Nyxia

Titel: Nyxia
Genre: Science Fiction, Young Adult
Schrijver: Scott Reintgen
Verteller: Sullivan Jones, Dominic Hoffman
Duur van het boek: 10 uur 04 minuten
Alle boeken van deze Nyxia Triad serie:

  1. Nyxia
  2. Nyxia Unleashed
  3. Nyxia Uprising

Recensie: “Nyxia” gaat over tieners in een ruimtecompetitie voor een missie naar een verre planeet, waar ze worstelen met vertrouwen, overleving en de kracht van een mysterieus materiaal genaamd Nyxia.

Samenvatting

Emmett Atwater is de hoofdrolspeler van dit verhaal. Zijn familie is arm en zijn moeder heeft kanker. Haar behandelingen zijn te duur, waardoor ze niet de beste behandelingen kan krijgen die haar daadwerkelijk zouden kunnen helpen. De machtige Babel Corporation biedt een geweldige kans. Hij en 9 andere jongeren zijn gekozen voor een missie op een andere planeet. Ze gaan daar Nyxia mijnen. De bewoners van de planeet zijn behoorlijk vijandig tegenover de mensen, maar het schijnt dat ze jonge mensen en kinderen niets doen, vandaar deze missie. Tijdens de reis naar de planeet zal hun tijd bestaan uit trainen en dagelijkse uitdagingen. Ze kunnen punten verdienen voor iedere uitdaging. Bij aankomst bij het ruimtestation mogen slechts acht van de tien daadwerkelijk naar de planeet gaan om er naar Nyxia te mijnen. Deze acht zullen ontzettend veel geld verdienen en zelfs rijkelijk beloond worden met extra bonussen. Hun families zullen ook rijkelijk beloond worden voor hun werk. De twee die afvallen zullen nog wel steeds een riante vergoeding krijgen, maar natuurlijk willen ze alle tien ervoor zorgen dat zij in de top acht zullen eindigen. Hiermee leidt dit tot een avontuur waarbij elke dag een nieuwe uitdaging wordt beschreven, vol met de spanning van deze training van gevaarlijke opdrachten en gevechten. De vraag is: Hoe vriendelijk kun jij zijn tegen de anderen als zij jouw directe concurrenten zijn? We zien hoe sommigen dicht bij zichzelf blijven terwijl anderen tot alles bereid zijn om zichzelf van een plek te verzekeren.

Een avontuur op een ruimteschip

Afbeelding om een beeld bij het verhaal van Nyxia te geven.

Dit verhaal speelt zich geheel af in de ruimte, aan boord van het schip dat hen naar de verre, nieuwe planeet brengt. Hierdoor zijn alle personages altijd aanwezig. In zo’n beperkte ruimte is het onmogelijk om iemand te ontlopen. Daarnaast wordt er niet veel detail gegeven over de ruimte en het ruimtevaartuig zelf. Er is geen sprake van zwaartekracht of andere elementen die je zou kunnen verwachten aan boord van een ruimtevaartuig.

Science Fiction

Nyxia speelt een cruciale rol in het verhaal. Nyxia wordt gemijnd op de planeet Eden. Het is een substantie die een vorm van bewustzijn bezit. Je kunt deze stof manipuleren en van vorm veranderen. Dit biedt tal van originele mogelijkheden in het verhaal. Zo kun je het vormen tot wapens zoals brass knuckles, zwaarden, muren, en meer. Maar hoe groter de hoeveelheid Nyxia die je probeert te manipuleren, hoe meer bewustzijn deze Nyxia lijkt te hebben.

Elke dag moeten deze tieners tegen elkaar strijden. VR speelt een grote rol in dit geheel. Ze rennen door een gamewereld die vergelijkbaar is met de planeet Eden, ze vechten met de vijandige dieren van deze planeet, zodat ze leren wat hen er straks te wachten staat. Daarnaast moeten ze ook elke dag tegen elkaar vechten in duels. Ze vechten tot een virtuele dood – het is de dood in virtual reality. Hun avatar sterft en in het spel voelen ze hun dood, maar dan komen ze gelukkig weer levend uit het spel.

Afbeelding om een beeld bij het verhaal van Nyxia te geven: de tieners trainen elke dag.

Vijandige sfeer

De sfeer is vaak vijandig. Emmet heeft moeite met de situatie omdat de levens van zijn vader en moeder afhankelijk zijn van wat hij met deze missie zou kunnen verdienen. Hij moet in de top acht eindigen, wat betekent dat hij bereid moet zijn om iedereen te verslaan. Hij is hier niet om vrienden te maken, maar om zijn plek veilig te stellen en de anderen te verslaan. Hierdoor ontstaat er een sfeer van strijd en zelfs ronduit vijandigheid. Wie kan je wel en wie kan je niet vertrouwen? Welke prijs betaal je voor vertrouwen?

Het is duidelijk dat Babel hen graag tegen elkaar opzet; eerlijkheid is ver te zoeken aan boord van dit schip. Er is alleen winnen of verliezen. Hoe dat gebeurt zal hen een worst wezen.

Wie ben jij?

Het hoofdpersonage is vaak in conflict met zichzelf. Hij is hard, bikkelhard, maar hij is ook de zoon van zijn vader en moeder, die hem hebben opgevoed om een goed en eerlijk persoon te zijn. Om te kunnen winnen, moet hij over lijken gaan, maar het gedachtegoed van zijn ouders maakt dat hij eigenlijk een beter persoon wil zijn. Toch ziet hij steeds een groot zwart gat in zichzelf, een potentieel gevaar voor anderen. En hoe zien anderen hem?

Afbeelding om een beeld bij het verhaal van Nyxia te geven.

De personages

De personages zijn zowel jongens als meisjes van diverse nationaliteiten. Ze communiceren met elkaar via een vertaler in hun gezichtsmasker. Hierdoor krijgen we inzicht in verschillende culturen en zien we hoe deze een rol spelen in het dagelijks leven en de uitdagingen aan boord van het schip.

Armoede speelt een belangrijke rol. De tieners voelen zich in de tang genomen door hun armoede, waardoor ze door Babel tot het uiterste worden gedreven. Slagen voor deze missie is hun enige kans op een betere toekomst.

De personages zijn allen zeer divers. We hebben bijvoorbeeld een Zwitserse jongen, die erg rijkelijk en vanuit de hoogte overkomt, en een jongen uit een achterstandswijk van Detroit met een gekleurde achtergrond. Er is een sterke meid als krijger uit een van de laatste nomadische stammen van Afrika, en een slimme meid die goed is in het doorzien van situaties en winnende strategieën kan bedenken. We hebben ook een Aziatische jongen die op zichzelf is en iedereen als concurrent behandelt, en een Pakistaanse vriendelijke jongen die altijd voor een ander klaarstaat met een glimlach. Zo heeft elk personage zijn of haar eigen afkomst, achtergrond en verhaal.

Mijn mening

Ik vind dit boek een aanrader. Het verhaal is erg spannend en biedt veel avontuur door de dagelijkse uitdaging. Daarnaast biedt het verhaal ook een behoorlijke dosis moraal. Er komen veel onderwerpen aan bod over het omgaan met oneerlijkheid en zelfevaluatie. Vragen als ‘Wie ben je?’ en ‘Waartoe ben jij bereid?’ komen vaak voor. Ik denk wel dat dit verhaal de jeugd goed tot nadenken kan zetten door de wijze waarop de schrijver deze situaties aanbiedt.

Dit verhaal is bijzonder geschikt voor tieners, aangezien het een eenvoudig maar doelgericht verhaal is.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Luisterboek, paperback en hardcover in het Engels.
  • Amazon.nl: Paperback, Kindle-editie en hardcover in het Engels.
  • iTunes: Luisterboek in het Engels en Ebook in het Nederlands.
  • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.
Recensie: Nyxia van Scott Reintgen, een Science Fiction avontuur voor tieners.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Audible. Mijn abonnement kost $149.50 per jaar en daarvoor krijg ik 12 credits waarmee ik boeken kan kopen en de boeken van Audible Plus Catalog kan ik gratis met mijn abonnement luisteren. Dit boek heb ik gekocht voor 1 credit.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Een gedachte over “Nyxia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *