Ik denk dat het voorbij moet zijn

Titel: Ik denk dat het voorbij moet zijn
Engelse titel: I’m Thinking of Ending Things
Genre: Psychologische thriller
Schrijver: Iain Reid
Verteller: Candace Thaxton
Uitgever: : Simon & Schuster Audio
Duur van het boek: 5 uur en 22 minuten

Recensie: Een jonge vrouw gaat met haar vriend naar zijn ouderlijk huis, maar ze overweegt hun relatie te beëindigen. Tijdens deze reis en het bezoek ontdekt ze verontrustende dingen die haar onzekerheid en angst vergroten.

I’m Thinking of Ending Things

Dit verhaal speelt zich af in het hoofd van een jonge vrouw die samen met haar vriend een lange autorit maakt. Ze gaan zijn ouders bezoeken op de boerderij waar hij is geboren. Ze begrijpt niet goed waarom ze met hem is meegegaan, aangezien zij eraan zit te denken om er een einde aan te maken. Ze heeft nu meer dan een maand een relatie met haar vriend Jake en hoewel ze hem wel een geweldige man vindt, past hij niet bij haar. Zij zit eraan te denken een einde aan hun relatie te maken, maar toch gaat ze mee naar een etentje bij zijn ouders. Tijdens deze avond ontdekt ze nieuwe kanten van Jake die ze nog niet eerder had gezien en natuurlijk leert ze meer over hem en zijn achtergrond. Dat kan ook niet anders als je naar iemands ouderlijk huis gaat.

Mysterieus

Dit is geen verhaal waarin erg veel gebeurt en het hele verhaal is dan ook verpakt in de gebeurtenissen van slechts één avond. We luisteren vooral naar de gedachten van een jonge vrouw of de gesprekken die ze voert met haar vriend Jake. Deze avond verloopt verontrustend, omdat ze ogenschijnlijk de volgende stap in hun relatie neemt door met hem naar zijn ouders te gaan, terwijl ze eraan zit te denken een einde aan hun relatie te maken. Deze daad komt niet overeen met haar gedachten. Daarnaast wordt ze lastiggevallen door een man die haar iedere keer telefonisch lastigvalt. Hij belt haar steeds op om een bericht achter te laten. Hij wil niet met haar praten; als ze met hem in gesprek probeert te gaan, hangt hij op. Hij wil alleen zijn gedachten kwijt: er is slechts één vraag die beantwoord moet worden. Zij weet niet wat ze met zijn berichten aan moet en ze heeft er niemand over verteld. Nu, na al die weken, durft ze er met niemand over te praten. Nog vreemder: de wijze waarop hij haar belt. Hij belt haar met haar eigen telefoonnummer.

Diepzinnig

Dit is geen verhaal vol met gebeurtenissen in het leven van deze jonge vrouw, maar meer overdenkingen. Het draait allemaal om de gedachte “I’m Thinking of Ending Things“. Het is een gedachte die haar volledig domineert. Ze denkt er nog niet lang aan, maar nu het door haar hoofd spookt, komt ze er niet meer vanaf. Keer op keer komt in het boek naar voren dat gedachten meer een waarheid zijn dan acties. Kan je iemand echt door en door leren kennen? Steeds weer komt het verhaal op dezelfde conclusie: nee, je kan iemand nooit echt kennen, omdat je diens gedachten niet kent. Je ziet alleen de daden en iemand kan liegen door zich anders voor te doen, maar diens gedachten liegen niet. Alleen in gedachten zit de waarheid, de echte realiteit. Blijkbaar heeft ze al die tijd al geweten dat er een einde zou komen aan haar en Jake. Er komen vooral veel overdenkingen over relaties aan bod. Waarom willen wij mensen toch altijd een relatie aangaan die voor altijd moet duren? Iemand vinden met wie je iedere dag wil doorbrengen voor de rest van je leven is toch vreemd? Dit is vrijwel onmogelijk. Gedurende het begin van dit verhaal komen er veel diepgaande gesprekken tussen deze twee personages aan bod, waarbij het gaat over zware thema’s.

Depressie en eenzaamheid

Bron: Film I’m Thinking of Ending Things.

Omdat we steeds in het hoofd van de hoofdpersonage zitten en haar gesprekken met haar vriend volgen, merken we dat ze niet lekker in haar vel zit. Ze zit vol met twijfels over zichzelf, over haar relatie met Jake en ze vertoont tekenen van eenzaamheid en depressie. Ze blijft graag thuis in plaats van op pad gaan. Ze is liever in haar eentje thuis en gaat amper de deur uit. In de gesprekken met Jake komt ze steeds terug op zware onderwerpen, zoals depressie. Ze twijfelt over zichzelf en haar eigen leven. Er lijkt iets te missen en ze vraagt steeds naar Jake’s mening en zijn inzicht over haar situatie, maar dan in een algemene zin. Ze kijkt erg naar hem op, omdat hij erg intelligent is.

De setting

Een groot deel van het verhaal zitten ze in de auto. Het verhaal gaat grotendeels over hun gesprekken en de reden waarom zij een einde aan hun relatie wil maken. Na bijna de helft van het verhaal komen ze aan bij hun bestemming en vanaf dat moment krijgen we nieuwe personages in het verhaal, maar ze zijn allen erg vreemd. Jake’s moeder komt niet helemaal labiel over, de gebeurtenissen bij hun aankomst en tijdens het eten voelen beklemmend en vreemd. Gedurende het hele verhaal voelt zij zich ongemakkelijk en verontrustend. Er is een vreemde kelder in het huis, waarvan Jake liever niet heeft dat ze naar binnen gaat en ze hoort zijn ouders ruzie maken over een onderwerp die niet lijkt te kloppen met wat zij over Jake weet. Haar avond wordt alleen maar eigenaardiger en zorgwekkender.

Bron: Film I’m Thinking of Ending Things.

Mijn mening

Ik heb de fout gemaakt eerst de film op Netflix te kijken en die vond ik erg slecht, saai en het einde ging nergens over. Ik begrijp de “Rotten Tomato score” niet. Het verhaal van het boek vind ik wel heel goed, met een geweldige schrijfstijl, maar de twist was al voor me verklapt vanwege de film, waardoor ik jammer genoeg niet het genot heb ervaren van dit boek voor het eerst te hebben gelezen. Sommige boeken hebben een eenmalig “eerste genot” dat niet meer te herhalen valt en dat heb ik gemist door de film, die niet hetzelfde teweeg kon brengen als het boek wel had gekund.

Ben jij op zoek naar informatie over de film en het boek? Dan is dit mijn tip: lees het boek en verspil niet je tijd aan de film. Natuurlijk kan je later altijd nog de film kijken, maar je kan niet echt van de film genieten zonder voorkennis van het boek en het verhaal van dit boek is echt de moeite waard. Als je vooral van actie houdt in de verhalen die je leest, dan raad ik dit boek af, omdat dit verhaal voornamelijk bestaat uit gedachten en dialogen. Er is bijna geen actie in dit verhaal.

Ik twijfel of ik een waarschuwing moet geven over wanneer wel of niet dit boek te lezen. De schrijver brengt gevoelens van depressie en eenzaamheid op een rauwe wijze aan je over. Je voelt als het ware de twijfels van de hoofdpersonage. Stel dat je op dit moment zelf een lastige periode doormaakt, dan is het misschien raadzaam om dit boek dan voor nu even over te slaan.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met psychologische thrillers.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: I’m Thinking of Ending Things van Iain Reid

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Audible. Mijn abonnement kost $119.50 per jaar en daarvoor krijg ik 12 credits waarmee ik boeken kan kopen en de boeken van Audible Plus Catalog kan ik gratis met mijn abonnement luisteren. Dit boek heb ik gekocht met één van mijn credits.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *