Nyxia Unleashed

Titel: Nyxia Unleashed
Genre: Science Fiction, Young Adult
Schrijver: Scott Reintgen
Verteller: Sullivan Jones, Dominic Hoffman
Duur van het boek: 10 uur 04 minuten
Alle boeken van deze Nyxia Triad serie:

  1. Nyxia
  2. Nyxia Unleashed
  3. Nyxia Uprising

Recensie: In “Nyxia Unleashed” volgen we een groep tieners die strijden om te overleven op een gevaarlijke nieuwe planeet, terwijl ze bedrog ontdekken en bondgenootschappen sluiten met de lokale bevolking om terug naar huis te vechten.

Dit is boek 2 van een serie over een groep tieners die op een missie gaan voor het bedrijf Babel om in de ruimte te mijnen, maar het gaat niet allemaal zoals Babel vooraf met ze heeft afgesproken of aan ze heeft beloofd.

Samenvatting

Dit boek gaat verder waar boek 1 is geëindigd. De tieners zijn in hun individuele capsules geland op de planeet. Eenmaal geland vormen ze drie teams van ieder 5 kinderen. In het team van Emmet blijkt dat drie van hen een “extra test” hebben moeten ondergaan. Babel heeft stiekem een tiener in hun capsule verstopt. De capsule kon alleen op de planeet landen als er maar één persoon in de capsule zou zijn. Het kon niet gestart worden wanneer het meer dan één persoon zou registreren. De opdracht was duidelijk: 1 persoon zou met de capsule kunnen landen op de planeet en eentje zou er achter blijven in de ruimte voor de ingang van de capsule (airlock). De airlock zou direct na de start van de landing gereinigd worden door alles in brand te steken. Emmet, Jamie en Anton hebben alle drie te maken gehad met een indringer in hun capsule. Jamie heeft zijn tegenstander in een gevecht gedood, Anton heeft gezien hoe de airlock met Bilal erin in brand is gestoken, nadat Bilal erin bleef zitten zonder voor de plek te willen vechten met Anton, en Emmet heeft hetzelfde gezien, maar hij had zijn tegenstander overmeesterd en in Nyxia gehuld als bescherming tegen het vuur. Dit zou zijn tegenstander moeten hebben beschermd.

De andere twee groepen weten niet dat dit is gebeurd, want alleen één van hen heeft dit ervaren en hij heeft dit niet durven vertellen omdat hij heeft gemerkt dat niemand anders van zijn groep dit heeft meegemaakt.
In eerste instantie wordt Emmet door Isadora van moord op haar vriend beschuldigd omdat ze wist dat hij in zijn capsule ging vechten en ze Emmet in de capsule heeft zien landen. Ze gaat ervan uit dat Emmet haar vriend heeft gedood en ze wil wraak.

Eenmaal op de planeet krijgen de tieners de opdracht om iedere dag Nyxia te mijnen. Ze krijgen een inheemse persoon toegewezen als beveiliging omdat de planeet vol met gevaarlijke wezens zit. De inheemse bevolking noemt zichzelf de Imago. De tieners ontdekken dat Babel tegen hen heeft gelogen. Ten eerste horen ze een gesprek tussen de leiders van Babel waarin gezegd wordt dat de tieners of zullen sterven op de planeet of er zullen blijven, maar dat Babel niet van plan is ze ooit nog terug te brengen naar hun eigen thuisplaneet. De beloftes waren dus lege beloftes. Vervolgens blijkt dat ze de Imago’s hebben beloofd dat ze de kinderen mogen houden nadat ze de afgesproken periode dagelijks Nyxia hebben gemijnd. Aangezien de Imago alleen deze kinderen voor deze afspraak toelaten op de planeet, is dit de enige wijze waarop Babel sinds twee jaar tijd aan Nyxia kan komen. De Imago’s doden iedere andere mens die op hun planeet komt. Ze staan geen buitenstaanders toe.

Na deze ontdekkingen sluiten de kinderen zich aan bij de Imago. Het is hun doel om zich een weg naar huis te vechten en de Imago heeft een plan waarmee ze samen met de tieners gaan vechten tegen Babel om aan de ruimteschepen te komen waarmee ze naar de aarde terug kunnen reizen.

De Imago staat op het punt van uitsterven, ze hebben dit aan Babel gezegd tijdens het maken van hun overeenkomst, maar ze hebben gelogen over de oorzaak. Hun enige kans op overleving is het bemachtigen van een ruimtevaartuig om naar een veilige plek zoals de aarde te kunnen gaan.

Niets is wat het lijkt 

In dit boek komen veel plotwendingen voor. De tieners ontdekken allerlei leugens en geheime plannen van Babel. Maar ook de Imago leggen niet al hun kaarten op tafel, wat redelijk logisch is, want later blijkt hoeveel er voor hen op het spel staat.

Iedere dag is een spannend avontuur

In het begin lijkt alles volgens plan te verlopen. De drie groepen mijnen dagelijks volgens de opdracht die ze krijgen, maar dat is zeker niet zonder gevaar. Een ongeluk met grote gevolgen ligt altijd op de loer, en dat ervaren de teams al heel snel. Wanneer de tieners vervolgens worden aangevallen door een andere fractie van de Imago, wordt het te gevaarlijk om hun werk voor Babel te vervolgen. Ze worden door de Imago meegenomen naar hun woongebied.

Leven tussen de aliens

Samen met de tieners ontdekken we de samenleving van deze buitenaardse wezens. Ze leven in een soort kastensysteem, maar de kasten leven niet naast elkaar. Hun leefgebied is ingedeeld in ringen. De buitenste ring, de zevende ring, is de plek waar alle strijders leven die het woongebied beschermen tegen de gevaarlijke wezens. Zonder hen zouden ze voortdurend overspoeld worden door de zeer sterke en gevaarlijke wezens van deze planeet. Deze strijders genieten aanzienlijk aanzien. Direct binnen de zevende ring bevindt zich de zesde ring. De mensen daar worden als minderwaardig beschouwd. Ze hebben geen enkele waarde in de maatschappij en in de ogen van de Imago’s uit de andere ringen. Dit kunnen mensen zijn die door een ongeluk niet meer in staat zijn hun werk in bijvoorbeeld de derde ring uit te voeren en naar de zesde ring verbannen zijn. De tieners voelen een verbinding met deze zesde ring. Ze zijn allemaal arm en daarom zijn ze hier om veel geld te verdienen aan de beloofde missie van Babel. Zij zijn net als de arme zielen van de zesde ring. Ze reizen van ring naar ring om meer te leren over de Imago’s, maar we ontdekken vooral veel over deze zesde ring. De informatie over de andere ringen blijft beperkt.

De personages 

Emmet is het hoofdpersonage. Zo nu en dan ontdekken we hoe het Anton vergaat, die een eigen missie voor zichzelf heeft gekozen. Tijdens zijn momenten horen we zijn kant van het verhaal via een andere stemacteur.

In boek 1 worstelt Emmet met zichzelf. Babel haalt het slechtste in hem naar boven door de concurrentie om een plek als mijner op de planeet. Emmet heeft alles over om één van deze leden te mogen zijn, omdat zij veel bonussen verdienen waarmee ze terug naar de aarde kunnen gaan. Dit is de enige kans voor Emmet en zijn familie om eindelijk een beter leven te kunnen krijgen. Maar wanneer Babel de tieners in gruwelijke situaties plaatst en ze tot het uiterste drijft, komt steeds weer een goede kant van Emmet naar boven. Hij wil een goed mens zijn en zijn ouders eren door goed en rechtvaardig te handelen. In boek 1 twijfelt hij voortdurend aan zijn karakter, maar in dit boek gaat het hem makkelijk af om het juiste te doen. De andere tieners zien deze eigenschap in hem en velen van hen willen ook graag zo zijn. Ze willen dit graag van Emmet leren.

De andere tieners hebben zo hun eigen problemen waar ze mee kampen, maar de focus ligt vooral op Emmet; de rest komt minimaal aan bod. Zij zijn allen echt puur bijpersonages.

Gevaarlijke dieren.

We krijgen niet vaak te maken met het dierenleven, maar uit de weinige informatie die we krijgen, klinkt het zowel prachtig als enorm gevaarlijk. Alleen al het wezen, de Century, klinkt bijzonder en buitengewoon gevaarlijk. De Century is gigantisch en leeft wel honderd jaar, vandaar de naam, en verandert vervolgens in een andere vorm. Hoe die vorm eruitziet wordt niet verteld, maar het zal nog vele malen groter worden! Dit wezen wordt daarom door de Imago’s geclassificeerd als een prime. De Imago’s classificeren zichzelf ook als prime. Zij en de Century zijn dus aan elkaar gewaagd, maar de mensen niet! Die staan zeker niet aan de top van de voedselketen op deze planeet.

Mijn mening

Ik vind dit een prima en vooral een spannend vervolg op deze serie met mooie twists.

Het is echter jammer dat het ontdekken van een nieuwe planeet erg beknopt blijft. De schrijver had hiermee een mooie uitbreiding kunnen geven aan deze nieuwe wereld, en ik vind het jammer dat het niet is gebeurd.

Daarentegen krijgen we wel spannende momenten in het verhaal die tonen hoe gevaarlijk het leven en werken op deze planeet is voor de tieners.

Met dit verhaal neemt het boek een spannende wending. Het volgt hiermee een klassiek patroon van boek 1: de opzet van de serie in de vorm van een competitie. Wie zullen een plek halen of de laatsten zijn die overblijven? In boek 2 ontdekken we de werkelijkheid en dan het terugvechten, waarna we verder gaan met boek 3.

Tot nu toe blijven we achter met hier en daar wat gaten in het verhaal, wat het duidelijk een Young Adult-serie maakt, zoals: hoe kunnen de Imago’s verwachten verder te kunnen leven op aarde? We weten dat we onze eigen mensen vaak niet eerlijk behandelen. Denk aan grote armoede en zelfs slavernij. Hoe zal de mensheid een buitenaards ras behandelen?

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Nyxia Unleashed van Scott Reintgen, een Science Fiction avontuur voor tieners.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Audible. Mijn abonnement kost $149.50 per jaar en daarvoor krijg ik 12 credits waarmee ik boeken kan kopen en de boeken van Audible Plus Catalog kan ik gratis met mijn abonnement luisteren. Dit boek heb ik gekocht voor 1 credit.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *