De enige die overbleef

Titel: De enige die overbleef
Genre: Thriller, murder mysterie
Schrijver: Riley Sager
Verteller: 
Christel Schimmel
Duur van het boek: 
11 uur 50 minuten
Uitgever: Ambo | Anthos

Recensie: “De enige die overbleef” gaat over Kit, een thuishulp die werkt in een oud landhuis waar jaren geleden moorden zijn gepleegd. Ze probeert het mysterie van die nacht te ontrafelen terwijl ze de enge en geheimzinnige sfeer van het huis ervaart.

Samenvatting van De enige die overbleef

Kit werkt als thuishulp. Ze heeft net een moeilijke periode achter de rug nadat haar laatste patiënt onder verdachte omstandigheden is overleden en mensen aan haar handelen twijfelen. De enige opdracht die ze kan krijgen, is om als inwonende thuishulp te gaan werken bij Lenora Hope, de vrouw die op zeventienjarige leeftijd als enige overbleef in de nacht dat haar vader, moeder en zus zijn vermoord. Men weet dat zij de dader was, want tja, zij was de enige die overbleef… Net als bij Kit kon de politie niet genoeg bewijs vinden voor een veroordeling en Lenora woont nog altijd in Hope’s End, het grote landhuis boven op de kliffen aan de kust van Maine, waar de moorden plaatsvonden. Tegenwoordig zit de oude Lenora in haar rolstoel; ze kan alleen nog maar communiceren met behulp van een typemachine en het ziet ernaar uit dat ze eindelijk bereid is haar verhaal te vertellen. Beetje bij beetje typt Lenora de gebeurtenissen van haar leven in die tijd, maar haar verhaal verdwijnt steeds in de nacht. Iemand houdt hen in de gaten en de oude Lenora is ervan overtuigd dat het haar zus is die ’s nachts in haar kamer komt. Terwijl Kit steeds dieper graaft in Lenora’s verleden en het mysterie rond de moorden, ontdekt ze dat er nog steeds een moordenaar rondloopt hier in dit grote landhuis. Wat is de waarheid achter die noodlottige nacht? En kan Kit de duistere geheimen van Hope’s End overleven?

Onheilspellende atmosfeer

De sfeer van het verhaal voelt hopeloos en mysterieus. Kit kampt met haar eigen depressieve gevoelens en schuldgevoel omtrent de dood van haar moeder. Ze twijfelt over haar eigen persoon: is ze net zo slecht als iedereen haar noemt? Is ze zo slecht als een moordenaar? In dit huis hoopt ze zichzelf beter te leren kennen, nu ze een moordenaar verzorgt, en haar dag in dag uit in de ogen aankijkt, hoopt ze iets goeds te ontdekken, iets dat zegt dat zij zelf ook goed is. Maar ze vindt in dit grote landhuis alleen gevangenschap en ongelukkige levens. Een vraag die van groot belang is voor haar eigen zelfbehoud, is waarom haar voorgangster op stel en sprong midden in de nacht de benen heeft genomen. Het grote landhuis is gebouwd op een klif en iedere nacht schuift haar bed en matras iets verder op; het voelt aan alle kanten alsof het huis op instorten staat. Naast de geluiden van verval hoort ze ook nachtelijke geluiden die lastiger te plaatsen zijn. Ze hoort voetstappen in de kamer van de verlamde Lenora en spullen verdwijnen. Is het echt de vermoorde zus die ’s nachts door de gangen ronddwaalt, zoals Lenora zegt, of is het een van de medebewoners op het landhuis?

Murder mysterie

Het verhaal draait om een onopgeloste misdaad die zich heeft afgespeeld in de jaren twintig. De verdachte was overduidelijk: de enige dochter die nog in leven was, maar bij gebrek aan bewijs ging ze vrijuit. De bewoners van dit grote landhuis waren schatrijk en hadden ogenschijnlijk al het geluk van de wereld, dus waarom heeft Lenora dan deze gruwelijke daad begaan? Wat is er die nacht gebeurd? Kit hoopt dit alles te ontdekken nu Lenora aangeeft haar verhaal aan Kit te willen vertellen. Maar hoe geloofwaardig is Lenora? Hoeveel is het woord van een moordenaar waard? Het inwonend personeel is ook schimmig. Het voelt alsof ze allemaal een eigen intentie hebben om hier te werken voor Lenora, en het is zeer waarschijnlijk dat in elk geval één van hen bereid is te doden om het geheim uit het verleden te bewaren.

Heden en verleden

Wat er nu aan de hand is in het heden stamt allemaal uit het verleden, hetzelfde verleden waarover twee van de werknemers weigeren te praten. Zij hebben hier gewerkt destijds toen de moorden plaatsvonden en ze werken er nu nog steeds. Het ziet ernaar uit dat ze hier zullen blijven werken totdat het huis volledig in het water zal verdwijnen. Omdat het verleden zo belangrijk is, zullen wij de gebeurtenissen moeten ontdekken en dit krijgen we mondjesmaat verteld vanuit de overlevende van de gruwelijke moorden. Hoe was dit gezin, wie woonden er toen, hoe ging het eraan toe in het huis? Beetje bij beetje leren we het gezin en enkele inwonende werknemers kennen, terwijl we Kit volgen in de mysterie die nog steeds gaande is als gevolg van die ene noodlottige nacht.

Mijn mening

Dit verhaal opent als een merkwaardige psychologische thriller, waarbij je nog moet ontdekken waar het verhaal over zal gaan. We beginnen bij een vrouw die verdacht wordt van de moord op haar patiënt en het is duidelijk dat ze zeker niet onschuldig is. Dan komen we in een spookachtig landhuis vol met duistere geheimen, waarvan het zelfs mogelijk is dat er een boosaardige entiteit of geest ronddwaalt. Het duurt even voordat je de setting helemaal doorhebt, zodat je weet wat je kan verwachten van dit verhaal.

Er valt heel veel te ontdekken in dit verhaal; veel personages hebben allemaal hun eigen levensgeschiedenis die verbonden is aan dit landhuis. Het is dan ook een groot landhuis en de oorspronkelijke bewoners waren erg rijk. Veel mensen uit de omgeving hebben hier gewerkt, ook al was het tijdelijk. Er heeft zich behoorlijk wat afgespeeld hier in het verleden en gaandeweg ontdekken we het een en ander. Daarom vind ik het einde ook zo goed, omdat de schrijver dan alles heel mooi bijeenbrengt en aan je laat zien. Het voelt alsof je tijdens het verhaal steeds door een gaatje van een kijkdoos hebt mogen kijken om dan aan het einde de kijkdoos in zijn geheel zonder blokkade te zien.

Ik heb een poos gedacht dat het misschien een horrorverhaal zou zijn, omdat het landhuis perfect was voor een horrorsetting, maar dat was jammer genoeg niet het geval. Desalniettemin biedt deze spookachtige setting toch een eigen grimmige sfeer aan het verhaal en dat is ook mooi gedaan.

Ik vind dit boek 4.5 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer spanning en thriller boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: De enige die overbleef van Riley Sager

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *