef (murder mysterie, thriller)
Psychologische thriller: Ik denk dat het voorbij moet zijn
Fantasy roman: Dead witch walking

Lees ook:

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *